„Nem megyek el a buliba, mert ott biztos lesznek léggömbök!” „Nem merek kimenni a lépcsőházba, nehogy összefussak a szakállas szomszéddal!” Ezek a röhejesnek hangzó mondatok egyeseknek a mindennapi élet nehézségeiről és küzdelmeiről szólnak. Ahogy egyre több inger ér minket a világban, egyre többféle fóbia üti fel a fejét, megkeserítve sokak hétköznapjait. Mi is az a fóbia? Mennyire lehet specifikus? Hogyan győzhető le? Cikkünkből kiderül.

A fóbia valamilyen tárgyhoz társuló, irreális mértékű szorongás. Ez a tárgy lehet egy személy, egy állat, egy szituáció, egy érzés, valójában bármi. A fóbiák tárháza végeláthatatlan. A hangsúly a szorongás irrealitásán van, hiszen ezek a félelmek általában olyan tárgyakhoz kötődnek melyek alapvetően nem veszélyeztetik az életünket.

Ennek a kórképnek a kialakulása során a diffúz, szabadon lebegő szorongás tárgyat talál magának, annak érdekében, hogy ez az állapot könnyebben kezelhető legyen. Egyszerűbb esetekben a fóbia olyan tárgyakhoz kötődik, amelyeket könnyű elkerülni. Ilyen lehet például a kígyóktól való félelem. Más esetekben azonban egy fóbia, az elkerülő viselkedés miatt könnyedén megkeserítheti a mindennapjainkat. Ilyenek lehetnek a szociális fóbiák, az agrofóbiák, de fontos kiemelni a fóbiák harmadik csoportját is, a speciális fóbiákat. Ebbe a csoportba tulajdonképpen bármi beletartozhat, olyan helyzetek, jelenségek és életesemények is, melyekre nem is gondolnánk.

A magas fokú szorongás hatására olyan elkerülő viselkedés alakulhat ki, ami akadályozhat minket a hétköznapi életben.

  1. Globofóbia

A globofóbia halálos félelem a léggömböktől. Pontosítva a léggömbök kipukkadásától. Ezeknek a személyeknek egy születésnapi köszöntésen való részvétel is rémálommá válhat. Maga Oprah Winfrey is ettől a fóbiától szenved.

2. Dextrofóbia

A dextrofóbiával érintettek mindentől félnek, ami tőlük jobbra helyezkedik el. Ezt kiválthatja például az ezen az oldalon történt konkrét sérülés. Természetesen létezik az ellenkező oldaltól való fóbia is. A bal oldaltól való rettegés a levofóbia.

3. Eisoptrofóbia

A tükröktől, olykor bármely tükröződő felülettől való félelem. Ezek a betegek félnek attól, mit látnak meg a tükörben. Összeköthető ez a spirituális világgal, a babonákkal. Az érintettek félnek például, hogy az üvegen keresztül kapcsolatba léphetnek egy másik világgal.

A tükrök olyan mitikus tárgyak lehetnek számukra, amelyek kapcsolatban állnak egy másik világgal.

4. Technofóbia

Irracionális félelem a technológia fejlődésének hatásaitól. Az első ilyen eseteket az ipari forradalom után regisztrálták. Nem csak idős embereket érinthet, hanem tulajdonképpen bármilyen korú és nemű személyt.

5. Nomofóbia

Ez egy igencsak új keletű fóbia, azonban nem is olyan meglepő a létezése. A nomofóbia a félelem attól, hogy a személy mobiltelefon nélkül éljen. A nomo kifejezés az angol no-mobile szókapcsolatra utal. Ezek a személyek stresszelnek, ha nem lehetnek mobiltelefonjuk közelében, vagy nem tudják használni azt.

6. Uranofóbia

Ez a fóbia főként azokat érinti, akik hisznek a halál utáni életben. Specifikusan ezek a személyek félnek a Mennyországtól. Legtöbbször vallásos embereket érint ez a félelem, akik rettegnek hová is kerülnek a halál után a földi életüket megítélve.

7. Pogonofóbia

A fiatalok körében ismét nagy divat lett a szakáll vagy az erősebb borosta viselése. Néhány ember számára azonban ez nem túl jó hír, hiszen a pogonofóbia a szakállaktól való félelem. Férfiaknál nemcsak a látványtól való rettegés, de az arcszőrzet viselése is pánikhoz vezethet.

8. Ablutofóbia

Mindenkivel előfordul, hogy a tömegközlekedési eszközön, az irodában, egy randin elkezd a testszaga miatt aggódni. Az ablutofóbiában szenvedőknek ez különösen nehéz lehet, hiszen ők a tisztálkodástól félnek, a fürdéstől és a mosakodástól. Főleg nőkre és gyerekekre jellemző ez a fóbia.

A barofóbiában szenvedők rettegnek a gravitáció okozta zuhanástól is.

9. Barofóbia

Félelem a gravitációtól. Azok a személyek, akik ezzel a fóbiával rendelkeznek, leginkább attól félnek, hogy a gravitáció összenyomja őket, vagy a gravitáció megszűnik létezni. Gyakran okozhat olyan tüneteket, mint  hiperventilláció, szédülés, bezártságérzet és kontrollvesztés érzése.

10. Fobofóbia

Abszurdnak hangzik, de a fóbiáktól való rettegés is egy fóbia. Egy igen súlyos fajta. Hiszen az állandó szorongástól és aggódástól a személy mindig készenléti helyzetben van, és ez igen könnyen átcsaphat pánikrohamokba.

Hogyan győzhető le a rettegés?

A fóbiák kezelésének egyik legfontosabb feltétele, hogy a beteg tisztában legyen a betegségével, annak jellegzetességeivel és gyógyíthatóságával. A következő igen fontos lépés az elhatározás a gyógyulásra, így az irracionális félelmek legyőzésére. Segíthet ha ezután a beteg leírja, miért is jutott erre az elhatározásra, mik a motivációi a fóbia elleni küzdelemben. Mindehhez később visszatérhet, ha meginog benne az elhatározás.

A fóbiák legyőzésében a leghatékonyabban a kognitív pszichológia segíthet. A kezelés alapelve szerint meg kell szüntetni az elkerülő viselkedést. A gyógyulás kulcsa, ha a beteg maga keresi a szorongást keltő helyzeteket, és addig teszi ki magát ezeknek, amíg a szorongás el nem múlik. A szisztematikus deszenzitizálás során a beteg fokozatosan teszi ki magát a fóbia tárgyának. Például nomofóbia esetén először tizenöt percet tölt telefon nélkül, aztán egy órát, ezután fél napot. Máskor ingerelárasztásos technikát használnak, melynek lényege, hogy a szorongásos válasz a a tartósan alkalmazott ingerre kialszik. Visszatérve előző példánkhoz ilyenkor a betegtől egyből azt kérik, töltsön el két napot telefon nélkül.

A módszereknek egyik legfontosabb tényezője valamilyen relaxációs technika elsajátítása. Ezek segítségével a szorongásos helyzetekben a szorongás csökkenthető, és könnyebben megtanulja a beteg, hogy ezekben a helyzetekben nincs is mitől félnie. Mi több, később ezeket bármilyen szorongásos helyzetben hatékonyan lehet használni.

Összefoglalva: először is fontos az elhatározás, a motiváció és a kitartás félelmek leküzdésére, enélkül nem lehet sikeres a küzdelem! Fontos az észben tartani, bármennyire lehetetlennek is tűnik, minden fóbia legyőzhető!