Egyre népszerűbbek a felnőtteknek szóló, nyári önismereti, elvonuló, csendes vagy meditációs jógatáborok, melyek a lassítást, önmagunkra reflektálást teszik lehetővé.

Egy új lehetőséget kínálnak a nyaralásra azok a nyári táborok, melyek a kikapcsolódást az önfejlesztéssel kötik össze. Ezeknek évről-évre egyre szélesebb választékát láthatjuk mind belföldön, mind külföldi utazások formájában, de miért is érdemes belevágni egy ilyenbe?

  • Énidőt ad

Néhány nap, amikor csak magunkkal és a lelkünkben zajló folyamatokkal foglalkozhatunk – ez már önmagában igazi ajándék lehet azoknak, akik a hétköznapokban nehezen szakítanak időt erre, akar a család vagy a munka miatt. Időnként pedig nagyon is szükséges egy kicsit behúzódni a csigaházunkba, és megnézni, mit is találunk ott: milyen vágyakat, érzéseket, szükségleteket, amik lehet, hogy régóta kiabálnak a figyelmünkért, csak a nagy rohanásban nem halljuk meg őket. Az énidő elsősorban azt jelenti, hogy figyelmet szentelünk ezeknek a dolgoknak, mert néha szükségünk van rá, hogy valami rólunk szóljon, hogy magunkkal törődjünk és a saját vágyainkra koncentráljunk.

  • Önismeret fejlődése

Amikor csendben vagyunk, vagy célzottan kérdéseket teszünk fel magunknak, annak mindenképpen hozadéka az önismeret fejlődése. A lényeges elválik a lényegtelentől, tisztábban láthatjuk céljainkat, megérthetjük, hogyan kerültünk az utunkra, és talán arra is választ kaphatunk, hogyan tovább, mit szeretnénk igazán.

  • Új rálátás az életünkre

Válaszutak, nagy döntések előtt, vagy amikor úgy érezzük, nem a megfelelő irányba halad az életünk, de nem tudjuk, pontosan mit is kellene máshogy csinálnunk, bevett „szokás”, hogy elutazunk, és majd ott kitaláljuk. Ez önmagában jó gondolat, mert a távolság és az új környezet sok mindenre rávilágíthat, hogy mi a fontos és értékes az életünkben, azonban egy programokkal és társasággal zsúfolt nyaraláson általában nem nagyon van időnk ezen merengeni. Egy olyan táborban viszont, ami a csendről, befelé fordulásról, önismeretről szól, el se tudjuk kerülni, hogy tényleg szembenézzünk azokkal a kérdésekkel, amikre választ keresünk.

  • A csoport megtartó ereje

Az ilyen táborokban, akár egy csoportos terápiás folyamatban, nagy szerepe van a közösségnek, akik védett közeget és megértést adnak a problémák feldolgozásában. Mély kapcsolódások jöhetnek létre, barátságok szövődhetnek egy ilyen táborban az egymás előtti megnyílás által, mely gyakran megajándékoz bennünket azzal az érzéssel, hogy bármilyen problémával is küzdünk éppen, nem vagyunk egyedül, és láthatjuk, hogy mindenki a maga keresztjét cipeli – de tudunk benne segíteni egymásnak.

Ha tehát beneveznénk egy ilyen táborba, tegyük bátran, mert nemcsak feltöltődést nyújt, hanem gazdagít is minket! Azt viszont javasoljuk, hogy legyünk körültekintőek a széles választékban, és olyan megbízható szakembert válasszunk, aki gyakorlattal rendelkezik csoportok vezetése terén, és elmélyült a módszerben, amivel dolgozik, illetve a saját önismeretében.