Átlagosan minden második ember tesz valamilyen formában újévi fogadalmakat. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a fogadalmak negyedénél már az első héten elfogy az energia, és csupán az emberek 10%-a képes pár hónapnál tovább küzdeni a vágyott állapot eléréséért. Az új év mint az új élet ígérete mindnyájunkban fenntartja a reményt, hogy önmagunk jobb, sikeresebb, boldogabb verziójává válhatunk. Miért tűzünk ki évről évre olyan célokat, amiket aztán nem érünk el? Hogyan kell megtartani az újévi fogadalmakat?

Mark Griffith, a Nottingham Trent University professzorának szakterülete a viselkedéses függőségek. Pontosan tudja, milyen könnyen ragadhatunk bele rossz szokásokba, és miért nehéz megszabadulni a kellemetlen viselkedésformáktól. Kutatási és gyakorlati tapasztalatai alapján az eredményes fogadalmak titka az életmódváltás. Berögződött megszokásaink és mindennapi rutinunk megváltoztatása azonban iszonyú nehéz. Hogyan hagyhatjuk magunk mögött rossz szokásainkat? Griffith összeszedte azokat a buktatókat és tippeket, amikre oda kell figyelnünk, ha be szeretnénk tartani újévi fogadalmainkat.

Csalóka vágyaink

Már a kezdet kezdetén fontos tisztáznunk, mit várunk valójában az évtől, nehogy a „hamis remény szindróma” áldozataivá váljunk. A pszichológiában akkor használjuk ezt a kifejezést, amikor a személy irreális elvárásokat támaszt a viselkedés megváltoztatásának valószínűsíthető sebességére, mértékére és következményeire. Hogy néz ki ez a hétköznapokban? Az egyik leggyakoribb fogadalom például az egészséges életmódra való váltás. De a listára nem írjuk fel, hogy azt várjuk tőle, hogy boldogabbak legyünk, felpezsdüljön a szociális életünk, kiegyensúlyozottabbá váljon a családi életünk, valamint sikeresebbek legyünk a munkába. Gyakran

a fogadalmak csak szimbólumai mélyebb vágyainknak.

Ebben az esetben a kitűzött cél mellé kimondatlan elvárások társulnak, amelyeknek lehetetlen megfelelni, így elkerülhetetlen a kudarc. Szokásaink megváltoztatása önmagában is nehéz feladat. Ne terheljük magunkat saját rejtett elvárásainkkal is! Megakadályozhatjuk a csalódást, ha reális, egyértelmű és elérhető célokat tűzünk ki. Hogyan támasszunk betartható elvárásokat magunkkal szemben az új évben?

A sikeres újévi fogadalmak lépései

A legközkedveltebb fogadalmak a dohányzásról való leszokásra, fogyásra, sportolásra vagy pénz spórolásra vonatkoznak. Noha elsőre úgy tűnhet, hogy az élet nagyon különböző területeit célozzák vágyaink, a sikeres változáshoz mégis nagyon hasonló elveket kell követnünk. A mindennapi rutin megváltoztatásához a gondolkodásuknak is változnia kell! A következő kipróbált módszerek a segítségünkre lehetnek újévi fogadalmaink elérésében!

LEGYÜNK REÁLISAK!

Ésszerű és teljesíthető fogadalmat tűzzük ki célul! Felesleges megfogadni, hogy az új évben egy percet sem lustálkodunk, mert ez úgy sem sikerülhet. Gyakorlatias és betartható célra van szükségünk! Reálisabb cél lehet, hogy a „felesleges” sorozatnézés helyett vagy mellett délutánonként legalább fél óra a házimunkára is jusson! Ne legyünk irreálisak az idővel kapcsolatban! Nem lehet két hét alatt lefogyni, vagy egy hónap alatt összespórolni egy lakásra valót. Hosszú távú cél esetén tűzzünk ki kisebb célokat! A rövidebb szakaszok könnyebben kezelhetőbbek, több sikerélményt nyújtanak, és mivel kézzelfoghatóbbak, jobban motiválnak minket.

EGYSZERRE EGY DOLOGRA KONCENTRÁLJUNK!

Az egyik legalapvetőbb probléma a fogadalmakkal, hogy túlzásba esünk. Könnyű felsorolni, mi mindenben szeretnénk változni. A változáshoz azonban komoly akarat és kitartás kell. Ennek a két tényezőnek pedig nem tesz jót, ha sok felé morzsolódunk a fogadalmak között, mert végül egyikhez sem lesz elég energiánk, hogy megvalósítsuk. Tegyük le a cigit! Kezdjünk el erősíteni! Együnk egészségesebb ételeket! De ne mindet egyszerre! Válasszunk egyet és tegyük meg a tőlünk telhető legtöbbet az ügy elérése érdekében! Ha már a mindennapi rutin részéve vált, jöhet a következő!

KULCSSZÓ: SMART

A SMART valójában egy önmenedzselési módszer. Egy mozaikszó (specific, measurable, achievable, realistic, time-bound), ami segít a célállításban, és a fogadalmak szempontjából is hasznunkra lehet. A fogadalmaknak szintén konkrétnak, mérhetőnek, elérhetőnek, relevánsnak és időszerűnek kell lenniük! Hogyan működik ez a gyakorlatban? Leszokni az alkoholról csodálatra méltó cél, de ebben a megfogalmazásban nem felel meg a módszernek. Mondjuk, hogy a következő egy hónapban naponta maximum egy egység alkoholt ihatunk meg. Ez egy SMART (okos) fogadalom első lépése.

EGYÜTT KÖNNYEBB!

A barátok és a család biztonsági hálóként működhetnek az újévi fogadalmak esetében. Avassuk be szeretteinket újévi fogadalmunkba! Mivel a legtöbb időt velük töltjük, segítségük elengedhetetlen a nagy változásokban. Ha igazán le akarjuk tenni a cigit, vagy leadni azt a pár kilót, az igazi barátok nem fognak akadályokat görgetni az utunkba. Sőt, gyenge pillanatokban, erős kísértés esetén a támogatásuk átlendíthet a holtponton!

Egy összeszokott baráti társaságban vagy egy párkapcsolatban nagyon nehéz változni, ha a másik fél közben továbbra is kitart a rossz szokások, káros szenvedélyek mellett. Ha közösen teszünk újévi fogadalmat, a siker esélye is növekszik!

A változás szabadsága

Mivel emberek vagyunk, nem vagyunk tökéletesek. Az önmagunk boldogabb és sikeresebb változatához vezető út elejét nem kell az új év kezdetére korlátozzuk. Bármikor változhatunk!

A folyamatos tanulás és próbálkozás elkerülhetetlen része, hogy néha nehezebben szabadulunk meg egy-egy rossz szokásunktól, és visszacsúszunk a káros rutinunkba. Nincsenek gyors megoldások, a változásokhoz idő és akaraterő kell. Már maga a változás, a célhoz vezető út is öröm. Nem könnyű, de jutalmazó. Minden nap egy új nap, mindig tanulhatunk a hibáinkból. Minden nap újra kezdhetjük.