Vallás & pszichológia

Gyermekeink és a veszteségek – Mit tehetünk szülőként, pedagógusként, és hogyan segíthet a hit gyermekek gyászfolyamatában?

Minden ember vágyik a kiszámíthatóságra, biztonságra. Ezzel szemben azt szokták mondani, hogy általában egyetlen dolog állandó: a változás. Minden változó élethelyzet kihívással jár és megterhelő, ilyen a gyász folyamata is.

Élet & Pszichológia

Reziliencia: milyen erőforrásokra támaszkodhatunk nehéz helyzetekben?

Van, amikor úgy érezzük, mintha kihúzták volna a lábunk alól a talajt, mert olyan kihívással nézünk szembe, amilyennel korábban még nem kellett megküzdenünk, máskor pedig pont, hogy a tartós küzdelemben merülünk ki, és nem tudjuk, mit lehetne még mozgósítani ahhoz, hogy kitartsunk.

„A lelki egészségmegőrzésnek ugyanakkora prioritást kellene kapnia, mint a fizikai egészségünknek” - interjú Németh Zsófia pszichológussal

Mindenkinek vannak olyan problémái, amik olykor meghaladják a képességeit, és ez egyáltalán nem szégyellnivaló dolog. Németh Zsófiával beszélgettünk szakmai hitvallásról, lelki egészségről és az írás megtartó erejéről.

Élet & Pszichológia

Létezhet-e legszomorúbb nap az évben? – A kék hétfő teóriájának nyomában

Mitől lesz szürke helyett kék, az év harmadik hétfőjének színezete? Van-e létjogosultsága a teóriának? Cikkünkből kiderül.

Élet & Pszichológia

4 szokás a hálás gondolkodásért

A hála rendszeres gyakorlása számos előnnyel jár számunkra: fokozza a jóllétünket, javítja a kapcsolatainkat, erősíti a pszichológiai immunrendszerünket, és segít a jó dolgok, örömök észrevételére szoktatni az agyunkat.

Élet & Pszichológia

Ép testben ép lélek – vagy fordítva?

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a boldogságunk közvetlen kapcsolatban áll az egészségünkkel: nemcsak ép testben ép lélek, hanem fordítva is igaz – ha a lelkünkkel törődünk, az a testünkön is meglátszik.

Vallás & pszichológia

A vallásos hála pszichológiai előnyei

Abban, hogy milyen szerepet játszik az életünkben a hála, és milyen gyakran érezzük hálásnak magunkat, a kutatások szerint a vallásnak is nagy szerepe lehet.

Gyermekpszichológia

Gyerekek és a koronavírus – mit tehetünk a család lelki egészségéért?

Az iskolába történő visszatérés, az új szabályok újra előidézhetnek olyan kérdéseket, hogy szülőként hogyan magyarázhatjuk el ezeket a gyermekünknek, és hogyan segítsünk nekik a megváltozott helyzethez való alkalmazkodásban.

Személyiség

Hála – egy érzés, amely segít a mindennapokban

„A szeretet és a hála minden negativitást felold, bármilyen formát öltsön is.