Mindenki számára, aki teniszezett már, ismerős lehet az a jelenség, amikor egy gyengébb ellenféllel szemben küszködik a pályán. A különbség akár kicsi akár nagy, a jobb játékos folyamatosan a gyengébb szintjén játszik, ezzel pedig megnehezíti a saját dolgát. Hogyan lehet megállítani ezt a folyamatot? Milyen pszichológiai oka van annak, hogy az erős teniszezők sokszor képtelenek legyőzni gyengébb ellenfeleiket? Cikkünkből kiderül!

A teniszhez elkerülhetetlen, hogy a játékosok pszichésen felkészültek legyenek, hiszen az agy irányítja a testet.

A mentális különbség sorsdöntő lehet,

akár mérkőzések kimenetelét is eldöntheti. Ahhoz, hogy a teniszezők mindig kihozzák magukból a legjobbat, nagyon fontos, hogy higgyenek magukban és a képességeikben, akármilyen ellenféllel játszanak.

Mely tényezők vezethetnek vereséghez egy gyengébb ellenféllel szemben?

Az első számú hiba, amit a teniszezők egy gyengébb ellenféllel szemben elkövetnek, hogy alábecsülik őket. A legtöbb játékos már előre elképzeli, hogyan kellene kinéznie és teniszeznie egy méltó ellenfélnek. Amennyiben a vetélytársak nem felelnek meg ezeknek az elvárásoknak automatikusan, lekicsinylik a képességeit.

Még az olyan nagy játékosok is, mint Federer és Nadal, a legnagyobb tisztelettel bánnak az ellenfeleikkel. A fontos versenyek első fordulóiban lehet, hogy a ranglista végén szereplők ellen játszanak, mégis a meccs előtti interjúikban azt nyilatkozzák, hogy az ellenfeleik különböző adottságai miatt nagyon jó játéknak néznek elébe. Még az is előfordulhat, hogy szoros mérkőzéseket játszanak náluk sokkal gyengébb játékosokkal szemben is.

Az erős teniszezők sokszor képtelenek legyőzni a gyengébb ellenfeleiket.

A legnagyobb pszichológiai hiba, amit a játékosok elkövethetnek egy gyengébb ellenféllel szemben, hogy az ő szintjükön játszanak. Az ellenfél miatt az ő ütéseik is gyengébbek, ezért sokat hibáznak. Ez idegeskedéshez vezet, ezáltal pedig több lesz a technikai hiba. Ha pedig a jobb játékos az ellenfele szintjén teniszezik,

azzal a gyengébb játékost segíti,

így neki lehetősége nyílik kényelmes és hosszú labdameneteket játszani, a másik hibái miatt nyerni. A jobb játékos ilyenkor kételkedni kezd magában, és rengeteg ki nem kényszerített hibát vét, miközben még idegesebbé válik.

Hogyan lehet megállítani ezt a folyamatot?

  1. Nem szabad túljátszani! Az erősebb játékos gyakran csak arra koncentrál egy labdamenet közben, hogy a labda épphogy belül legyen a vonalon és az ellenfél ne tudja visszaadni azt. Ez azonban sok hibához és felesleges agresszióhoz vezet, ami szintén az ellenfelet segíti.
  2. El kell fogadni a helyzetet! Ha egy gyengébb játékos vezet a mérkőzés során, az erősebb teniszezők gyakran idegesek, illetve dühösek lesznek, ezáltal pedig elvesztik a kontrollt az elméjük és a játékuk felett is. Ehelyett sokkal célravezetőbb, ha a játékos elfogadja az ellenfele előnyét, és csak a saját játékára koncentrál.
  3. A képességekhez mérten kell játszani! Bármennyire is gyenge az ellenfél, nem szabad az ő szintjén teniszezni. Az erősebb játékosnak mindig ki kell hoznia magából a legjobbat, így szinte biztos lesz a győzelem.
  4. Magabiztosan kell teniszezni!  Amennyiben a játékosok meccs során meginognának, növelhetik az önbizalmukat a legutóbb aratott győzelmek felidézésével.
  5. Le kell küzdeni a negatív gondolatokat! A negatív gondolatok jobban hatnak a játékosokra, mint azt gondolnák. Ennek két típusát különböztetjük meg: amikor tudatában vannak ezeknek (ilyenkor feszültséget eredményez), illetve amikor nem. Mindkettő negatív érzéseket kelt és befolyásolja a játékos ítélőképességét. Ha a játékos egyre inkább óvatos abban, hogy mit gondol, képes lehet gondolatait pozitívvá és problémamegoldóvá változtatni. A gondolatok kontrollálása nagy kihívást jelent, de nagyon fontos része a sportnak.

Ha egy teniszező mégis veszítene egy gyengébb ellenféllel szemben, fontos az önbizalmának megtartása. Van, amikor egy vereségből többet tanulhatnak a sportolók, mint egy győzelemből. Ha céljaikat helyesen tűzik ki, akkor önbizalmukat tovább növekedhet a mérkőzés kimenetelétől függetlenül, ez pedig létfontosságú a sikerhez.