2018 mozgalmas év volt a sportban! Most azonban konkrét sikerek és események helyett az embereket szeretnénk fókuszba helyezni, akik ezeket elérték. A Mindset Sportpszichológia rovatának írói válogatták össze, szerintük kik voltak a 2018-as év legjobb magyar és külföldi sportolói, akik valami miatt példaképek lehetnek számunkra.

Kovács Kristóf

Én elsősorban a major csapatsportok rajongója vagyok, így minden napom úgy kezdődik, hogy megnézem az előző nap fontosabb történéseit, eredményeit, híreit. A labdarúgással és kosárlabdával kapcsolatos infók begyűjtése után próbálok a legtöbb aktualitással képbe kerülni és sportpszichológiai szemmel megvizsgálni azokat – ezek révén születnek egyes Facebook-posztjaink is. Rengeteg tematikus oldalt követek, a hazai médiumok és blogok mellett angol és spanyol nyelvű oldalakra is rá szoktam nézni. Hogy ki számomra az év hazai és külföldi sportolója? Bevallom, napokat gondolkoztam rajta, mert rengeteg kiemelkedő teljesítményt láthattunk, sokszor nehéz életesemények közepette.

Magyar sportoló: Liu Shaolin Sándor, gyorskorcsolyázó

Választásomban szerepe van annak, hogy egy korábbi mindsetes interjújában arról mesélt, hogy mekkora élmény lenne számára megnyerni a Téli Olimpiát. Ennek tudatában néztem végig a versenyeket, és a döntő megnyerésekor rendkívüli boldogságot éreztem, és alig hittem el a történteket. A januári verseny után is jöttek még a szép eredmények számára, annak ellenére, hogy év közben egy kisebb gödörbe került a sportoló. Erről nyíltan beszélt és megfogalmazta, hogy miért is olyan nehéz újra motivációt találni ekkora siker elérése után. Kedvelem ezt a fajta őszinte kommunikációt.

Szóba jött még: Szoboszlai Dominik, aki a magyar labdarúgás nagy reménysége, és bizonyítja, hogy a rengeteg munka meghozza gyümölcsét, illetve Hosszú Katinka, aki a konstansnak mondható remek sportteljesítmény mellett a társadalmi felelősségvállalással is példát mutat.

Külföldi sportoló: LeBron James, kosárlabdázó, Los Angeles Lakers

Nálam az év külföldi sportolója LeBron James. Hihetetlen az a munka, amit beletesz a saját felkészülésébe, és ahogyan segíti csapattársait, hogy a maximumot hozzák ki magukból. Nemrég lett 34 éves, és már majdnem 15 éve a legmagasabb szinten alkot kiemelkedőt. Az általa képviselt motiváltság mindenki számára példaértékű lehet, nemcsak a pályán, hanem a tévé előtt is. Ami még óriási plusz az ő neve mellett a pályán kívüli tevékenysége. Idén például iskolát alapított szülővárosában, kedvező kondíciók mellett a rászorulók részére is.

Szóba jött még: Cristiano Ronaldo, ugyancsak jótékony kezdeményezései és új csapatában nyújtott teljesítménye miatt, illetve Mohamed Salah, aki gyerekkora óta óriásit küzd azért, hogy futballista lehessen, és végre beérett számára ez a rengeteg munka.

Kiss András

Magyar sportoló: Hosszú Katinka, úszó

Hosszú Katinka folyamatosan képes hozni a sikereket a legmagasabb szinten, még úgyis, hogy súlyos magánéleti problémáival kellett idén megküzdenie, hiszen nemcsak edzőjét, de társát is elveszítette.

Külföldi sportoló: Derrick Rose, kosárlabda, Minnesota Timberwolves

Nem az érmek vagy bajnokságok számát vettem alapul a jelöltemmel kapcsolatban. A korábbi MVP (Most Valuable Player), Derrick Rose az elmúlt években a poklok poklát élte meg: a 2012 óta folyamatosan sérült játékos csupán árnyéka volt önmagának, többször meg kellett műteni a jobb és a bal meniszkuszát, s 2017 év végén felmerült, hogy abbahagyja a kosárlabdát, mivel nemcsak testileg, hanem mentálisan is megviselte ez az állapot. A 2018-as szezonra azonban felállt a padlóról, nemcsak hasznos, de meghatározó tagja új csapatának, esélyes a Legjobb Hatodik Ember díjra, s ami a legfontosabb − egészséges, s régi önmagát idézi.

Bakuretz Bonnie

Magyar sportoló: Börczi Barbara, táncos, koreográfus

Ezer éve figyelem Börczi Barbara tevékenységét, sokszor versenyeztem is ellene, amikor még szárnypróbálgatós volt a csapata. Már akkor is meglátszott, hogy rengeteg elismerés fogja övezni mindenben, amibe csak belenyúl. Fiatal korában kezdte, de azóta rengeteget fogyott, mert azt mondták neki, hogy így hiába tehetséges. Jelenleg az ország legjobb tánciskoláját vezeti, egyedi stílussal, ötletekkel, eszmékkel. Zseniális! Nagyon kreatív és elvont. Azért gondolom, hogy idén különösen kiemelkedőt alkotott, mert 2018-ban az ő csapata képviselte Magyarországot a World Of Dance-ben és harmadik helyezést értek el. Emellett az X-faktort és különböző zenei klipeket koreografál, szintén fantasztikusan egyedi stílusban. Külföldön is annyira elismert, hogy nagyon jó táncosokat tud elcsalni Magyarországra, hogy tartsanak vele itt workshopokat, ami nagy értéket jelent a hazai táncos világnak.

Külföldi sportoló: Usain Bolt, rövidtávfutó

Külföldi sportolók közül Usain Boltot választottam az idei évre. Elsősorban azért, mert emberi: vicces, jófej és valóban érdekel, mi történik vele. Tisztelem benne, hogy rengeteget fordít adományozásra és szívesen vesz részt jótékonysági akciókban.

Michaletzky Luca

Magyar sportoló: Berecz Zsombor, vitorlázó

Az év hazai sportolója számomra kétségtelenül Berecz Zsombor. Év elején eltörte a karját, ezért hónapokat kellett kihagynia a felkészülésből – pedig az idei már kvótaszerző év Tokióra! De ezeket a hónapokat nem töltötte tétlenül: rengeteg időt fordított a mentális felkészülésre. A nagy visszatérés Aarhusban volt a Finn Dinghy világbajnokságon, amit Zsombornak sikerült megnyernie! Sokszor állt már közel az aranyéremhez világversenyen, Rióban is esélyes volt, de 2018-ig kellett várnia, hogy világbajnok legyen. Ezzel ő lett az első magyar vitorlázó, aki aktív olimpiai osztályban aranyérmet nyert. Természetesen ezzel kvótát is szerzett, méghozzá Magyarország első olimpiai kvótáját 2020-ra.

Külföldi sportoló: Stephanie Gilmore, szörfös

Úgy látszik, számomra az idei év a nagy visszatérésekről szól, mert külföldi választásom is egy ilyen sportolóra esett. Stephanie Gilmore-ról 2018 végén nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy a legjobb aktív női szörfös a világon. A 30 éves ausztrál hat világbajnoki turnét nyert 2007 és 2014 között, majd lesérült, a 2015-ös szezont szinte teljes egészében ki kellett hagynia. Ezután három évbe telt, mire ismét felküzdötte magát a csúcsra, viszont 2018-ban már magabiztos fölénnyel szerezte meg hetedik győzelmét: a tíz turné eseményből hármat megnyert és csupán egyszer végzett az első ötön kívül.