Jay Shetty egykori hindu szerzetes, New York Times bestseller szerző, díjnyertes előadó arra tette fel az életét, hogy az emberek elméjét a mindennapok békéjére és célkitűzéseire hangolja. On Purpose podcastja a legnépszerűbb műsor egészség és jóllét témában. A Genius Coaching Közösség tagjainak heti rendszerességgel nyújt programokat, ezek kívül ő a Calm applikáció értékfejlesztője is, új könyvében pedig a szerelem témáját járja alaposan körül.

A szerelem 8 szabálya – Hogyan találj rá, tartsd meg és engedd el a Libri Kiadó idén megjelent könyve. A mű különböző szempontból bontja le a modern világban elterjedt romanticizált képet a szerelemről, helyette egészséges és valós képet ad. A szeretet működéséről tanít, mindezt védikus tanokkal, tudományos kutatásokkal, régi bölcseletekkel és tanmesékkel téve még sokszínűbbé. A könyvet azonban nem elég csak olvasni, a meditációk és levélíró gyakorlatok teljes bevonódásra sarkallnak.

A könyv az önszeretet témájával indít, majd a szakítás feldolgozása után a közösség, a világ és a bolygó szeretetéig tágítja a képet. Átfogóan tekinti át tehát az egyénre fókuszálva, mégis a párkapcsolaton túlmutatva, korok és kultúrák összekapcsolásával azt, hogy miként is jelenik meg a szeretet és a szerelem az életünkben.

Hogyan szeresd magad?

Érdekes ötlet nem onnan indítani egy szerelemmel foglalkozó könyvet, hogy betoppan az igazi az életünkbe, ahogyan az a legtöbb filmben történik.

A szerző mégis az egyedülléttel kezd, ami szerinte tekinthető termékeny időszaknak,

amikor nyithatunk a világ és kapcsolódások felé, rájöhetünk, mire vágyunk valójában, önbizalmat gyűjthetünk abból, hogy egyedül is megálljuk a világban a helyünket.

Jay Shetty tanít a karmáról, a szeretet típusairól, illetve arról, hogyan juthatunk el a magánytól az egyedüllétig és bemutatja azt is, milyen nagy mértékben alapozzuk a szerelemről alkotott képünket a szüleinkre, a filmekre vagy akár az első romantikus tapasztalatunkra. Ez talán a könyv leghasznosabb eleme, hiszen arra tanít, hogy egyedül is egészek vagyunk és a boldogságunk alapvetően nem valaki mástól függ.

Hogyan szeress másokat?

Valószínűleg a legtöbb ember ezért a részért veszi meg a könyvet és ezért is kattintott rá erre a cikkre. A könyv legfőbb tanulsága az, hogy a szeretetéhségben a legjobb, amit tehetünk, hogy szeretettel fordulunk mások felé. A szeretet azon kevés dolgok egyike a világban, ami ha adunk belőle, több lesz. Így tehát semmiképpen sem azt tanítja, hogyan legyünk szerethetőbbek, inkább azt, hogy hogyan szeressünk jól, hogyan áramoltassuk jól a szeretetet egy közös rendszerben. A „Párod a gurud” szabály emlékeztet arra, hogy a jó szeretet egyszerre elfogadó és inspiráló. A másik önmegvalósítását segítve, a hivatását támogatva és jó guruként, mentorként érdemes jelen lennünk a társunk életében.

Az a cél, hogy ő boldog és teljes legyen, nem az, hogy tőlünk függjön és mi legyünk az öröme egyetlen forrása.

Egy egészséges kapcsolatban két önállóan is funkcionáló teljes egész ember vesz részt. Ami igazán elgondolkodtató ebben a fejezetben, az a szerelem definíciója. Ugyanis ez minden embernek mást jelent. Egy kapcsolaton belül értékes beszélgetés kerekedhet tehát abból, ha tisztázzuk, ki mit ért ez alatt, ki milyen szeretetnyelvet beszél, kinek mit jelent, amikor a szeretlek szót kimondja a másiknak. A szerző nem bíztatja az olvasót önfeladásra a társa kedvéért. Sőt a szabályok egyikét képezi, hogy hosszú távon mindig a pár két tagja közötti egyensúlyra törekedjünk.

Hogyan szeressünk a nehéz időszakokban?

A könyv nem csupán ahhoz ad támpontokat, hogyan jussunk el egy párkapcsolatig, de annak építéséről, kríziseiről és végéről is beszél. Ez teszi valóssá és igazán teljessé a könyvet. Nem azt kommunikálja ugyanis, hogy az első csóknál vagy az esküvőnél ér véget a történet és utána már minden magától rendben lesz. A kapcsolat építése egy állandó és sokszor megterhelő feladat, melynek során fontos szabály, hogy „együtt nyerünk és együtt veszítünk”.

A kapcsolaton belüli rivalizálásból, a viták megnyeréséből és a hatalmi játszmákból végső soron nem profitál senki.

Csak a kapcsolat romlik. Ha sikerül háttérbe szorítanunk az egónkat és az igazság meg a győzelem helyett a közös jóért együtt harcolunk, az egyébként teljesen természetesen előforduló konfliktusok produktívak lesznek és bántás nélkül tudnak lezajlani.

A szakítás kapcsán a szerző sokféle eseményt felvázol. Szó esik bántalmazásról, hűtlenségről, az érdeklődés elvesztéséről vagy az intimitás hiányáról, majd konkrét javaslatokat is tesz anélkül, hogy az olvasóra erőltetné gondolatait. Megtanít, hogyan szakítsunk tisztességesen, és hogyan vonjunk le tanulságot a kapcsolatainkból, ezzel megszakítva a karmánkat.

Hogyan szeressünk mindenkit?

Talán ez a legnehezebb rész: a felebarátok szeretete. Valószínűleg ez is áll legmesszebb a kultúránktól. Olvasni tudományos kutatásokról, melyek az idegeneknek küldött mosoly erejét igazolják vagy az önkéntes munka pozitív hatását az immunrendszerre. Egy olyan világban élünk, ahol az egy-két hozzánk legközelebb állóval szeretnénk csupán megélni a szeretetet és a közelséget, de legfőképpen azzal az eggyel, akivel ezt szerelemnek nevezhetjük. Mégis sok esetben azok az emberek is egyfajta hiányt élnek meg, akiknek rendben van a kapcsolatuk.  Amikor ugyanis már szűk körben megtapasztaltuk a szeretet érzését, akkor is hátra van egy spirituális értelemben vett magasabb megélés. A világhoz való kapcsolódás, a közösségért tett munka, a rászorulókon való segítés vagy a bolygó megmentéséért folytatott harc adhat egy egészen más típusú szeretetet.

Ajánló

A könyv egyszerre spirituális, mégis végtelenül tiszta és gyakorlatias egy becsülendő, de bizonyos értelemben a 21. századi embertől távol álló értékrendet közvetítve. A modern világra adapdált, mégis az ősi tanokat a tudományos kutatásokkal és zen tanmesékkel keverve sokkal nagyobb bölcsességet képes kommunikálni, mint a kortárs szerzemények nagy része.

Ez a könyv elgondolkodtató lehet azoknak, akik küzdenek a magánnyal és önmaguk szeretetével, 

azoknak, akik nehézséget élnek meg a kapcsolatukban vagy akik egyszerűen szeretnék jobban érezni magukat, jobban szeretni vagy csak foglalkoztatja őket a szeretet és a szerelem természete, a világ ezen misztikus részének egy összetett értelmezése.