A mindfulness arról szól, hogyan érezzük jól magunkat – állítja Márky Ádám orvos, a következő budapesti Pszicho-Kávéház előadója. Február 20-i rendezvényünkre hangolódva a mindfulness-ről, a stresszcsökkentéséről és arról beszélgettünk, hogyan érezhetjük jól magunkat a bőrünkben. Interjúnk. 

Kezdjük az elején: mi is az a mindfulness?

A mindfulness kifejezéssel a tudatos jelenlét fogalmát írjuk le. Ez egy olyan állapot, aminek lényege, hogy figyelmünket tudatosan a jelen pillanatra irányítjuk – mégpedig egy megengedő, elfogadó, kíváncsi attitűddel.

Hogyan lehet valaki mindful?  

Sok úton-módon lehet a mindfulnesst gyakorolni; vannak formális és informális módszerek, amikkel elsajátíthatjuk ezt az állapotot. Ezekről a lehetőségekről hallhatunk majd az előadásban, ám ezeken túl mindenképp szeretnék majd néhány szót ejteni arról is, miért válhatott a mindfulness ilyen rövid idő alatt ennyire felkapott témává. Jó volna minél több emberrel megismertetni a módszert, mert

a XXI. századi boldogulás enélkül a készség nélkül igencsak nehézkes.

Arról nem is beszélve, hogy a tudatos jelenlét hatékonyságát  tudományos tények bizonyítják.

Az élet mely területén lehet alkalmazni a módszert?

Túlzás nélkül mondhatom: szinte bármelyiken. Az egészségügyi közegtől elkezdve, a munka világán át az oktatásig mindenhol találkozhatunk a mindfulnessel. Fontos látni, hogy ideális esetben a mindennapi életünk részévé válik ez az egész, hiszen nem arról szól, hogy egyszer meghallgatunk egy előadást és ettől majd kevesebb stressz lesz az életünkben. Inkább arról beszélhetünk, hogy ha egyfajta gondolkodási mintát rendszeresen gyakorlunk, az előbb-utóbb változást hoz az életünkbe.

Mondhatjuk, hogy a mindfulness a stressz csökkentésére irányul?

Arra is irányul, de ez csak egy – egyébként nagyon fontos – aspektusa a dolognak. A mindfulness arról szól, hogyan érezzük jól magunkat a világban. Természetesen

ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, a stressz megfelelő kezelése szükséges.

Ebben azonban segítségünkre lehet a mindfulness és azok a gyakorlási lehetőségek, amikről beszélni fogunk.

•••

A pillanat ereje – Mindfulness a testi-lelki jóllétünkért

Életünk egyre hajszoltabb, egyre több elvárás és feladat nehezedik ránk, miközben a világ soha nem látott ütemben változik. Hogyan lehet az, hogy vannak olyanok, akik ezt a környezetet, feladataikat kihívásnak élik meg és így képesek minden nap fejlődni, míg mások mindebben erejüket meghaladó nehézségeket látva előbb utóbb összeroppannak? Februári Pszicho-Kávéházunk alkalmával erre keressük a választ! A február 20-i esten Márky Ádám tart majd előadást, amit  Budapest egyetlen állandó pszichológiai kerekasztalának (Orvos-Tóth Noémi, Kozma-Vízkeleti Dániel, Forgács Attila, Kun Ágota) beszélgetése követ. 

Az eseményről itt olvashattok bővebben. 

Jegyeket pedig itt vásárolhattok.