Az utóbbi időben egyre inkább bebizonyosodni látszik, hogy a túlzott fertőtlenítés, az indokolatlan antibiotikum-kúrák, a túlságosan tiszta környezet nem válik előnyünkre. Sőt, friss kutatások azt mutatják, hogy egyes baktériumok kimondottan előnyünkre szolgálnak. Cikkünkben a Mycobacterium vaccae hatásaival foglalkozunk.

Dr. Jeffrey Borenstein, az Agy- és Viselkedéskutatási Alapítvány elnöke szerint a kutatási eredmények egyre inkább azt mutatják, hogy egyes mikrobiomok különös hatással lehetnek az egészségünkre. Régóta ismert, hogy baktériumok által erősödhet az immunrendszerünk, a vizsgálatok szerint azonban a kognitív képességeinket és hangulatunkat is pozitívan befolyásolhatják. 

A Mycobacterium vaccae-t először John Stanford immunológus fedezte fel az 1970-es években az ugandai Kyoga-tó partján, miután felismerte, hogy a területen élő emberek jobban reagálnak bizonyos lepra elleni vakcinákra. Később felismerték, hogy a tóparti talajban található baktérium immunmoduláló, azaz az immunreakciókat befolyásoló tulajdonságokkal rendelkezik, ami fokozza a vakcina hatékonyságát. 

2004-ben tüdőrákos betegeken végzett vizsgálatok igazolták, hogy bár a baktérium nem hosszabbította meg az életet, de javította az érzelmi egészséget.

Dr. Lowry, az integratív fiziológia tanszék docense, azóta az M. vaccae hatásait kutatja. Szerinte a túlzott tisztaságra való törekvéssel, a gyakran indokolatlan antibiotikum-kúrákkal és a táplálkozás megváltozásával jelentősen lecsökkent a környezetben természetesen jelen lévő, gyulladáscsökkentő és immunmoduláló baktériumok száma.

Az általa a közelmúltban egereken végzett kutatás kimutatta például, hogy amikor egészséges egereknek a Mycobacterium vaccae hővel elölt készítményét adták be, majd tizenkilenc napra egy nagyobb, agresszív hím mellé helyezték őket, kevesebb szorongást vagy félelemszerű viselkedést mutattak és proaktívabban viselkedtek agresszoruk körül. Emellett ötven százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek stressz okozta vastagbélgyulladásban (a vastagbél sejtkárosodásával mérve), és kevesebb gyulladást mutattak az egész rendszerben.

Eközben a M. vaccae kezelés növelte a tph2 expresszióját, ami egy enzim, amely részt vesz a szerotonin neurotranszmitter bioszintézisében az agyban. A szerotonin egy neurotranszmitter, vagyis ingerületátvivő-anyag. A szerotoninnal kapcsolatos tudásunk meglehetősen hiányos, de feltételezzük, hogy szerepet játszik a hangulat, a testhőmérséklet, a hányinger, a szexualitás, az alvás, valamint az étvágy szabályozásában. Alacsony szintjét többek között a depresszióval és a bipoláris személyiségzavarral hozzák kapcsolatba.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az M. vaccae növeli a szerotoninszintet a prefrontális kéregben, ami csökkenti a szorongást. 

A prefrontális kéreg teszi lehetővé, hogy előbb gondolkodjunk és utána cselekedjünk, nevezhetjük akár az agy vezérigazgatójának is. Olyan folyamatokért felelős, mint az emocionális válaszok szervezése, valamint az agresszió-szabályozás, a figyelem-összpontosítás, a problémamegoldó gondolkodás és a megfontolt, morális cselekvés.

Dr. Lowry azt állítja, hogy a mikobaktérium segítségével megelőzhetők a PTSD-szerű (poszttraumás stressz zavar) szindrómák az egerekben. Végső soron úgy véli, hogy a baktériumokat – tabletta, inhaláció vagy injekció formájában – a PTSD magas kockázatának kitett embereknek, például a bevetésre készülő katonáknak vagy a sürgősségi osztályon dolgozóknak lehetne adni, hogy tompítsák a nagyfokú stresszből eredő fizikai és viselkedési mellékhatásokat.

Egy másik friss kutatás szerint az M. vaccae a kognitív funkciókra is hatást gyakorol, javíthatja a tanulási képességeket. A vizsgálat során a baktériummal megetett egerek kétszer olyan gyorsan jutották át egy bonyolult laboratóriumon, mint a kontrollcsoport, miközben feleannyira voltak stresszesek.

A kutatók szerint tehát az M. vaccae nemcsak feszéltségcsökkentő hatású, de a koncentrációt is elősegíti. 

Az M. vaccae tehát rendkívül ígéretes kutatási eredményekkel rendelkezik és kíváncsian várjuk, mit tudunk még meg róla a közeljövőben. Ha a további vizsgálatok pozitív eredményeket mutatnak, nagy előrelépést jelenthet a szorongás és PTSD kezelésében.

Lowry, C. A., Hollis, J. H., De Vries, A., Pan, B., Brunet, L. R., Hunt, J. R., ... & Lightman, S. L. (2007). Identification of an immune-responsive mesolimbocortical serotonergic system: potential role in regulation of emotional behavior. Neuroscience, 146(2), 756-772.

Matthews, D. M., & Jenks, S. M. (2013). Ingestion of Mycobacterium vaccae decreases anxiety-related behavior and improves learning in mice. Behavioural processes, 96, 27-35.