A háború pszichés megélése és a hatékony megküzdés gyakorlati lehetőségei

Cikkünkben dr. Sebestyén Árpád kríziskezelő szakpszichológus, a Traumaközpont munkatársának áttekintését olvashatjátok a háborús helyzetről, illetve hasznos tanácsokkal is ellát minket.

Hogyan segíthet a pedagógus és az iskolapszichológus? – Gyakorlati eszközök, módszerek a háború feldolgozására

Szorongás, agresszió, kialvatlanság, fejfájás, hasfájás, gyors szívverés. Csak pár tünet abból, amit a háború kitörése óta a gyermekek átélhetnek, és ami az iskolában is fokozottan megjelenhet az ijesztő hírek hallatára.

Élet & Pszichológia

Egy ostrom pszichés hatásai – helyszíni tudósítás Kijevből

Az ukrán főváros első napja, miután az oroszok bevonultak, interjú a HVG tudósítójával Bihari Ádámmal a helyszínről

A háború gazdasági és szervezeti hatásai – mentális egészségmegőrzés változékony munkahelyi környezetben

Még véget sem ért a pandémia okozta szorongás, máris újabb nehézséggel kell szembenéznünk: Ukrajna és Oroszország hadban áll. Mit tehetünk vezetőként és munkavállalóként a munkahelyünk stabilizálása érdekében?

A média Janus-arca: hogyan tájékozódjunk úgy a világban, hogy közben mentális egészségünket is óvjuk?

A médiából áradó rémhíreknek és hamis információknak rengeteg káros hatása van. Jelen cikkünkben az ukrán-orosz háború kapcsán szeretnénk segítséget nyújtani, hogy a világban való tájékozódás során lelki egészségünket is megóvhassuk.

Leckék a háborúról - rendkívüli oktatás harcok idején

Az egyre erősödő konfliktus miatt az ukrán diákok több iskolában hetek óta katonai oktatást kaptak, hogy felkészültek legyenek minden lehetőségre.

Élet & Pszichológia

A fenyegetés árnyékában: a létbizonytalanság érzelmi oldala

„Oroszország megtámadta Ukrajnát”, „A támadás után: kilőttek a gázárak”, „Sokan indultak meg Ukrajnából Magyarországra” – csak néhány cím a csütörtök reggeli hírek közül.

Élet & Pszichológia

Ingyenes mentális segélykérő e-mail csatornát hirdet a Mindset Pszichológia

A Mindset Pszichológia elkötelezett, hogy segítséget nyújtson közösségünk minden tagjának a háborús helyzettel való megküzdésben, ezért meghirdettük a Mentális Akciótervet.

Hogyan beszéljünk a gyerekekkel a háborúról?

A közvetlen közelünkben háború tört ki, és egy pillanat alatt ingott meg a biztonságos világba vetett hitünk. Felmerül a kérdés, hogy mit érzékelnek ebből a gyerekek? Hogyan beszéljünk velük, a kialakult helyzetről?