Szociális felületeink rendkívül sokat elmondanak személyiségünkről. Legtöbb esetben különböző posztjaink, megosztásaink, illetve az általunk kedvelt bejegyzések mesélnek a legnyíltabb módon rólunk. Ebbe a körbe sorolhatjuk azonban a munkakeresés céljából fenntartott online profiljaink jellemzőit, vagy akár a megfelelőnek ítélt profilképünk kiválasztását is. Mindenkinek van véleménye arról, mit jelenthet egy-egy online mozzanat, de vajon mit mondana egy pszichológus minderről?

Félig kivágott testfelületek, egy korábbi partnerünk benyúló keze – mindenki számára ismerősek lehetnek a felsorolt profilkép „típusok”. Ma, amikor selfiek világát éljük, bárki egészen könnyedén készíthetne olyan fotót, amit valóban előnyösnek érez magáról. Ezekbe a képekbe pedig nem is kellene belekerülnie a korábban említett plusz „zavaró” tényezőknek. Van jelentősége a belógó testrészeknek, vagy egyszerűen csak a legelőnyösebb képet próbáljuk magunkról kiválasztani?

Az emberek kisugárzásán érződik, ha olyan személy mellett vannak, akit szeretnek, aki sokat jelent nekik. A megbecsülés, a vidámság belső élménye olyan mosolyt okoz, ami nemes egyszerűségében nem erőltetett –, és amivel a kép nézőjeként azonosulni tudunk. Ha egy kifejezetten életteli és barátságos profilképet látunk, a belógó karok vagy vállak elvesztik jelentőségüket. Hozzá kell tennünk, hogy egy ilyen kép elkészítése sokkal nehezebb feladat, mint egy előnyös fotó kiválasztása.

Paul Ekman élen járt az érzelmekhez kötődő arcmimikáról folytatott kutatások terén. Egyik elmélete a „Duchenne mosolyról” pontosan az őszinte és nem őszinte mosoly ismérveit tárgyalja. Az elnevezés Guillaume Duchenne francia kutatóorvos nevéből ered, aki az emberek arcizmainak működését tanulmányozva próbálta elválasztani a természetes mosolyt a megjátszottól. A Duchenne mosoly megértése fontos eredménynek számít a pszichológia területén, mivel közelebb juttatott bennünket a mikrokifejezések (az arc olyan mozdulatai, melyek ösztönös és apró reakciókat tükröznek) felismeréséhez. Hogyan dönthetjük el, hogy őszinte vagy megjátszott mosollyal van dolgunk? A Duchenne mosoly kialakulásakor felhúzódik a száj, akárcsak az erőltetett mosoly esetében. A különbség inkább a szemhéjak széthúzódásából ered, mely erőteljesebb mimikai ráncokat képez a szemzugok mellett.

c-d
A Duchenne mosoly egyik kutatási mintaábrája. Balra látható a szociális, jobbra pedig az őszinte mosoly demonstrációja.

A megjátszott mosolykor a szemek sokkal rögzítettebb állásban maradnak, és a száj, illetve a fogak lesznek az esemény főszereplői. Nem kell azonban lebecsülnünk a szociális mosoly jelentőségét sem! Kapcsolatépítés során legtöbbször ezt a mosolyt alkalmazzuk, mellyel kifejezzük szimpátiánkat vagy akár nagylelkűségünket a másik személy irányába. Az őszinte mosoly előtérbe helyezése ellenben sokkal nagyobb bátorságot igényel! Ez nem egy mesterkélt és kialakított póz, hanem valódi érzések visszatükröződése, mely sokkal jobban tud személyiségünk kifejezéséhez illeszkedni.

Ha az általunk szeretett személlyel örökítenek meg bennünket, egészen másképp mosolygunk az adott képen.
Ha az általunk szeretett személlyel örökítenek meg bennünket, egészen másképp mosolygunk az adott fotón.

Ezek alapján azonnal világos lehet, hogy inkább azért választunk mosolygós képet, mert az szebbé, barátságosabbá, pozitívabbá tesz bennünket. Ám a fentiek alapján a mosoly típusa, amit egy képen látunk, olyan információkat rejt, melyek felfedezésével jobban megérthetjük az illetőt. Azok számára például, akik fontosabbnak tartják az őszinte mosoly felvállalását, mint azt, hogy egyedül álljanak profilképükön, az önkifejezés egy sarkalatos személyiségi pont lehet.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=18s