Amióta emberi kapcsolatok léteznek, bántalmazás is létezik. A kérdést mégis tabu övezi. Régebben inkább a látható nyomait takargattuk, ma a láthatatlanságát kerülgetjük. Mindannyiunkkal megtörténhet eseti jelleggel vagy akár hosszabb időn át, de eszünkbe juthatnak történetek a családból, a baráti körből, az iskolából, a munkahelyi vagy lakókörnyezetünkből. Már-már észrevétlenül foglal helyet a mindennapjainkban, és olykor el sem éri az ingerküszöbünket. Ma mégis milyen formáit érhetjük tetten? Hogyan hat mindez ránk, és mit tehetünk? 

Hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy akkor élünk bántalmazó dinamikában, ha üvöltözés vagy verés történik, azonban ma már elmondhatjuk, hogy számos más árnyalat is létezik. A bántalmazás univerzális, nincs neme, életkora, társa - dalmi szintje. A bántalmazó kapcsolat jelensége tulajdonképpen ma is az egyenlőtlen és egyoldalú viszonyrendszerben gyökerezik. Ha a másik fél által sérül az autonómiánk, a döntési szabadságunk, a méltóságunk vagy a határaink, ha az önbecsülésünket, önértékelésünket megkérdőjelezik, és leépítik, ha a viszonyrendszer alapja a félelem, a hiány, a tehetetlenség, a hatalom, a birtoklás és a függés, ha csak egy szempontrendszer kerül érvényre, passzív módon háttérbe szorítva a másik felet, vagy aktív módon, erőszakkal, verbálisan, fizikálisan, szexuálisan, gazdasági kizsigerelés útján, nagy valószínűséggel bántalmazó dinamikával állunk szemben.

Szerző: Román Boglárka

Ha többet szeretnél tudni a bántalmazó kapcsolatokról, a jelekről, amikből felismerheted, és arról, hogy mit tehetsz magadért, akkor rendeld meg a Mindset Bookazine-t, és máris olvashatod a teljes cikket, illetve még sok egyéb izgalmas téma vár rád! A Mindset Bookazine jelenleg a legfrissebb és legegyedülállóbb újdonság a magyar pszichológia berkeiben. 256 oldalon keresztül, több mint 60 cikk segíti a személyes fejlődésed, nem beszélve a lapok között megbújó önismereti munkafüzetről. Kiadványunkhoz az alábbi linken keresztül juthatsz hozzá:

Mindset Bookazine

A cikkünk olvasóinak most 10% kedvezményt biztosítunk a Mindset Bookazine vásárlásának végösszegéből. Használd a Bookazineszaklap kuponkódot!