Március 13-án megújult helyszínén, a Városliget Café és Restaurantban nyitja meg kapuit a fővárosi Mindset Pszicho-Kávéház. Témánk ezúttal egyik legnagyobb költőnk, József Attila élete lesz. Dr. Németh Attila pszichiáter, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgató főorvosa előadásában a költő személyiségének és pszichiátriai betegségeinek titkaiba ad majd számunkra bepillantást. A közelgő rendezvény kapcsán előadónkat kérdeztük. Villáminterjúnk. 

Ön írt egy könyvet József Attila pszichiátriai betegségei címmel. Mikor és hogyan jött az indíttatása, hogy József Attila életét a pszichiátria szemüvegén keresztül vizsgálja meg?

Több tanulmány elolvasása után, még kezdő pszichiáterként, a 80-as évek közepén fogalmazódott meg bennem, hogy József Attila nem szkizofréniában szenvedett. Ezt megosztottam kollégáimmal, akik lelkesen helyeseltek és biztattak, hogy írjam meg. Gondolataimat előadás és rádióinterjú során nagyobb hallgatóság is megismerhette, de a könyv megírására csak 2000-ben került sor. A megjelenés után több hónappal, már 2001-ben, a könyvesboltok polcaira került Garamvölgyi László „Hogyan halt meg József Attila?" c. könyve. Ez – mondanom sem kell – sokkal nagyobb durranás volt.

Dr. Németh Attila.

Nem állt meg azonban József Attilánál, számos más művész pszichopatológiájáról is értekezik 2015-ben megjelent Művészek és pszichopatológia című művében. A többi művészhez képest mennyire volt nehéz tudományosan helytálló megállapításokat tenni a költő esetében?

A Művészek és pszichopatológia c. könyvem valójában egy kedvcsináló kísérlet a pszichiátriai zavarok megértésére. Szerettem volna megmutatni a leggyakoribb pszichiátriai zavarok megjelenését közismert és köztiszteletben álló alkotóművészek példáján. Olyanokat választottam ki, akik esetében önéletrajzok, naplók, levelezések, kortársi memoárok álltak rendelkezésre, amelyekből korrekt módon fel lehetett rajzolni a pszichopatológiát. Ebből a szempontból nem volt sem könnyebb, sem nehezebb József Attila személyiségét és pszichiátriai betegségét leírni.

Március 13-i előadásában milyen főbb kérdésekre kaphatunk majd

választ?

Korábban az volt a fő kérdés, hogy József Attila szkizofrén volt-e, az utóbbi években pedig az, hogy

öngyilkosság vagy baleset következtében halt-e meg.

Remélem, mindkettőre meggyőző választ kap a hallgatóság. Az előadás során érzékelhető lesz, hogyan értelmezi, súlyozza egy pszichiáter az életeseményeket, és hogyan áll össze mozaikokból a személyiségtípus és a pszichopatológiai kép.

•••

„Nagyon fáj” – a psziché útjain József Attila univerzumában

Március 13-án dr. Németh Attila pszichiáter, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgató főorvosa vezet be minket egyik legnagyobb költőnk személyiségének és pszichiátriai betegségeinek titkaiba. Az előadás és az azt követő kerekasztal-beszélgetés során a pszichológia és a pszichiátria szemüvegén keresztül tekintünk rá József Attila személyére, mely által közelebb kerülhetünk a költő halhatatlan szellemének teljesebb megértéséhez. Kerekasztalunk állandó tagjai Orvos-Tóth Noémi, Kozma-Vízkeleti Dániel, dr. habil. Forgács Attila és dr. Kun Ágota. Különleges Pszicho-Kávéházunkat megújult helyszínünkön, a Városliget Café & Restaurant dísztermében rendezzük meg. A főváros talán legszebb, legelegánsabb rendezvényhelyszínén a kávéházi hangulat garantáltabb, mint valaha. 

Az eseményről bővebben itt olvashattok.

Jegyeket itt vásárolhattok.