„Túl kicsi” – hangozhat el gyakran a férfiak szájából. „Túl nagy” – ezt már valószínűleg nem olyan sűrűn mondják a férfiak a péniszük méretére. Valahogy talán még mindig az a sztereotípia él a férfiak fejében, hogy csak a hatalmas méret kielégítő egy nő számára. Pedig a nők egyáltalán nem így gondolják, vagy mégis? Megkérdeztük három hölgy olvasónkat és két szexuálpszichológust, dr. Hevesi Krisztát és Illés Esztert, hogy mit gondolnak a témáról.

Mostani cikkünk arra próbálja meg felhívni a férfiak és nők figyelmét egyaránt, hogy bizony „nem a méret a lényeg”! Már a tantrikus szex tanaiban is megjelennek a férfiak méretei közötti különbségek. Ám megfeledkezünk, vagy nem is gondolunk bele igazán, hogy bizony a nők is eltérő „mélységekkel” rendelkeznek odalent. A tantra tanaiban háromféle férfi méretről beszélhetünk: nyúl, bika vagy csődör. A nő pedig ehhez mérten: őztehén, kanca, vagy nőstényelefánt. Tehát nem biztos, hogy amit mi óriásinak vagy épp túl kicsinek gondolunk, az a másik számára mekkorának számít. A tantra szerint az a legjobb, ha egyforma kategóriákba esnek a partnerek, egy méretnyi különbség pedig még kiküszöbölhető szexuális pózok segítségével. Ám a két méretbeli különbség bizony zavaró lehet mindkét fél számára.

Sokkal több szó esik a péniszméretről, mint a hüvelyméretről. Pedig az is egy elég változó skálán mozog. A tágulékonyság is rengeteg tényezőtől függ. Vagy éppen, hogy a menstruációs ciklus hogyan befolyásolja a méhfal vastagságát. Egy 2015-ös kutatás szerint – ahol ötven nő hüvelyméretét vizsgálták –, az átlagos női vagina méret, nyugalmi állapotban: 9,6 centiméter. Egy korábbi, 1996-os kutatásban pedig 6,86 centiméter és 14,81 centiméter között mozgott a hölgyek mérete, itt 39 nőt vontak be a vizsgálatba. Láthatjuk tehát, hogy széles skálán mozognak a méretek, az átlag valószínűleg 10 centiméter körül van. Az pedig minden kutatásban kiderült, hogy izgalmi állapotban a hüvely mérete mind széltében, mind hosszában kitágul azért, hogy a péniszt kényelmesen be tudja fogadni.

Az átlagos, erekcióban lévő péniszméret: 13,12 centiméter hosszú és 11,66 centiméter átmérőjű – derült ki egy 2015-ös, elég magas elemszámú (15521 fő) kutatás alapján. A nem erektált állapot rendkívül eltérő a férfiak között. Valamint nem függ az alapállapot méretétől az erektált állapot mérete. Tehát egy első ránézésre „kicsi” pénisz, akár a négyszeresére is megnőhet.

Olvasóinkat kérdeztük

Nézzük meg mit gondolnak a lányok! Megkérdeztük három olvasónkat, számukra mi a megfelelő méret? Mi hozza őket izgalomba, vagy éppen mi lombozza le őket? Nevüket direkt nem áruljuk el, virágnevekkel helyettesítjük őket. Húsz és harminc év közötti hölgyekről van szó. Lássuk a kendőzetlen véleményeket!

Liliom: „Számomra inkább a vastagabb pénisz a kielégítőbb, mint a hosszú és vékony. Tud túl kicsi lenni, de egyáltalán nem baj, ha nem a legnagyobb. Nekem nem a legnagyobb méretekkel rendelkező partnerrel volt legjobb a szex, sőt! Van olyan, hogy hiányzik az az egy-két centiméter, de ezt lehet egyensúlyozni más módokon (hosszabb előjáték, pózok). Nem mellesleg én csak olyan nagy péniszű férfivel találkoztam, aki egyáltalán nem tudta használni a »szerszámát«. Csak »pumpálnak«, de abban nincs semmi élvezet. Az orális szexet meg nem is ismerik, csak úgy, hogy mi kényeztetjük őket.

Ami még nekem nagyon fontos, hogy ápolt legyen a pénisz! Lelombozó, ha nem az, vagy azt veszem észre, hogy higiéniailag nem a megfelelő állapotban van. De ez ugyanúgy igaz a lányokra is! Fontos, hogy ápoltak legyünk, így a legélvezetesebb a szex. Sok szó esik a férfiak méreteiről, de szerintem a lányoknál is lehet olyan vagina, ami mondjuk nem olyan izgató.

Szóval ugyanúgy bennünk is meg lehetnek a komplexusok, mint a férfiakban.”

Rózsa: „Mondanám, hogy nem számít a pénisz mérete, mivel anatómiailag elég pár centi a nő orgazmusának eléréséhez (G-pont), viszont igenis számít. Ez persze egyéni dolog, hogy kinek mik az ideális paraméterek. Például legyen hosszú, vastag és kemény, vagy kicsi, puha, vékony, hogy ne fájjon. Számomra sokkal izgatóbb egy masszív pénisz, már csak ránézésre is. Valamint megfogni is gerjesztőbb, ha nem vész el a kezemben. A masszív alatt az átlag méret felső kategóriáját értem, és semmiképp nem a pornófilmekben látható »lószerszámokat«. Egy átlagos péniszhossz teljesen kielégítő tud lenni, ha ehhez társul egy megfelelő vastagság. Szex közben azt szeretem érezni, hogy feszít, kitölt a férfi. Folyamatos érzetet keltsen, ne azon kelljen agyalni, hogy milyen pózban lehet elérni a kívánt hatást.”

A nőknek a méreten kívül sok más is számít.

Nárcisz:  „Az az igazság, hogy én már találkoztam jó pár típusú pénisszel, és azt kell mondjam, hogy nem tapasztaltam nagy mértékű különbséget a méret terén. Szerintem ahhoz, hogy egy nő eljusson az orgazmusig nem az kell, hogy egy férfinak hosszú és vastag pénisze legyen, hanem hogy kellőképpen felizgassa a nőt. Hogy olyan izgalmi állapotba kerüljön a nő, amitől már teljesen mindegy, hogy mit csinálnak vele, de már egy apró érintéstől is a mennyekbe tud jutni. Nekem pont emiatt nagyon ritkán volt orgazmusban részem, még a párkapcsolataimban sem, nem hogy az egy éjszakás kalandjaimban. A férfinak pontosan éreznie kell, hogy mikor van az a pont, amikor a nőnek már teljesen elborul az agya.

Sajnos, vagy nem sajnos, azt kell, hogy mondjam: nem a méret a lényeg.

Hanem a figyelem és az idő.

Ha valamire lehet gyúrnia egy férfinak, az az idő, hogy milyen sokáig bírja. Mivel szerintem egy nő nem tud olyan hamar, olyan fokú izgalmi állapotba kerülni, mint egy férfi. Az, hogy egy férfi sokáig bírja, az már szempont. De ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy baj, ha az illető hamar elmegy, viszont akkor valahogy más úton kell izgatnia tovább a nőt, hogy az elélvezhessen. Természetesen a nőnek is ugyanolyan odaadóan kell figyelnie. Kölcsönös kell hogy legyen ez az izgatni vágyás, máskülönben a férfi izgalmi állapota is lejjebb apad. Igenis élvezzük ki, hogy a másikat kényeztethetjük, simogathatjuk, csókolgathatjuk! Adjuk meg az időt és a módját a pettingnek. Magamból kiindulva szerintem az is igaz, hogy az orgazmus sokkal mélyebb, szebb és könnyebben elérhető, ha a szeretkezést az ember nem csak egy fizikai aktusnak éli meg, hanem egy lelki aktusnak. És emiatt van szerintem az is, hogy még ha nem is sikerül elélveznie a nőnek vagy a férfinak, attól még a szeretkezés egy jó élmény tud lenni, mert talán fizikailag nem jutottunk el a csúcsig, de lelkileg igen.”

Dr. Hevesi Krisztina, szexuálszakpszichológus, sportszakpszichológus, egészségfejlesztő szakpszichológus, nem mellesleg közgazdász és újságíró.

A szakértő válaszol

A szexuálpszichológia legnagyobb szakértőjét, dr. Hevesi Krisztát kérdeztük meg a témában:

  1. Mit tapasztal a munkája során, még mindig sok férfi él abban a hitben, hogy csak a méret a lényeg? Hogy állnak a kérdéshez a nők?

Hevesi Krisztina: Egy korábbi felmérés szerint a férfiak átlag 45 százaléka vágyik nagyobb hímtagra (s csak 0,2 százalék kisebbre…), miközben a nők 85 százaléka elégedett párja méretével, s 90 százalékuk inkább a vastagabb, semmint a méreteiben hosszú péniszt preferálja. Ráadásul még azon férfiak egy jelentős része is szívesen „hozzátoldana” hímtagjához, aki saját bevallása szerint is az átlagnál nagyobb méretekkel bír! Ez a fajta „falloszfóbia” vélhetően végigkísérte az emberiség történetét, kezdve a korai péniszábrázolásoktól – ahol jellemzően arányaiban eltúlzott méretekkel jelenítették meg hőseiket.

  1. Mit ajánlana, ha nagyon eltérő méretekkel rendelkezik egy pár, mit tegyenek párjuk és saját élvezetük érdekében?

Az erről való kommunikáció vitathatatlanul kötéltáncos ügyességet igényel: a probléma tagadása nem hoz közelebb a tartós szexuális boldogsághoz – kimondása azonban a kapcsolatot is lerombolhatja. Itt tudom idézni azon klienseim esetét, ahol a hölgyek őszintén elmondták a párjuknak, hogy valamennyi korábbi partnerük „tekintélyesebb” méretekkel rendelkezett – nem csupán a szexuális együttlétet, de a párkapcsolatot sem lehetett már megmenteni náluk. Ezért én azt ajánlanám, hogy a probléma megnevezése nélkül találjunk ki olyan pózokat a partnerünkkel, amelyekben jobban érezzük magunkat – legyen szó akár nagyobb, akár kisebb férfiúi méretekről.

  1. Hallhattuk már, hogy akár a túl széles hüvelyméret is okozhat kevesebb élvezetet a szexuális együttlét során. Mit gondol, ma Magyarországon elterjedt a hüvelytorna? Használnak valamilyen segédeszközt a nők?

Nagyon sokféle eszköz beszerezhető és megoldás fellelhető már e célból a legkülönbözőbb forrásokból – valamennyi ugyanazon módszeren alapul: a medencefenék PC-izmainak erősítésén. A felsorolás és rangsorolás igénye nélkül például: gésa golyók a szexshopokból vagy akár már a drogériából is, tantra tojás rendelésre, hüvelysúly/hüvelykónusz gyógyászati eszközként, Kegel-gyakorlatok az internetről, Kriston-módszer könyvként, intim torna tanfolyam formájában. Így kedvünkre kiválaszthatjuk a számunkra leginkább megfelelő, komfortos megoldást.

  1. Még emlékszem néhány extrém példára az ELTE szexuálpszichológiai előadásáról, amellyel a férfiak próbálkoztak méreteik növelésére, természetesen nem túl sikeres, de elég veszélyes módon. Említene néhányat ezek közül?

A hosszanti méret növelésére irányul műtéti eljárás is, amely a péniszt tartó izmok átvágása révén eredményez hozzávetőleg egy-másfél centiméternyi növekedést – az ára azonban gyakran az, hogy egy éven belül az erektilis pénisz szöge jelentős mértékben megváltozik („félárbócra” ereszkedik). Szintén a hosszabbítást célozzák különböző méretű súlyoknak a péniszre való rögzítése a nyújtás érdekében – az eredmény azonban úgyszintén leginkább a hímvessző funkcionális károsodása. A vastagságot pedig a bőr alá ültetett fém és műanyag golyókkal (pl. Ámor gyöngyei), illetve befecskendezett anyagokkal („vazelinpénisz”) igyekeznek fokozni, amelyek azonban még súlyosabb következményekkel, elfertőződéssel járnak, súlyos és maradandó deficithez – végső esetben a pénisz csonkolásához – vezetnek. A valóság az, hogy nem létezik olyan biztonsággal alkalmazott módszer, ami a genetikai adottságokat („széltében-hosszában”) jelentős mértékben megváltoztatni tudná – ehhez képest sokkoló, hogy e szavakra rákeresve az interneten például magyar és angol nyelven több százezres, sőt, milliós találati eredményt kapunk. A szex manapság az egyik legnagyobb üzlet.

A kommunikáció nagyon fontos egy párkapcsolat életében. Merjük elmondani a másiknak mire vágyunk, mi okoz nekünk örömet.

Megkérdeztük a Mindset Pszichológia Szaklap újságíróját is arról, hogy mit gondol a férfiak és nők közötti méretbeli különbségekről. Illés Eszter szexuál-szakpszichológus szerint:

Illés Eszter: Valóban gond lehet a »túl nagy méret« szexuális együttlét során. A hölgyeknek akár erős fájdalommal is járhat az együttlét. Ilyen esetben nagyon fontos az előjáték szerepe. Hosszabban és intenzívebben lehet ezt a részt művelni, a megfelelő izgalmi szint eléréséhez, így a behatolás is könnyebben fog menni. Valamint figyelni kell a megfelelő pózok előnyben részesítésére, vagy a férfinak arra, hogy ne hatoljon be túl mélyen a hüvelybe. A »kis pénisz komplexusról« az a véleményem, hogy nagyon fontos megvizsgálnia egy férfinak, hogy valóban, mindig is így vélekedett a péniszéről, vagy valamilyen külső hatásra kezdett el így vélekedni. Például pornófilmeken szocializálódott, ahol egyáltalán nem átlagosak, hanem jóval az átlag feletti péniszek láthatóak. Vagy esetleg a párja egy szenvedélyes szakítás során vágott a fejéhez dolgokat a méreteivel kapcsolatban. Lehet, hogy ő ebben a hitben él, pedig teljesen átlagosak és megfelelőek a méretei.

Ha pedig anatómiai oknál fogva valóban olyan különbségekről van szó (bármilyen irányban), ami befolyásolja az aktust, érdemes az örömszerzési repertoárt kiszélesíteni. Kérdés, hogy tud-e egy olyan szexuális stílust kialakítani a pár, ami mindkét fél számára kielégítő. Vagy olyan nehézségként élik meg ezt a sajátosságot, melyet megugorhatatlannak, egyéb kapcsolati értékekkel ellensúlyozhatatlannak élnek meg, akkor az is érthető és elfogadható döntés, ha nem szeretnének együtt maradni.

 

•••

Ha úgy érzi felkeltette érdeklődését a téma, esetleg egyéni vagy párkapcsolati elakadásokkal küzd, bátran keresse fel a Mindset Terápiás & Tanácsadó Központjának honlapját, ahol előadásokat, csoportos vagy egyéni terápiás lehetőségeket is talál!

 

Felhasznált szakirodalom: Lloyd, J., Crouch, N. S.,  Minto, C. L.,  Liao, L.,  Creighton S. M. (2005). Female genital appearance: ‘normality’ unfolds. Obstetrics & Gynaecology. 112 (5), 643-646. Pendergrass P.B., Reeves C.A., Belovicz M.W., Molter D.J., White J.H. (1996). The Shape and Dimensions of the Human Vagina as Seen in Three-Dimensional Vinyl Polysiloxane Casts. Gynecology and Obstetric Investigation. 42, 178–182. Veale, D., Miles, S., Bramley, S., Muir, G., Hodsoll, J. (2015). "Am I normal? A systematic review and construction of nomograms for flaccid and erect penis length and circumference in up to 15 521 men". BJU International. 115 (6), 978–986.