Terápiás & Tanácsadó Központunk új szakembere, Kovács Kristóf pszichológus, sport szakpszichológus-jelöltként csatlakozott csapatunkba. Ezzel szolgáltatásaink köre is bővült: sportpszichológiai tanácsadásunkon várjuk azokat, akik szeretnének teljesítményükön és pszichés jóllétükön javítani. Kristóffal a sportpszichológusi munkáról, ennek lehetőségeiről beszélgettünk. Interjúnk.

Kezdjük az elején! Hogyan válik valakiből sportpszichológus?

Alapvetően két út létezik. Egyrészt, válhat sportpszichológus egy korábbi sportolóból, aki a sportági ismeretekre építi rá a pszichológiai tudást. Másrészt, a pszichológiai tanulmányokat végző, sport iránt érdeklődő személy is elmélyítheti sportági ismereteit. A sport és a sportközeg szeretete általában már gyerekkorban kialakul, így igazából egy sportpszichológussá válni vágyó személynél már csak az a kérdés, hogy mikor hagy fel a versenyszerű sportolással és kezdi meg pszichológiai tanulmányait. Bár az elit sport mellett pszichológiát tanulni nem könnyű feladat, de a sportolók vérében van az újabb kihívások keresése, tehát erre is láthattunk már példát. Vannak olyan olimpikonjaink, akik a sportkarrier mellett kezdték meg pszichológiai tanulmányaikat.

Magyarországon egy út létezik ahhoz, hogy valaki sportpszichológus legyen. A bármely egyetemen elvégzett, tanterv szerint három éves BA és két éves MA képzés után megszerzett okleveles pszichológus diplomával lehet jelentkezni a Testnevelési Egyetem sportpszichológus szakember képzésére. Immár a hetedik csoport kezdte meg tanulmányait a két évente induló és két évig tartó képzésen, amelyre idén rekordszámban jelentkeztek a hallgatók. Úgy gondolom, hogy ez is jelzi a képzés színvonalát. Ha minden ideálisan alakul, akkor hét-nyolc év alatt teljesíthető ez az út.

Ugyanakkor azt érzem, hogy az egyetemek által adott tudás mellett érdemes saját érdeklődésből elmerülni a sportpszichológiai cikkekben, konferenciákat látogatni és végzett szakemberekkel diskurzust folytatni. Ugyanis a sportpszichológia egy eléggé új alkalmazott terület, amely rendkívül dinamikusan fejlődik. Erre szükség is van szerencsére, hiszen egyre nagyobb az igény a sportpszichológusok munkájára a sportolók, sportszervezetek részéről.

Ahogy bármely más alkalmazott pszichológiai területen, úgy a sportpszichológia esetében is lehetőség van külföldön tanulni. Rengeteg alternatíva van erre szerte a világban. A képzési bemeneti és kimeneti feltételek, a tandíj mértéke, illetve a képzések minősége egyaránt széles repertoárt mutat. Ezzel kapcsolatban korábban Sportpszichológia rovatunk összeszedett néhány képzést kínáló egyetemet.

És mivel foglalkozol pontosan, ki fordulhat hozzád?

Okleveles pszichológus vagyok, jelenleg sportpszichológiai tanulmányaimat folytatom a Testnevelési Egyetemen. MA-s koromban elsajátítottam egy mentális tréning programot, amely 6-10 alkalomra van konstruálva. Ezzel dolgoztam már utánpótlás- és felnőttkorú csapatsportolókkal és e-sportolókkal is. Utóbbi csoport jelentette szakdolgozati kutatásom alapját is.

Eddigi sportolói és pszichológusi tapasztalataim szerint a sport világában sokszor jelentkezik olyan helyzet, amit a sportoló vagy az edző nem tud megoldani. Ezért is egyre divatosabb az edzői teamek alkalmazása, ahol a szükséges részfeladatok ellátásában segítik a különböző szakemberek a vezetőedző, a csapat, a sportoló felkészülését és versenyzését. Ebbe a rendszerbe tökéletesen illeszkedik a pszichológus, csapat és egyéni szinten egyaránt.

Segítő szakemberként és sportpszichológus-jelöltként abban tudom segíteni a sportolókat, hogy megtalálják és kitűzzék legfőbb céljaikat, azonosítsák az ehhez vezető utat, megismerjék azokat a hasznos és alkalmazható technikákat, amelyeket segítik őket az edzéseken, versenyeken és a mindennapi életben egyaránt.

Mit csinál pontosan a sportpszichológus?

A sportpszichológus egyéni és csapat szinten is segítheti a csúcsteljesítmény elérését. A sportolóknak nem mindig van ideje vagy energiája arra, hogy a sikerhez vezető út lépéseit azonosítsák, a győzelmet elősegítő vagy hátráltató tényezőket felismerjék. A sportpszichológusnak elengedhetetlen holisztikusan gondolkodnia, mivel vannak olyan sportolói problémák, amelyek felismerésében segíthet a sportpszichológus, de a megoldásban már egy másik szakember, akár egy klinikus, dietetikus vagy gyógytornász nyújthat segítséget. Fontos tehát a sportpszichológus diagnosztikai munkája.

Sok esetben egyfajta tűzoltásként, az utolsó pillanatban keresik fel a szakembereket. Azonban ahogy a fizikális felkészüléshez, úgy a mentális edzéshez is időre van szükség. A sportoló és a szakember közötti bizalom létrejöttéhez, a megfelelő technikák megtalálásához, betanulásához és alkalmazásához egyaránt idő kell. Az elitsportban a sűrű naptári program mellett a fizikális, technikai és taktikai edzés van hogy eléri a maximális terhelhetőség szintjét. Megeshet, hogy már nem tud többet edzeni a sportoló. Ebben a helyzetben a sportoló segítségére lehetnek a megtanult és jól begyakorolt mentális tréningelemek, hiszen fejben edzeni bármikor lehet: pihenéskor, edzések és versenyek között vagy akár utazás közben is.

A sportolás egyik legfőbb eleme a versengés másokkal és önmagunkkal. A hobbisportolók többsége is megméretteti magát valamilyen módon. A sportpszichológus segíthet számára abban, hogy fokozatosan egyre jobb teljesítményt nyújtson, a lehető legtöbbet hozza ki magából, és a befektetett energia függvényében a lehető legtöbb örömöt lelje a testmozgásban.

•••

Szívesen dolgoznál együtt Kristóffal? Foglalj hozzá időpontot sportpszichológiai tanácsadásunkra!