Ha túl vagy ezernyi borzalmasan unalmas vagy rosszul sikerült találkán, és úgy érzed, szerencsétlen vagy a randizásban, elképzelhető, hogy a pszichológia egyik legalapvetőbb elve a segítségedre lehet. Cikkünkből megtudhatod hogyan!

Ez az elv pedig nem más, mint a kondicionálás. A kondicionálás a tanulás egyik legegyszerűbb formája. Két fajtája van: egyik a klasszikus (vagy pavlovi) kondicionálás, ami valószínűleg mindenkinek ismerős. Ennek során két inger kapcsolunk össze: pont úgy, mint a kutya, aki már az ebédet jelző csengetésre is nyáladzani kezd. A másik fajta az instrumentális kondicionálás. Itt egy viselkedést asszociálunk jutalommal vagy büntetéssel. Ha egy tettet pozitív visszajelzés követ, akkor gyakoribbá, ha pedig negatív, akkor ritkábbá válik.

Hogy kapcsolódik ez a randizáshoz?

Ezeket a megerősítéseket a beszélgetések, másokkal folytatott interakciók során folyamatosan adjuk és kapjuk. Például egy-egy mosoly, biccentés, a figyelem kifejezése. Ezeket a jelzéseket azonban többnyire nem tudatosan használjuk. Gyakran ez ahhoz vezet, hogy félreértelmezzük a másik jelzéseit, vagy

 olyan jelzéseket küldünk, amik nem felelnek meg a céljainknak.

Íme, két példa a tökéletesen elrontott találkára.

Képzelj el egy borzalmasan unalmas randit.  A partnered egy olyan témáról beszél, amely a legkevésbé sem érdekel. Ennek ellenére jó eséllyel időnként rámosolyogsz, megértően bólogatsz. Ez a párod számára egy „jutalom”, így folytatja a témát. Hiszen az ő (tudattalan) értelmezésében a viselkedése célravezető volt, megragadta a figyelmedet.

Vagy tegyük fel, hogy a partnered fáradtan, egy rossz nap után érkezik a találkozóra, s láthatóan máshol jár a feje. Elkezdesz felvetni különböző témákat, flörtölni – de semmi eredmény. A partnered továbbra sem figyel. Ez felbosszant, s elkezded sértegetni őt. Erre végre reagál. Igaz, negatívan, de ez is jobb, mint a semmi. Ez is egy fajta megerősítés, így folytatod a sértegetést.

Ne bízd a véletlenre – használd tudatosan a megerősítéseket!

Ahhoz, hogy „jutalmazással” gyakoribbá tudj tenni egyes viselkedéseket, először tudnod kell, mi számít megerősítésnek. Noha minden randipartner mást és mást kedvel, általánosságban elmondható, hogy a kedvesség, bókok, pozitív testbeszéd és finom érintések a legtöbb embernél jutalomként funkcionálnak, míg a szemkontaktus hiánya és az elzárkózó testbeszéd "büntetésként".

15659620792_c5448dc5c2_b
Figyeljünk a partnerünkre: mi az ami megerősítés a számára?

Fontos az időzítés is: minél hamarabb követi a jutalom a viselkedést, annál valószínűbb, hogy a partnered összekapcsolja a kettőt. Ám ez csak akkor történik meg, ha csak olyan magatartásokra reagálsz jutalmazóan, amik tényleg tetszenek. Tehát a jutalomnak kizárólagosnak kell lennie. Végül: ismételd a megerősítést! Légy következetes.

Nem nagy ördöngösség a módszer: gyakorlatilag nem más, mint az, hogy tudatosan kommunikálod a szükségleteidet, elvárásaidat. Mégis, mindenkinek rendkívül hasznos.  A partnered is értékelni fogja, mert így megértheti, mit szeretnél tőle, elkerülve rengeteg kínos helyzetet. Neked pedig előnyös, mivel így a lehető legjobbat tudod kihozni a randikból.

***

A Mindset Pszichológia több mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE