Előző cikkünkben többek között arról volt szó, hogyan is érdemes elkezdeni egy anyukának új pozíció után néznie, amennyiben szeretne visszatérni a munkaerőpiacra. Hol érdemes keresni, és miért jó, ha hagyjuk magunkat „levadászni”? De milyen is egy igazán jó és figyelemfelkeltő önéletrajz?

Ahogyan azt korábban is írtuk, előállhat az a helyzet, hogy bár az édesanya szeretne visszatérni korábbi munkahelyére, de „nincs hova”. Ebben az esetben az álláskeresés egy fontos állomása következik, a megfelelő önéletrajz megírása. Bár mindenki fejében van egy kép arról, milyen is a tökéletes CV, vannak bizonyos írott és íratlan szabályok, tippek, amelyeket hasznos lehet betartani, megfogadni, ha minél több interjúra szeretnénk meghívást kapni.

Milyen a „tökéletes” önéletrajz?

Önéletrajzunk megírásakor képzettségünk, munkatapasztalataink adottak, ám nem mindegy, hogy ezeket milyen köntösben, milyen megfogalmazásban tálaljuk. Első körben érdemes eldönteni, hogy hagyományosabb vagy esetleg valamilyen kreatívabb önéletrajzot szeretnénk készíteni. Ez persze függ attól, milyen pozíciót szeretnék megpályázni, és ennek profiljába milyen stílusú életrajz illik. Amit azonban mindenképp célszerű lehet elkerülni, azok a sablon önéletrajzok. Habár kiindulásnak jók ezek az előre megszerkesztett formátumok, mégis figyelemfelkeltőbb ettől eltérő megjelenést választani. Emellett érdemes nem egy általános, hanem mindig az adott pozícióra szabott önéletrajzzal pályáznunk.

Lényeges, hogy a helyesírásra fokozottan figyeljünk oda. A hibázás bár nem feltétlen jelenthet kizáró okot, azonban mivel célunk, hogy megbízható és precíz leendő munkavállaló benyomását keltsük, ha bizonytalanok vagyunk, kérjünk meg valakit, hogy nézze át nyelvhelyességi, helyesírási szempontból összefoglalónkat.

Sokszor felmerül a pályázókban, hogy fotót tegyenek-e az önéletrajzukba. Ez egy esetben sem kötelező – kivéve, ha kifejezetten feltüntetik a hirdetésben, hogy fényképes változatot várnak –, de

egy jó fotó akár már a személyes találkozást megelőzően is felkeltheti az interjúztatóban a szimpátiát.

Egy jól megszerkesztett önéletrajzzal jelentősen megnövelhetjük jövőbeli interjúink számát.

Milyen felépítést kövessünk?

Terjedelem szempontjából érdemes törekedni az arany középútra, nem túl röviden, de nem is terjengősen, maximum 1-2 oldalban kifejteni tapasztalatainkat. A fejlécben az alapvető adatainkat, elérhetőségeinket érdemes feltüntetni. Ezek minél jobban, könnyebben megtalálható, figyelemfelkeltő helyen legyenek, hiszen a későbbi kapcsolatfelvételhez ezekre lesz majd szüksége a toborzó szakembernek.

Ezt követően jöjjenek munkatapasztalataink, a munkahely, pozíció feltüntetésével. Amit sokan figyelmen kívül hagynak, azonban elengedhetetlen, hogy

a korábbi beosztásainkhoz tartozó feladatkörünket vázlatpontokba kifejtve írjuk le.

Ezek azok, amikből az önéletrajzot olvasó személy el tudja dönteni, mennyire is vagyunk alkalmasak az adott pozíció betöltésére, így elkerülhetjük az esetleges kellemetlen interjúhelyzeteket.

Ezután következhetnek az iskolai tanulmányaink. Emellett az önéletrajz fontos részét képezheti a nyelvtudás feltüntetése. Ebben az esetben lényeges, hogy a munkáltatók az esetek túlnyomó többségében nem nyelvvizsgákhoz, hanem szóbeli, írásbeli teszteléshez fogják kötni nyelvhasználatunkat szintjét. Így érdemes valóban azt a szintet feltüntetni, amelyen magabiztosan tudjuk használni az adott nyelvet, nyelveket. Hasznos lehet továbbá megjeleníteni az általunk legfontosabb gondolt készségeinket, képességeinket, amelyeket relevánsnak gondolunk a megpályázni kívánt pozíció szempontjából, ezzel lezárva önéletrajzunkat.

Cikksorozatunk következő részében az álláskeresés következő lépéséről, a személyes találkozóról, az interjúról, az arra való felkészülésről lesz szó.