Korábban úgy gondolták, a kiégés elsősorban a segítő szakmákban dolgozókat érinti, és őket is sok év munkaviszony után, azonban már az Y és a Z generáció körében is megjelent, szakmától függetlenül, akár néhány évvel a munkába állás után. Mit értünk fiatalkori kiégés alatt, és milyen lelki tényezőkre vezethető vissza? Ennek járunk utána.

A pszichológia is felfigyelt arra a jelenségre, hogy az életszakaszok változása és üteme már egy ideje nem követi a korábban leírtakat: megjelent egy bő tízéves időszak, mely korábban hiányzott, új lehetőségeket és problémákat teremtve. Ezt az életszakaszt nevezete el Jeffrey J. Arnett kibontakozó felnőttkornak, mely a serdülőkor és felnőttkor közé ékelődött be, és a tanulmányok befejezése, munkába állás és családalapítás dátumának kitolódása hívta életre.

Ma egy átlagos, húszas éveiben járó fiatal tovább tanul, mint a korábbi generációk tagjai, és előbbre helyezi karrierje megkezdését és megalapozását a párkapcsolati elköteleződésnél. Ez egyfelől új norma, másfelől kényszer, hiszen a családalapításhoz szükséges feltételeket meg kell teremteni, sokan nem indulnak olyan kezdőtőkével, amely lehetővé teszi ezt. Részben ezért, részben a társadalmi elvárások változása miatt az individualisztikus célok, az önmegvalósítás, az anyagi függetlenség elérése ma már a legtöbb esetben megelőzi a házasságot és a gyermekvállalást.

Szerző: Helstáb Laura

Olvasd végig a cikket kiadványunkban, és tudd meg, miért fenyeget sok fiatalt a kiégés, akár már a felnőttkor küszöbén! Rendeld meg most a Mindset Bookazine első számát!

Mindset Bookazine