Az extrovertáltak leginkább arról híresek, hogy lelkesek, társaságkedvelőek és könnyen alakítanak ki kapcsolatokat. A kutatók az „extraverzió előnye” fogalmat is megalkották annak leírására, hogyan segítik munkalehetőségekhez az extrovertáltakat szociális készségeik. A társadalom és a munka világa is élteti a nyitott személyiségeket. Alapvetően tehát úgy tűnhet, minél több extrovertált van egy csapatban, az annál jobb a cégnek. A témát kutatók azonban rámutattak: rengeteg jó tulajdonságuk mellett a konfliktusokban például nem túl jók az extroveráltak.

Az extroverált kollégák lelkesedést és energiát nyújthatnak egy csapatnak, és ez olyan értékes tulajdonságuk, amely miatt a legtöbb cég szívesen dolgozik együtt velük. Ám 27 csapat megfigyelése után egy nemzetközi pszichológusi és vezetői kutatócsoport bizonyítékot talált arra, hogy az extrovertáltak csak addig tudnak sokat adni egy csapatmunkában, amíg nem találják szemben magukat egy konfliktussal. Amikor nézeteltérés merül fel, hajlamosak arra, hogy „leuralják” csendesebb társaikat, és így a csoporton belül fennálló feszültségeket csak tovább mélyítsék. Amikor egy csapat konfliktusokkal küzd, egy extrovertált csapattag hajlamos lehet arra, hogy lelkesen kifejezze eszméit és véleményét, kívülről ezek a megnyilvánulások azonban úgy tűnhetnek, az adott személy épp mások perspektíváját szeretné lenyomni.

Az említett kutatásban 162 belga diák (23-27 éves korosztály) vett részt, akiket egy osztályprojekt részeként 27 különböző csoportba osztottak. A csapatok feladata az volt, hogy olyan cégeknek nyújtsanak tanácsadást, amelyek épp különböző HR kihívásokkal állnak szemben, mint például a kiszervezés, a virtuális munkahelyek és a multinacionális igazgatás. 3 hónap és 2 hét állt rendelkezésükre ahhoz, hogy a cégek helyzetét elemezzék. Ezután javaslataikat egy hivatalos előadás keretein belül kellett bemutatniuk a vállalatok vezetői számára.

A kutatók a folyamat alatt többször is megnézték, hogyan változott a csoportdinamika a csapatoknál.

A projekt kezdetén a kutatók a résztvevőkkel személyiségtesztet vettek fel, innen tudták, hogy a csoportok milyen személyiségű egyénekből álltak össze. Három hónappal később, a projekt végeztét megelőzően a résztvevő diákoknak a csoporton belül tapasztalt konfliktusokat mérő kérdéseket tettek fel. A csapattagok közötti kapcsolatok tisztázása érdekében a résztvevők a csapattársaikkal való kapcsolatra vonatkozó kérdésekre is válaszoltak. Végül pedig, egy hónappal a projekt prezentálása után újra rákérdeztek a diákoknál a csapattársaikkal megélt kapcsolatra.

Energiavámpírok a konfliktusos helyzetekben?

Amikor zökkenőmentesen működött minden a csapatokon belül, az extrovertált csapattagok nagy szerepet játszottak a hatékonyságban és a sikerben. Ám amint konfliktus ütötte fel a fejét, úgy tűnt, hogy az extrovertáltak  „elszívják” az energiát a problémamegoldás elől. A kutatók által kapott eredmények arra engednek következtetni, hogy az extraverzió többarcú dolog. Az egyik oldalon a pozitív társas kapcsolatok vannak, a másikon pedig a domináns, „leuraló” kapcsolati működés, amelyet a konfliktusos helyzetek hoznak elő. Mit tehet egy extrovertált a számára nehezített terepet jelentő konfliktusos szituációban? A legjobb, ha a reflektorfény helyett az aktív hallgatást választja.

Mégsem olyan jók az eladásban az extrovertáltak?

Egy 2013-as tanulmányban a Pennsylvania Egyetem pszichológusa, Adam Grant megállapította: annak ellenére, hogy míg a legtöbben azt gondoljuk, az extrovertáltak a legjobb értékesítők, egy általa végzett kutatás gyenge és ellentétes kapcsolatot mutatott az extraverzió és az értékesítési teljesítmény között. Grant szerint csak az lehet igazán sikeres értékesítő, aki képes megteremteni az egyensúlyt a beszélgetés és a hallgatás között. A világ legjobb értékesítői ugyanis elég magabiztosak és lelkesek ahhoz, hogy lezárják az üzletet ha kell, de képesek arra is, hogy meghallgassák a másik oldalt, és elkerüljék a túl agresszív viselkedést is.

Grant tanulmánya, illetve a belga diákokkal végzett kutatás is azt bizonyítja: az éremnek mindig két oldala van. Egy csapat nem attól fog jól működni, ha csak extrovertált, harsány személyek dolgoznak együtt, hanem ha a tagok konfliktusokat jól kezelő, pozitív szemléletet valló egyénként írhatók le, akik képesek egy célért dolgozni. A legtöbbször az extrovertáltakat dicsőítő kultúránkból hiányzik a kérdésről való tudatos gondolkodás. A lelkesítő emberek mellett ugyanis legalább annyira fontos, hogy egy csapat ne csak hangos emberekből, de aktívan hallgatókból is álljon.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://youtu.be/z-htXgkYeeE