Sziklamászás? Vadvízi kajakozás? Szörfözni a hatalmas hullámok között? Sokan szeretik az extrém sportokat, és sokan tartanak tőle. Mégis mit tanulhatunk azoktól, akik gyakran választják a sport ilyen nem hétköznapi formáit, és miért lehet érdemes kipróbálni olyan sportokat nekünk is, melyek – ha nem is számítanak extrémnek – a komfortzónánkon nagyon is kívül esnek?

Adrenalin vagy alázat?

Az extrém sportokról sok esetben olyan gondolatok juthatnak eszünkbe, mint „szükségtelen kockázatvállalás”, „adrenalinfüggő emberek”, vagy „nekik nincsen félelemérzékük”. Számos elmélet próbálta már a jelenséget magyarázni, Zuckerman például a szenzoros élménykeresés skálájával igyekezett mérni a kapcsolódó személyiségjegyeket, mely új és szokatlan, izgalmas, kihívást vagy kalandot jelentő élmények keresésére irányuló hajlamot foglal magába.

Ugyanakkor több is lehet az extrém sport élvezetének hátterében, mint például a bátorság érzése, határaink megismerése, valamint az alázat gyakorlása. Kapcsolatba kerülhetünk egy nálunk nagyobb entitással, mint amilyen a természet is, ahol felismerhetjük, hogy nem mi vagyunk a középpontban, hanem egy nagyobb egész részei vagyunk, és ez a személyes fejlődésünk részévé válhat. Továbbá nemcsak a határainkat feszegetni tanít meg, de arra is, hogy mi az a pont, amin túl már nem szabad mennünk, mert felismerjük a veszélyt, vagy éppen saját képességeink határpontját.

A félelem érzésére érdemes figyelni, képességeink határait pedig fontos felismernünk.

Az extrém sport bátorságra taníthat, arra a képességre, hogy felülkerekedjünk a mindent elárasztó félelmen. Természetes, hogy félünk az új és szokatlan sportok kipróbálásától, hiszen a félelem egyike az alapérzelmeinknek, és segíthet a veszélyes helyzetek elkerülésében a saját biztonságunk érdekében. Egyes elméletek szerint az extrém sportot űzők körében általánosságban kisebb lehet a félelem és a szorongás érzése, ám ezeket az érzelmeket a tevékenység közben ők is átélik.

Átjár a félelem, de figyelek rá

Számos új kutatás és interjú szerint a sportolók a félelem heves és intenzív érzéséről számolnak be. Felülkerekedve ezen a félelmen viszont olyan élményben lehet részük, mely mindent felülmúl. A kezdeti félelem után a kiteljesedettség teljes érzése járhatja át őket. A félelmet továbbá fontos faktornak is tartják, mely akár a túlélést is biztosíthatja. Eszerint tehát nem szabad elnyomni az érzést, sokkal inkább figyelnünk kell rá.
Ennek hozadéka pedig az lehet, hogy idővel saját félelmeiket is kontroll alá tudják helyezni egy-egy ilyen élmény után. A fő kérdés itt tehát, hogy eluralkodik-e rajtuk a félelem, vagy képesek lesznek fókuszálni és kontrollálni a félelmüket? Ezek mind fontos tényezők a biztonság érdekében.

És mi történik, ha a félelmeiket kontroll alatt tartva, illetve meghaladva sikerül bizonyos helyzeteken felülemelkedniük? Sokan ennek hatására valamiféle különleges érzésről számolnak be, az „adrenalinbomba” mellett harmóniát élhetnek át, valamint az élményt, hogy képesek voltak a félelmet átalakítani, mely akár az élet más területén is új nézőpontokat hozhat be.

Szembenézni a félelmeinkkel, talán ez a fő elem, amit tanulhatunk ezektől a sportoktól. Természetesen ezek a sportágak mind nagy figyelmet és rengeteg gyakorlatot igényelnek, kezdőként viszont kipróbálhatunk olyan "kevésbé félelmetes" sportokat, melyek azelőtt a komfortzónánkon kívül estek, viszont hasonló kihívások elé állítanak minket. Egyértelműen fő a biztonság, ezért érdemes mindig profi segítségét kérni. A tapasztalt sportolók szerint az új élmények és az apró lépések félelmeink kontrolljának irányába az életünk más területén is fejleszthetnek minket.

Felhasznált irodalom:

Brymer, E., & Mackenzie, S. H. (2017). Psychology and the extreme sport experience. In Extreme sports medicine (pp. 3-13). Springer, Cham.

Brymer, E., & Oades, L. G. (2009). Extreme sports: A positive transformation in courage and humility. Journal of humanistic psychology, 49(1), 114-126.

Brymer, E., & Schweitzer, R. (2013). Extreme sports are good for your health: a phenomenological understanding of fear and anxiety in extreme sport. Journal of health psychology, 18(4), 477-487.