Nemrég bejárta a világhálót a balerina videója, aki az Alzheimer-kór előrehaladott stádiumában van, ennek ellenére, amint meghallja a Hattyúk tava zenéjét, az egykori koreográfia minden mozdulatát fel tudja idézni.

A videóban, mely az elmúlt hetekben meghatotta és ámulatba ejtette a világot, Marta Cinta González Saldaña, egykori balett-táncos szerepel. A felvétel egy évvel a halála előtt készült, 2018-ban, ám nemrég a spanyol szervezet, a Música Para Despertar (Zene a Felébredésért) megosztása nyomán vált virálissá. A szervezet a zene fontosságát hangsúlyozza az Alzheimerrel küzdő betegek számára. Bár a videóban sok pontatlan részlet van (a párhuzamos kép például nem is őt mutatja fiatal korában, és nem is a Hattyúk tava koreográfiáját), ezzel együtt is lenyűgöző, ahogy a zene hatására az idős, törékeny nő megelevenedik, és előtörnek belőle az emlékek – mintha ezzel együtt visszatérne a valódi önmaga.


A videó csak egyike azon példáknak, hogy a zene súlyosabb demencia esetén is hatalmas változást hozhat.

A hallásos memória ugyanis az utolsó, ami az emlékezetet érintő betegségekben leépül,

vélhetően annak köszönhetően, hogy ez az egyik első, ami kifejlődik, már akár a magzat 18 hetes korában. „A hangok érzékelése, és a hangadás képessége megelőzi a nyelvismeretet, de még a tudatosságot, annyira ősi. Ezért van bennük ilyen mélyen, és ezért képes ilyen erős reakciókat kiváltani” – mondta el Grace Meadows, a Music for Dementia programszervezője a The Guardiannek. Azt is megosztotta, hogy a leghatékonyabbak azok a zenék a memória aktiválásában, amelyeket 10 és 30 éves korunk között hallattunk, ugyanis a legérzékenyebb periódus a zene beépülésére a memóriánkba a tinédzserkor és a húszas éveink. Ez ugyanaz az időszak, ami a társas kapcsolatok és érzelmi világ szempontjából is sok új ingerrel jár: a zene az érzelmekkel is erős kapcsolatot mutat, de nem elhanyagolható a közösségteremtő funkciója sem – ennek tükrében tehát nem meglepő, hogy ennyi téren átszövi a memóriánkat.

Az új-zélandi Otago Egyetemen 2019-ben végeztek egy kutatást, melyben a zene és tánc hatását vizsgálták a demenciában érintett betegeknél. A résztvevőknek ismerős zenékre kellett különböző koreográfiákat gyakorolniuk hétről hétre. Arról számoltak be, hogy a memóriájuk és életminőségük jelentős javulását tapasztalták már a hatodik alkalom után.

Ez is azt bizonyítja, hogy a zene terápiás hatása nem elhanyagolható ezeknek a betegségeknek a kezelésében.

Fergus Early, aki ehhez hasonló tánc-workshopokat tart demenciával küzdő betegek számára, mindig élő zenével dolgozik, de még több kedvező hatást tapasztal, ha ezt tánccal is ötvözi. „Néha tiszta varázslat” – mondja. „Az emberek a szemed előtt átalakulnak, újra olyanokká válnak, amilyenek egykor voltak. Volt például egy nő, aki hétről hétre jött, és végig kerekesszékben ült a foglalkozásokon. Egy alkalommal, amikor lejátszottam egy adott zenét, a Keel Row-t, egy észak-umbriai népi dallamot, hirtelen elkezdett ütemes táncmozdulatokat tenni a lábával. Aztán az óra végén megszólalt – előtte soha nem beszélt még senkivel, az otthon dolgozói is azt mondták, hogy soha nem mond semmit. És ez a fajta átalakulás nem ritka a zene hatására.”

A mozgás, a test és az elme összekapcsolása fontos előrelépést jelenthet azoknak, akik már csak kevés feladatot tudnak elvégezni. „Az elme jobban működik, ha a test aktív, azzal szemben, amikor nagyon passzív” – vallja Early. A tánc emellett óriási előnyökkel jár azok számára is, akik elszigeteltnek érzik magukat. „A demenciában szenvedők számára kritikus fontosságú, hogy valamilyen kontrollt vissza tudjunk adni nekik, ezáltal ellentmondhassanak annak a képnek, amit a társadalom vetít róluk.” – mondja. „Tehát, ha improvizálnak a zenére, akkor a kezükben van a döntés. Nagyon egyszerűnek hangzik, de nagyon fontos, hogy az embereknek visszaadjuk a saját identitásuk érzését.”

A valódi identitás megjelenése az, ami annyira erőteljes Saldaña videójában. Hirtelen nem egy demenciában szenvedő, idős nőt látunk, hanem egy profi táncost, aki ennyi év után is emlékszik arra, amit tanult – aki igazi mestere a szakmájának. Láthatjuk, milyen volt balerinaként, és hogy betegsége ellenére továbbra is ugyanaz az ember maradt. A memóriaveszteség sok mindentől megfoszthat minket: az emlékeinkkel együtt a személyiségünk fontos részeit is elveszítjük. Ezért olyan fontos, hogy megragadjuk az emlékezés lehetőségeit, így a zene által visszahozott érzéseket és mozdulatokat, melyek azzá tettek minket, akik vagyunk.

Felhasznált irodalom

Ting Choo, Yoram Barak, and Ali East (2019). The Effects of Intuitive Movement Reembodiment on the Quality of Life of Older Adults With Dementia: A Pilot Study . American Journal of Alzheimer's Disease & Other Dementias

The Guardian