A nyár közeledtével igencsak megnő a diétázók, testedzők száma. Sokan már hónapok óta a bikiniszezonra készülnek. De vajon honnan ered ez a nyomás? Min múlik, hogy képesek vagyunk-e kitartani a céljaink mellett? Cikkünkből kiderül!

Mi alapján értékeljük a testünket?

A testünkről való gondolkodásban meghatározó szerepe van a kulturális szocializációnak, mely tartalmazza a testi ideált és a testtel, testi megjelenéssel kapcsolatos elvárások kulturális üzeneteit, melyek erőteljesen függnek a nemektől. A társadalom azon elvárásai is ide sorolhatók, melyek a test, valamint a testi megjelenés változásaival kapcsolatosak, vagyis a diétázásra, edzésre vonatkozó elvárások.

A kulturális szocializációban az egyik legmeghatározóbb tényező a média. Az általa közvetített tartalmak nőkre és férfiakra egyaránt hatnak, jelentőségük viszont a nőknél jóval nagyobb.

A NŐI TESTIDEÁL EGYRE IRREÁLISABB

és soványabb a korábbi ideálokhoz viszonyítva, amit csak erősítenek médiában gyakran szereplő sztárok, szupermodellek. Az idealizált, karcsú női testeket valósághűnek és bárki számára könnyen elérhetőnek tüntetik fel. A nők igyekeznek megfelelni a feléjük közvetített elvárásoknak, amelyek sokszor negatívan hatnak arra, ahogyan a nők észlelik saját testüket.

A médiában megjelenített ideál gyakran összekapcsolódik a boldogsággal és a sikerrel, ezzel szemben az elhízott emberek megjelenítése az előnytelen kinézettel és a depresszióval társul. Így az a hiedelem alakulhat ki az emberekben, hogy a boldogság feltétele a testsúlycsökkenésben és a testideálokhoz hasonlító testi megjelenésben rejlik.

A ideális testről alkotott kép gyakran összekapcsolódik a boldogsággal és a sikerrel.
A ideális testről alkotott kép gyakran összekapcsolódik a boldogsággal és a sikerrel.

A női testideál azonban nemcsak, hogy egészségtelen, de

A NŐK 90 százalékA SZÁMÁRA ELÉRHETETLEN is

a genetikájuk miatt. Amikor a nők a számukra ideális testalkattal rendelkező társaikkal hasonlítják össze magukat, az aktuális és az ideális alak között eltérést tapasztalnak, melynek hatására szorongást élhetnek át. Ahhoz, hogy ezt az állapotot elkerüljék, fontos, hogy saját magukhoz viszonyítsanak, és képesek legyenek reális célokat kitűzni.

A motiváció, ami tovább húz

Ha kialakultak a reális célok a testünkre vonatkozóan, kiemelt jelentősége van a motivációnak. Alapvetően két forrását különböztetjük meg: a belső (intrinzik) és külső (extrinzik) motivációt.

A belülről motivált személyek azért mozognak, mert szeretik azt. Örömüket lelik abban, hogy a kitűzött cél felé haladnak, és mellette élvezik is, amit csinálnak. Olyan belső hajtóerővel rendelkeznek, mely arra ösztönzi őket, hogy tökéletesen végrehajtsanak egy feladatot, sikert éljenek meg. Egyfajta belső büszkeség tölti el őket, ha ez sikerül nekik, és akkor is igyekeznek a maximumot kihozni magukból, amikor senki sem figyeli őket.

Az extrinzik (külső) motiváció viszont mások pozitív vagy negatív megerősítéseiből ered. Pozitív megerősítés lehet a környezettől érkező elismerés, dicséret, amelynek hatására az egyén folytatja az edzést. Ha azt érezzük, hogy környezetünk pozitívan értékeli a tevékenységünket és az elért eredményeket, továbbra is kitartunk. Negatív megerősítés vagy a megerősítés teljes hiánya esetén viszont nagyobb valószínűséggel adjuk fel az elkezdett munkát.

Az intrinzik és extrinzik jutalmak egyaránt szerepet játszanak abban, hogy meddig tartunk ki a testedzés és/vagy egészséges táplálkozás mellett, azonban annak jelentősége, amit a jutalom két típusának tulajdonítunk, egyénenként eltérő.

Kitartás a végsőkig

Ha a sportcipő felhúzása mellett döntünk, a célok és a kellő motivációnk mellett elengedhetetlen a kitartás is. A kitartó hozzáállás kialakításában

NAGY SZEREPE VAN A TUDATOSSÁGNAK ÉS A NÉZŐPONTVÁLTÁSNAK.

A kitartást és egy feladatnak az elvégzését meg kell próbálnunk az öröm érzésével párosítani ahelyett, hogy a fájdalomra és a szenvedésre koncentrálunk. Amikor kitartó küzdéssel elérjük a kívánt eredményt, az öröm érzése tölt el minket. Idővel pedig magához a küzdéshez is pozitív érzelmek kapcsolódnak majd.

Ahhoz, hogy folyamatosan sikereket éljünk meg, érdemes a feladatokat részfeladatokra osztanunk. Az apró célok elérésekor megelégedettséget érezhetünk, később pedig újult erővel folytathatjuk utunkat. Ha egy kihívást öröm- és sikerforrások sorozataként élünk meg, erősíthetjük a kitartásunkat.

Kétségtelen, hogy a média nagymértékben befolyásolja a fejünkben élő ideális test képét, sőt az ott szereplő modellekhez, színészekhez való hasonlóság vagy éppen különbözőség pedig kihat az önértékelésünkre. Ahhoz, hogy a negatív hatás elkerülhető legyen, elérhető célokat kell kitűznünk, melyek mellett képesek vagyunk hosszú távon kitartani, hogy újabb és újabb sikereket élhessünk meg a végső célig vezető úton.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s