A Trónok harca az eddigi hat évad során szinte minden szakmai és nézettségi rekordot megdöntött. A sorozat beszivárogott a hétköznapjainkba. Mit tudnak a Hét Királyság lakói, amitől a királynő megnevezésnél jobban cseng a khaleesi és a „közeleg a tél” egész évben aktuális lehet? Milyen pszichológiai diagnózisok merülhetnek fel a jól ismert karakterek személyisége és motivációi kapcsán?

Noha a Trónok harca kitalált világban játszódik, sokakat éppen a fantasy műfajában ritkának számító, brutális és erotikus jeleneteinek nyers realitásával varázsolt el. Ezt az izgalmas ambivalenciát erősíti, hogy a karakterek jelleme és motivációik nagyon is valódiak. A feudális viszonyokra hajazó társadalomhoz a mágia és a sárkányok éppúgy hozzátartoznak, mint a hatalmi harcok, kapcsolati drámák és gyilkosságok. De még a politikai játszmák és természetfeletti jelenségek sem tudják elterelni a figyelmet a tényről, hogy pszichológus szemmel nézve

A KARAKTEREK TÖBBSÉGE SÚLYOS PSZICHÉS PROBLÉMÁKKAL KÜZD.

De miért is csodálkozunk? A pszichés zavarok hátterében öröklött és környezeti tényezők együttesen játszanak szerepet. Márpedig a vérfertőző kapcsolatok a genetikai változatosságot rontják, az erőszakos környezet pedig nem  tesz jót a pszichoszociális fejlődésnek. Bár kitalált karakterekről beszélünk, a rajtuk keresztül megjelenített mentális kórképek a valóságban is hasonlóképpen alakulnak.

jon-snow
Ha a hatalmasok játszmáját játszod, győzöl vagy meghalsz?

A diagnózisok felállításához ezért a klinikai gyakorlatban is használt DSM-5-öt használjuk. A DSM az Amerikai Pszichiátriai Egyesület által kiadott kézikönyv, ami leltárazza a mentális betegségeket és tüneteiket. Lássuk, milyen pszichés gondokkal küzdenek a Hét Királyság lakói és miért! Vigyázat, a válaszok diagnózisok mellett spoilereket is tartalmazhatnak!

Ramsay Bolton

Lord Bolton törvénytelen fiából teljesen hiányzott az empátia, valódi örömöt az erőszak okozott neki. Híven a családi tradícióhoz Ramsay előszeretettel nyúzott meg embereket. Szórakozásból kutyákkal tépetett szét másokat, sőt a saját apját is meggyilkolta. Egy váratlan kasztrálással még azt is elérte, hogy megsajnáljuk a nem éppen közönségkedvenc Theon Greyjoyt. Az átlagos nézőnek valószínűleg a pszichopata kifejezés jut eszébe Ramsay-ről. Mit mondd róla a pszichológia?

ramsay-bolton
"Egy meztelen embernek nem sok titka van, egy megnyúzottnak egy sem"

A szaknyelvben 1980-tól a pszichopata szó helyét az „antiszociális személyiségzavar” vette át. A kórkép a

„NEM SZERET, NEM SZORONG, NEM TANUL”

negatív triásszal írható le legrövidebben. Bár a köznyelv az antiszociális kifejezést a gátlásos személyekre használja, ebben az esetben a társadalmi normákkal való szembefordulásra utal. A személyiségzavart a mások érzéseivel szemben mutatott közömbösség és a frusztráció alacsony toleranciája jellemzi. Gyakoriak az agresszív megnyilvánulások is. Ezek a jellemzők ráillenek Ramsay-re is, aki a többi embert tárgynak tekintette. Az érzelmek, csak a manipuláció eszközei voltak számára. Játszott másokkal, de képtelen volt bizonyos érzelmi motivációkat átérezni, és ez vezetett bukásához is.

Theon Greyjoy

Theon már a Ramsay-vel való találkozása előtt is tele volt bizonytalansággal önmagával kapcsolatban. Miután Ned Stark legyőzte a Greyjoyokat, a béke zálogaként magával vitte az akkor még kisgyerek Theont. Noha aztán saját gyerekeivel együtt nevelte, folyamatosan szembesülnie kellett azzal, hogy nem egyenlő a körülötte lévőkkel. Ez bizonyítási vágyat és identitáskeresést váltott ki belőle. Apja megbecsüléséért küzdve elárulta a Starkokat, akik valójában az igazi családot jelentették számára. Később a szadista kínzó módszerek hatására önazonossága eltűnt, és önmagára „Bűzösként” kezdett hivatkozni.

theon-greyjoy
"Ami halott, nem halhat meg többé."

Theon esete igazán összetett. Az első évadban rá jellemző önteltség és átható hite saját különlegességében a „nárcisztikus személyiségzavar” szinte minden kritériumának megfelel. Ám Ramsay kezei között  teljes mértékben

búcsút mondott korábbi önmagának.

Éppen ezért Theon ‒ vagy Bűzös ‒ esetében inkább a „disszociatív személyiségzavar” lehet találó. Ez egy identitászavar, ahol egy vagy több alternatív személyiség jelenik meg, intenzív trauma vagy stresszes esemény hatására. Mint például kasztrálás vagy válogatott fizikai-pszichológiai kínzások.

Sandor Clegane (Véreb)

A Véreb Westeros egyik legrettegettebb harcosa. A Sansa vagy Arya iránti kedvessége miatt olykor felmerülhetett a nézőben, hogy zord külseje mögött, érző szív lakozik. De a brutális jelenetek mindig felhívták a figyelmünket Clegane agresszív általános működésmódjára. Az erőszak úgy tűnik, családi örökség. Gyerekként egy vita után bátyja a lángok közé nyomta az arcát, így szerezte a sebhelyét. Milyen hatással van mindez a személyiségére?

vereb
"Ha nem tudod megvédeni magad, halj meg, és állj félre azoknak az útjából, akik képesek rá!"

A gyerekkori bántalmazás és elhanyagolás valószínűleg egész életére rányomta bélyegét, nemcsak a szemmel látható sebhely formájában. Valahányszor szembekerült a tűzzel,

REGRESSZIÓT ÉLt MEG, ÉRZELMILEG VISSZAKERÜLt A GYEREKKORI TRAUMA IDEJÉRE.

A tűzre adott reakciója megfeleltethető az úgynevezett „poszttraumatikus stressz szindrómának” (PTSD). A PTSD egyfajta tudattalan védekező mechanizmus, ami traumatikus események után lép fel. A Véreb ezekben a helyzetekben megoldást keresve gyakran nyúlt a pohár után, így másodlagos diagnózisként az „alkoholhasználati zavart” is megállapíthatjuk nála. A PTSD a valóságban gyakran veteránoknál jelentkezik, és sajnos valóban sokan választják a traumával való megküzdésként az alkohol vagy droghasználatot.

„Tedd az erősségeddé a gyengeséged. Viseld páncélként és sohasem tudnak ártani vele!”

A fenti szavakat Tyrion Lannister tanácsolta Havas Jonnak. Amolyan westerosi citromból limonádé elvként is értelmezhetjük. A Hét Királyságban senkivel sem bánik kesztyűs kézzel az élet. Mégis vannak karakterek, akiknél minden átélt nehézség ellenére folyamatos fejlődésnek lehetünk tanúi. Ilyen esetekben a DSM nem sok kapaszkodót nyújt. Általában a traumák kedvezőtlen hatásairól beszélünk. Mi van azokkal, akik

KÉPESEK PROFITÁLNI A KRÍZISBŐL?

Daenerys az „őrült király” lányaként csecsemőkorában árvaságra jutott. Bátyja eladta, megerőszakolták, majd elveszítette férjét és születendő gyerekét is. Mindezek ellenére ő az egyik legbiztosabb karakter a sorozatban, aki személyével inspirálja a körülötte lévőket.

danery
"Az igazságtalanságra igazsággal válaszolok"

Jon Snow kívülállóként, anya nélkül nőtt fel. Kivégezték az embert, aki felnevelte, elveszítette szerelmét, sőt meg is halt. Ha el is tekintünk a valóságban nehezen kivitelezhető halálból való visszatérésről (ami azért valószínűleg elég traumatikus élmény lehetett), akkor is figyelemreméltó a traumák ellenére mutatott személyes fejlődés. Mit mond a pszichológia az ő esetükről? A traumatikus események után kialakuló pozitív lélektani változásokat „poszttraumás növekedésnek” nevezzük. Ilyenkor, a megpróbáltatásokkal szembenézve fokozódik a személy lelkiereje, nemesebbé válik, pont mint Daenerys és Jon.

A diagnózisok sokszor segíthetnek nekünk jobban megismerni az egyes karaktereket. De mivel összetett jellemekről beszélünk, soha nem nyújtanak teljes képet az egész személyiségről. Ugyanígy a való életben is vigyázzunk a címkékkel! Minden ember megismételhetetlen. Az igazi terápiás munka a diagnózisokon túl kezdődik, amikor felismerjük a másik egyediségét!

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE