A válás, a párkapcsolat, valakinek az elvesztése mindig krízist okoz az ember életében, hiszen egyszerre van jelen a veszteség fájdalma és az addigi életvitel megváltozása.  A helyzetet ilyenkor nehezíti, hogy nem csak egy szerepünk változik meg. Egyszerre kell megküzdenünk a veszteséggel, átformálnunk a női vagy férfi identitásunkat és ha gyermek is van a képben, kicsit anyának és apának is lennünk ugyanabban a pillanatban. Hogyan álljunk talpra egy ilyen helyzetben? Milyen segítséget érdemes kérünk és miért ajánlott a csoportos tanácsadást is igénybe venni? Cikkünkből most kiderül. 

Mit tegyünk a magány ellen?

Egy válás után, egyedülálló szülőként igen nehéz, sőt, embert próbáló életszakaszban találhatjuk magunkat. Egyedül kell helyt állnunk a hétköznapokban, a munkában és a magánéletben is.  Lesznek olyan elfoglaltságaink, amelyeket talán csak átmenetileg, de idő és segítség hiányában fel kell adnunk. Sokszor nagyon magányosnak, kilátástalannak érezzük magunkat a folyamatban. A kihívások olykor elsodornak, a feladatok sokasága túlterheltté, stresszessé tesz. Megküzdeni egyedül egy ilyen helyzettel mindannyiunknak kihívás.

Hogy ne érezzük magunkat egyedül, és ne roppanjunk össze egy ilyen teher súlya alatt, érdemes pszichológushoz fordulnunk vagy pszichológus vezetésével csoportos tanácsadáson részt vennünk.

Erre ad lehetőséget például a Mindset Pszichológia Válás feldolgozása, egyedülálló szülők támogatása problémafókuszú csoportja, amit Dr. Menczel Zsuzsa tanácsadó szakpszichológus fog vezetni. 

Miért hasznos egy ilyen csoport?

A csoport célja, hogy a résztvevők szakember irányítása mellett, de elsősorban egymástól tanulva, egymásnak erőt adva vészeljék át ezt az igen nehéz időszakot. Ha a válás után nehezen birkózunk meg a veszteségünk fájdalmával, nehezen tudunk továbblépni a csoportos tanácsadás a segítségünkre lehet. Itt a hozzánk hasonló helyzetben lévőkkel és a profi szakember segítségével erőt adhatunk egymásnak, és magunk mögött hagyhatjuk a fájdalmas múltat. 

Akkor is javallott jelentkezned a csoportba, ha egyedülálló szülő vagy és magányosnak érzed magad, kilátástalannak látod a helyzeted. Fontos, hogy megértsd, minden nehéz ciklusból van kiút!

Mi történik egy ilyen csoportos tanácsadáson?

Az alkalmakon olyan alapvető témákat veszünk végig, mint a harag, bűntudat, csalódottság érzése. Foglalkozunk a szégyennel, a kudarcélménnyel, a félelmekkel. Kifejezett célja a csoportnak, hogy megértsük saját kapcsolati működésünket, hogy hogyan tud újra rendeződni a megváltozott családszerkezet, hogyan tudjuk magunkat és gyermekünket egyszerre segíteni ebben a helyzetben. Meg fogjuk nézni, mi mindent tanulhatunk meg magunkról a kapcsolatunkban, illetve az egyedüllét során és mindez hogyan segíthet a későbbiekben egy kiegyensúlyozott, tudatosan irányított életvitelhez vagy akár új kapcsolatok kialakításához. 

Jelentkezz itt!