A napok óta zajló orosz-ukrán háború az utóbbi évtizedek egyik legmegrázóbb történése elé állította Európa nemzeteit. Amellett, hogy az ukrán lakosság kénytelen elviselni a háború megterhelő következményeit, az európai országokat, köztük a magyar lakosságot is számos formában érinti a kialakult helyzet. Cikkünkben a háború egyik újonnan felmerült gazdasági hatását, a Sberbank Magyarország Zrt. felszámolásának pszichológiai vonatkozásait taglaljuk.

Az Ukrajnában kialakult hadiállapot mostanra, így vagy úgy, de emberek millióit érintette valamilyen formában. Az ukrán és orosz nyelvű lakosság jelenleg méltatlan és rendkívüli mértékű traumán megy keresztül, a háború kirobbanása óta ártatlan emberek kényszerülnek elhagyni otthonaikat, hátrahagyni szeretteiket, személyes ingóságaikat, hazájukat. Emellett Európa nemzeteit szintén mélyen megérinti a kialakult helyzet – egyesek az Ukrajnában élő rokonaikért aggódnak, a határmenti országok lakóit pedig a helyzet további eszkalálódásának eshetőségei is folyamatos készenléti állapotban, szorongásban és félelemben tartják.

A napokban megjelent gazdasági hírek a létbizonytalanság egy újabb formájával szembesítették az érintetteket. Az orosz tulajdonban lévő, osztrák anyavállalatú Sberbank Europe AG. magyarországi ágazatának (Sberbank Magyarország Zrt.) végelszámolását jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az érintett ügyfeleket, 100 ezer eurónak megfelelő összegig, azaz mintegy 38 millió forintig az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítja.

A háborús konfliktus eredményeképpen mind a nemzetközi gazdaság, mind a bankrendszer hátat fordított az orosz tulajdonban lévő Sberbanknak, a hatás tehát nemzetközi szinten is jelentős.

Fontos megjegyezni, hogy nemcsak a magánembereket, de a kisvállalatokat is rendkívül érzékenyen érinti a kialakult helyzet. Habár a magánszemélyek 100 ezer euróig kártalanításban részesülnek, kisvállalkozások arról számolnak be, hogy ez az összeg az ő esetükben nem fogja fedezni a Sberbank felszámolásával járó anyagi károkat. De az anyagi kérdésen túl mit is jelenthet mindez az érintett ügyfelek számára?

Bizonytalansági faktorok

Kétségkívül, a háború következményeként a létbizonytalanság számos formája tör fokozatosan elő. A háborús helyzet már önmagában egy alapvető bizonytalansági tényező, így sorra merülhetnek fel bennünk a kérdések: Mi lesz most, mi lesz ezután? Meddig áll majd fenn az aktuális helyzet? Mikor és hogyan érint minket közvetve vagy közvetlenül a háború? Milyen irányba mozdul el a jelenben, a jövőben? Hogyan ér majd véget? Milyen következményekkel kell majd szembenéznünk?

Ezen kérdések megválaszolását nem segíti, hogy bár napjainkban a lehető legfejlettebb technológiákkal és kommunikációs eszközökkel rendelkezünk, a közösségi médiafelületeken pedig naponta követhetjük nyomon az események egyes szegmenseit, az információáradat mégsem elégíti ki az erre vonatkozó szükségleteinket. Ennek oka részben abból fakad, hogy a bejövő információ sokasága, annak hatékony megszűrése embert próbáló feladat. Másrészt, a helyzetet szintén nehezíti maga a tény, hogy a válaszok zömét, egyelőre sajnos nem ismerjük.

Nem meglepő tehát, hogy a háború kapcsán, a létbizonytalanság mellett jelentős mértékű kontrollvesztettség-érzéssel is szembenézhetünk, úgy érezhetjük, nincs ráhatásunk az aktuális eseményekre.

A pénzügyekre vonatkozóan ez különösen igaz lehet, hiszen a banki rendszerek átláthatósága, vagyonunk ilyen jellegű mozgatása a laikusok, vagy a kevésbé hozzáértők számára sokszor nehezen értelmezhető lehet.

Egzisztenciális krízis

A kialakult helyzet villámcsapásként érte az érintett ügyfeleket, magánembereket és családokat, emellett a vállalatokat is. A felszámolás eredményeképpen számos család késve juthat a jövedelméhez, mely akár jelentős fennakadásokat, nehézségeket is okozhat a mindennapokban. Emellett számos adminisztrációs teher elé is néznek az ügyfelek, hiszen rendkívül gyors ütemben kell most átigazolniuk egy másik szolgáltatóhoz, hogy mielőbb biztos helyen tudhassák vagyonukat.

Szintén tovább bonyolíthatja a helyzetet, hogy munkáltatójukkal is egyeztetniük kell a változásokat. A korábban Sberbankos számlákhoz megszűnt a hozzáférés, mely a készpénzfelvételt is ellehetetleníti. Továbbá mind a családi pótlékot, mind a nyugdíjat vagy bármely egyéb juttatást innentől kezdve más számlára szükséges irányítani, melynek kézbentartása további frusztrációt okozat.

Érzelmi hatások

A Sberbank hazai vállalatának felszámolásával kialakult gazdasági helyzet egy részről az anyagi biztonság, az anyagi bizonytalanság kérdését veti fel.

Abraham Maslow szükséglet-hierarchia elméletének értelmében a biztonság a második legalapvetőbb szükségletünk. Ennek megteremtése alapozza meg belső stabilitásunkat, védelmünket.

A biztonság kérdéskörébe az anyagi és a vagyoni biztonság is beleértendő. Mi több, az anyagi szükséglet, a biztonság mellett akár fiziológiai szükségletek kielégítésére is szolgál, hiszen annak egyes aspektusaihoz pénzügyi tőkére is szükség lehet. 

Érthető tehát, hogy – csakúgy, mint a háború kitörésének kérdésével – a bizonytalan pénzügyi helyzettel kapcsolatban is számos negatív érzelem merülhet fel bennünk, beleértve az emelkedett stressz-szintet, a félelmet vagy szorongást a jövőre vonatkozóan.

Emellett a szintén hirtelen kialakult gazdasági hatások, és összességében a jelenlegi helyzet, jelentős bizalomvesztést is elindíthat bennünk, a mindennapi életünk relatív gördülékenységébe vetett hitünk meginoghat. Ezek az érzelmi hullámzások hasonló hatások, mint amit maga a háború bizonytalansága is kivált. A jelen helyzetben még inkább gyötörhet minket álmatlanság, negatív vagy depresszív hangulat, illetve a jövővel kapcsolatos megnövekedett aggodalom.

Mi segíthet megküzdeni az aktuális helyzettel?

1. Informálódjuk – de honnan? A bank ügyfeleinek kártalanításáért az Országos Betétbiztosítási Alap felel, az érintettek a OBA call-centereiben tudnak tájékozódni a további lehetőségeikről. Emellett, az ügyfeleket hivatalos levelek formájában, postai úton is tájékoztatják. Az OBA, tájékoztatása szerint, minden érintetthez március 18-ig juttatja el a kártalanítást, a 100 ezer eurós határértékig

2. Beszéljünk róla! Az anyagi kérdések, a pénz tabutémának számít szociális körökben. A jelenlegi bizonytalan helyzetben azonban fontos, hogy kibeszéljük magunkból az aggodalmainkat. Osszuk meg hogy mi nyomaszt bennünket, beszéljünk a helyzetről, hisz a háború okozta bizonytalanság jelenleg, valamilyen formában, mindenkit érint. Fontos megélnünk, hogy nem vagyunk egyedül az aggodalmainkkal.

3. Tájékozódjuk megfelelően! Válogassuk meg, hogy a pénzügyekkel kapcsolatban honnan és kitől tájékozódunk a jelenlegi helyzetben. Kulcsfontosságú, hogy megválogassuk, milyen forrásból fogyasztjuk az információt. Lehetőleg csak olyan forrásban bízzunk, amely hitelesnek mondható, s amely valós képet fest a helyzetről. 

4. Limitáljuk a médiafogyasztást! Jelöljünk ki egy bizonyos időkeretet, amikor a háborúval kapcsolatos híreket olvassuk. Igyekezzünk erre az időkeretre limitálni a hírfogyasztást. Mind a háborút, mind annak további hatásait taglaló információáradat könnyen eláraszthat bennünket. Épp ezért fontos, hogy ne engedjük elhatalmasodni magunkon a hírek riasztó hatásait.

5. Szánjunk időt a kikapcsolódásra! A jelenlegi bizonytalan helyzetben különösen fontos, hogy ha tehetjük, tudatosan szánjunk időt az élvezeti tevékenységekre, amennyire energiánk és időnk ezt engedi. Ez lehet akár egyszerű meditációs gyakorlat, természetjárás, vagy olyan kellemes tevékenységek, amelyek feltöltenek és a helyzethez mérten kellő kikapcsolódást jelentenek.

A jelenünkben zajló háború mindannyiunkat megérint, az ebből fakadó létbizonytalanság megélése pedig fokozhatja aggodalmainkat, félelmeinket. Figyeljünk egymásra, vegyük észre, ha a környezetünkben valaki támogatásra szorul – legyen ez fizikai vagy éppen érzelmi. Ha pedig úgy érezzük, mi magunk nem tudunk megküzdeni a kialakult helyzettel, ne féljünk segítséget kérni.

 

</!--></!-->

Felhasznált irodalom:

Addo, FR. (2017). Seeking relief: Bankruptcy and health outcomes of adult women. SSM Popul Health, 326-334. doi: 10.1016/j.ssmph.2017.03.005. PMID: 29349226; PMCID: PMC5769037.

Howell, R.T., Kurai, M. & Tam, L. (2013). Money Buys Financial Security and Psychological Need Satisfaction: Testing Need Theory in Affluence. Soc Indic Res 110, 17–29. https://doi.org/10.1007/s11205-010-9774-5

HVG. (2022). Számlát vezetett a Sberbanknál? Kisokost adott ki az MNB. https://hvg.hu/itthon/20220303_Szamlat_vezetett_a_Sberbanknal_Ezeket_kell_tudnia?fbclid=IwAR1-LTUC8KsQgzk4gvqsKXLGQS9HaLGfD4pibClRdpKSGPC3Rd1BTdB1oeE

24.hu. (2022). „A cégem 17 év alatt gyűjtött összes pénze a Sberbankban van”. https://24.hu/fn/gazdasag/2022/03/02/sberbank-korlatozas-mnb-orosz-ukran-haboru-vallalkozas-csod/

Index (2022). Minden, amit a Sberbank ügyfeleinek kártalanításáról tudni kell https://index.hu/gazdasag/2022/03/03/haboru-sberbank-mnb-tajekoztatas-ugyfel-kartalanitas-hiteltorlesztes-szef-ertekpapir-nyugdij-csaladi-potlek/

</!--></![endif]-->