A böngésző keresőjébe #fitmom hastaget írva az Instagram majdnem 12 millió bejegyzést jelenít meg, de számos magyar és angol nyelvű oldal is olvasásra kínálkozik. Emögött olyan anyukák írásos vagy fotóblogjait találhatjuk, akik kisgyerek(ek) mellett is aktívan, akár versenyszinten sportolnak. De hogyan egyeztethető össze a sport az anyasággal? És miért blogolnak róla ennyien? 

Ahhoz, hogy kontextusba tudjuk helyezni az anyaság és a sporttevékenységben való részvétel kapcsolatát, ismernünk kell a szociális konstruktivista megközelítést. Eszerint a tudás konstrukció által jön létre, melyben az interperszonális kapcsolatok, a szociális interakciók, valamint az egész társadalmi kontextus játszik nagy szerepet.

A társadalom bizonyos normákat fogalmaz meg mindenki, így a nők felé is. Ide tartozik például, hogy elsődleges feladatuk a gyereknevelés, a gondviselés, de kulturális elvárásként jelenik meg a család érdekében tett önzetlen feláldozás is. Az ezek által kialakított „ideális anya” képe pedig szinte minden nő elérendő céljává válik, amely a megfelelési kényszer miatt sokszor szorongást válthat ki.

Anyák a pályán

Azoknak, akik nagy erőkkel törekednek az anyai ideálok elérésére, nehézséget okozhat az anyaság és a sporttevékenység összeegyeztetése – leginkább az anyai feladatokkal kapcsolatban megjelenő esetleges bűntudat és/vagy az olyan korlátok miatt, mint például az időhiány. Nem véletlen, hogy azok számára, akik sikeresen beiktatják az edzést, az egy családi kötelességektől mentes időtöltést jelent, ami önmagában is feltöltődést eredményez.

running-runner-long-distance-fitness-40751
Azok számára, akik nagymértékben törekednek az anyai ideálok elérésére, nagyobb nehézséget okozhat az anyaság és a sporttevékenység összeegyeztetése.

A mozgás – éegyenszó rekreációs- vagy élsportról – lehetőséget nyit az anyáknak az identitásuk kiterjesztésére: nemcsak anyaként, sportolóként is definiálhatják magukat. Egy kapcsolódó kutatásban anyává válásuk után versenyhez visszatért hosszútávfutókat vizsgáltak. Az eredmények alapján a sport segített a nőknek a női ideálok újragondolásában, valamint jóllétük növelésében azáltal, hogy

integrálni tudták anyai és sportolói identitásukat.

További hasonló vizsgálat során pedig arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a miután az anyák a sportot sikeresen életük, és ezáltal énük részévé tették, könnyebben le tudták győzni az említett anyai oldalon megjelenő korlátokat (pl. bűntudat, időhiány) is.

#fitmom – anyák a blogon

A manapság a média is a szociális konstrukciók egyik forrásának tekinthető. A közösségi oldalak mellett egyre nagyobb számban jelennek meg a blogok is, melyek a személyes tartalmakon keresztül (jegyzetek, bejegyzések, képek, olvasói hozzászólások) betekintést nyújtanak íróik mindennapi életébe, és lehetőséget adnak tapasztalatainak megértésére.

A blogon keresztül a nők elmondhatják tapasztalataikat az egészségről, a terhességről és az anyaságról. Amellett, hogy ezen keresztül formálhatják  és megerősíthetik identitásukat – anya, sportoló, vállalkozó –, közösséget tudnak létrehozni. Olyan nőkkel léphetnek ezáltal kapcsolatba, akik tanácsot és társas támaszt nyújthatnak nekik online és/vagy offline is.

A kutatásokból kiderül, hogy a fizikailag aktív anyukák a testmozgásra mint magukra fordított minőségi időre tekintenek. Az elhatározásban és a sportbeli célok meghatározásában is döntő szerepe van a partnertől, családtól érkező támogatásnak. Ezeknek a sikeressége összefüggést mutat a jólléttel és a boldogsággal, így nemcsak egyénileg, de a család számára is előnyös lehet az édesanyák hagyományos szerepeikből való kilépése.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s