Pénteken, az Orosz-Ukrán háború kezdete után egy nappal sikerült felvennünk a kapcsolatot Bihari Ádámmal, a HVG riporterével. Ádámot lassan tizenöt éve ismerem, hihetetlen belegondolni, hogy éppen egy értelmetlen háború középpontjában van. Eközben mi, magyarok értetlenül és kiszolgáltatva szemléljük, mi történik a határainkon túl. A kiszolgáltatottság, és a tudáshiány azok a tényezők, melyek a helyzetet ijesztővé teszik, a kontroll hiányának érzését adják.

A Mindset Pszichológia oldalán ebben a témában több cikk is megjelent:

A háború pszichológiája

A háborúról gyereknyelven

A létbizonytalanság érzelmi oldala

Oktatás a háború közepén

A háború gazdasági és szervezeti hatásai

Továbbá folyamatosan készülünk ezzel kapcsolatos beszélgetésekre a szakemberekkel, de nézzük, mit tudott mondani nekünk Ádám az eddig történtekről.

Ádám az utolsó Magyarországról induló repülővel jutott ki Ukrajnába, az ország légterét azóta lezárták. Ismerve a számtalan történelmi adatot, és az irodalmi alkotásokból a második világháborúban élők élményeit a bombázásokról, értetlenül állunk azelőtt, hogy hogyan történhet meg újból ilyesmi. Miért nem lehet vérontás és erőszak nélkül diplomáciai úton rendezni ezeket a helyzeteket?

Einstein véleménye a témában borús képet fest le:

„Azt nem tudom, hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztos, hogy botokkal és kövekkel.”

Ádám jelenleg a kijevi magyar konzulátuson tartózkodik. A háború kezdete óta, különösen éjszaka, állandósultak a puffanások, becsapódások hangjai, valamint a légiriadók. A háttérben az utcák kihaltak, az élet mintha megszűnt volna létezni, a várost lezárták, így ő sem tudja elhagyni azt, még akkor sem, ha szeretné. Természetesen nem ugyanaz az élmény, mégis hasonló terhet élhetnek meg azok a férfiak, akik most már nem hagyhatják el az országukat, mivel katonaként számolnak velük a hadseregben. Továbbá nem tudhatjuk, mit érezhetnek azok a nők és gyermekek, akik férfi szeretteiket hátrahagyva menekülnek a háború veszélye elől.

Az Ádámmal készült interjú az alábbi videóban teljes terjedelmében megtekinthető: