Ha te is alig várod már, hogy április legyen és folytatódjon a harc a trónért, akkor valószínűleg már azon is elgondolkoztál, hogy hány és hány pszichológiai kórképet sikerült papírra vetnie George R. R. Martinnak. Westeros lakóinak élete ugyanis nemcsak harccal és intrikával tarkított, hanem számos pszichés problémával is. Joffrey valóban pszichopataként viselkedik? Cercei vajon a személyiségéből adódóan élvezi, hogy uralkodik másokon? Mi rejlik Sandor Clegane morcos álarca mögött? Cikkünkben rendhagyóan a vastrón helyett a kanapéra ültetjük a szereplőket. 

Számos sorozatban jelennek meg pszichológiai kórképek. Gondoljunk csak Dr. House-ra, Sheldon Cooperre vagy Sherlockra. Élvezettel nézzük őket a tévé képernyőjén, a valóságban azonban már kevésbé vagyunk elnézőek velük szemben. A Trónok harca egy új világot teremtett, az emberek viszont a régiek. Küzdenek egymással, miközben a saját belső konfliktusaikkal vívódnak. Magukkal hordozzák a múltban átélt sérelmeiket és megtorolják, ha valaki bántja őket. Westerosnak nincsenek pszichológusai, így csak utólag vizsgálhatjuk meg lakóinak viselkedését és ránthatjuk le a leplet a tetteik mögött rejtőző indítékokról. 

A különböző személyiségek találkozásában és ütköztetésében rejlik a sorozat pikantériája. Forrás: IMDb

Egy diagnózis felállítását a valóságban természetesen mindig személyes találkozás kell hogy megelőzze. Erre sajnos jelen esetben nincs lehetőségünk, azonban eljátszhatunk a gondolattal, hogy mi lakozhat a szereplők viselkedésének hátterében.

Ahogy vétkezünk, úgy szenvedünk

A leghamarabb talán Joffrey Baratheon neve juthat eszünkbe, hiszen esetében meglehetősen egyértelmű, hogy sérült a személyisége. Élvezettel bántalmaz másokat verbálisan és pszichésen egyaránt. Szadista hajlamai vannak, s nemcsak közvetlenül kínoz másokat, hanem közvetetten is. Erőszakos és kényszerítő, s így mindkét szenvedélyét kiélheti: a brutalitást és a hatalma fitogtatását.

Ramsay Bolton, Roose Bolton házasságon kívül született gyermeke. Bármit megtenne azért, hogy „teljes értékű” tagja legyen a családnak, s mikor ezt megszerzi, megöli a családját, hogy senki se fenyegethesse a hatalmát. Antiszociális a viselkedése és számos szadista tette van. Élvezettel nyúz meg embereket és kimondottan örömét leli szenvedésükben. Feleségét, Sansa Starkot is kínozza, míg az meg nem szökik. Az antiszociális személyiségzavarhoz gyakran kapcsolódik a szadizmus, Ramsey viselkedésében pedig megjelenik a kórkép legtöbb jellemzője.

Ramsay teremtménye Theon Grayjoy, akit teljesen sikerül megtörnie, amíg a fogságában áll. Theon folyamatos szerepkonfliktusban él. A Vas szigetek örökösétől elvárják, hogy kegyetlen legyen és megszerezze, amit akar, ugyanakkor a Starkoktól erkölcsösséget és felelősségvállalást tanult. A szerepkonfliktus egyébként számos westerosi karakterben megjelenik, állandó motívuma a történetnek. 

A fogságban töltött idő alatt Theon a Stockholm szindróma jeleit mutatja. A sok bántalmazás mellett ugyanis néha figyelmet kap a kínzójától, s ezt a felületes kedvességet félreértelmezi. Amikor testvére, Yara meg akarja szöktetni, Theon ellenáll neki és inkább gazdájával marad. Fokozatosan kezdi elveszíteni a személyiségét, szubmisszívvá válik a viselkedése, hiszen Ramsay megbünteti, amikor Theon Greyjoyként viselkedik. A saját nevét sem használhatja a továbbiakban. Amikor azonban Ramsay a fogadott testvérét, Sansát is elkezdi kínozni, Theon felülkerekedik a saját gyengeségén és megszökteti a lányt.

„Vannak titkok, amelyek jobb, ha rejtve maradnak. Vannak titkok, amelyeket túl veszélyes megosztani másokkal, még azokkal is, akiket szeretsz, akikben bízol." Forrás: IMDb

Lord Baelish az, aki mindenhol ott van és a háttérből figyelve mozgatja a szálakat. Számos sorsfordító esemény bekövetkezése az ő kisujjához tapad. Mindent és mindenkit szeretne irányítani, és ehhez bármilyen eszközt bevet. Mi sem szemlélteti ezt jobban, mint az, hogy még az általa szeretett Sansát is képes gyanúba keverni Joffrey halálával kapcsolatban, majd Ramsey karmai közé dobni. A machiavellista személyiség jegyei tökéletesen illenek tehát rá, a kontroll gyakorlása a legfontosabb számára.

Jól méri fel mások személyiségét, motivációit és így gyakran előre látja a lépéseiket. A mellé szegődik, akitől éppen valamilyen hasznot nyer, sosem tudhatjuk, hogy éppen kinek a pártján áll. Habár erkölcsös embernek mutatja magát, a hozzá közel álló emberek legtöbbjét átejti.

A félelem mélyebbre hatol, mint bármilyen penge

Sandor Clegane, a Véreb, a PTSD jeleit mutatja, mivel a bátyja, Gregor egész kiskorában bántalmazta. Egyszer, amikor Sandor játszani szeretett volna Gregor játékával, a bátyja a tűzbe nyomta az arcát mérgében. Emiatt a véreb pirofóbiás, azaz irtózik a tűztől. Számos antiszociális személyiségzavarra utaló tette van, azonban képes az empátiára. Számos alkalommal bizonyítja ezt, amikor a Stark lányok védelmére kel. Az erőszakosság nála inkább a szerepből adódik és önvédő jellegű, mintsem a személyiségéből fakadna.

Cercei Lennister az egyik legösszetettebb jellem az egész történetben. Vérszomjasan áhítozik a hatalomra, áthágja az erkölcsi szabályokat, elszánt gyűlölettel fordul öccse felé, ugyanakkor hűen védi a gyermekeit. Az anyakirálynő helyzete ugyanis nem egyszerű egy férfiak uralta birodalomban. Robert, a férje megalázta, az apja pedig előbbre valónak tartotta a hatalom gyakorlását, mint gyermekei nevelését. Cercei bármit megtesz a túlélés érdekében. Ugyanakkor a stressz hatására rögtön az alkoholhoz nyúl. Ez a fajta téves öngyógyítás is jellemző a sorozatban, például testvére, Tyrion is gyakran így tesz.

A lista hosszan folytatódhatna, hiszen a karakterek épp a problémáik miatt olyan érdekesek számunkra. Betekintést nyerhetünk általuk erkölcsileg elítélt, bűnös gondolatokba, megismerhetünk pszichés problémáktól gyötrődő embereket és megtudhatjuk a titkaikat. Ez talán az egyik legfőbb indok, ami miatt alig várjuk az áprilist, és amiben Westeros lakóinak sikertörténete rejlik.

 

Felhasznált szakirodalom: Honda, K. (2018). The Psychology in Seattle podcast. Kyle, M. (2016). The mind is Dark and full of terrors. Sterling Publishing Co. Inc, New York.