A vizes világbajnokság második hetével párhuzamosan zajlik Győrben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, amin mi is részt veszünk. Az eseményen 14-18 év közötti fiatalok versenyeznek tíz különböző sportágban. Sokaknak ez az első nagyobb sportversenye, sőt a sportolók számára komoly kiugrási lehetőség is rejlik benne. Éppen ezért a szokásosnál talán nagyobb mértékű nyomás helyeződik a fiatalokra, ami megnehezítheti a felkészülést, a kiemelkedő teljesítmény elérését és növelheti szorongás-szintjüket. 

Minden nagy verseny más érzelmi állapottal jár együtt, mint az évközi bajnokságok mérkőzései, versenyei. Éppen ezért nagyobb figyelemmel kell fordulnunk a sportolók felé, és segíteni őket abban, hogy a csúcsteljesítményhez szükséges állapotban tudjanak nekifutni a versenyeknek.

Hogyan valósíthatjuk ezt meg akár szakemberként, akár szülőként?

 1. Ne helyezzük nyomást a sportolóra azáltal, hogy a teljesítményére vonatkozó elvárásokat fogalmazunk meg!

  Az elvárások által jóval nagyobb szorongás keletkezhet a sportolóban, ami nemcsak a teljesítményét de a hangulatát is nagymértékben ronthatja. Sokkal inkább olyan dolgokra fókuszáljunk, mint a hozzáállásuk, az erőfeszítésük, az edzésmunkájuk – ezek mind kontrollálható tényezők, amik a sportolók kezében vannak.

 1. Kerüljük az ellenfelekre irányuló kutakodást és a profiljuk leírására irányuló törekvéseket!

  Gyermek és fiatal sportolóknál kevésbé szükséges az ellenfelek tanulmányozása. Az ellenfelek ugyancsak olyan „tényezők”, amiket a sportolók nem tudnak kontrollálni, így újabb frusztráló tényezőként jelenhet meg számukra az ellenfelekkel való foglalkozás. Emellett facilitálják az elvárások kialakulását: például hogy egy gyengébbnek kikiáltott ellenfél ellen mindenképp győzni kell.

 1. Ne növeljük az edzések számát a versenyt közvetlenül megelőző időszakban!

  Sokan azt gondolják, hogy néhány extra edzés és gyakorlás jobb teljesítményhez vezet, azonban éppen az ellenkezője igaz. A nagy versenyeket megelőző héten/néhány napban sokkal inkább az edzések csökkentése vagy könnyítése segíti leghatékonyabban a felkészülést, hiszen ezáltal a sportolók frissek és energikusak maradnak a megmérettetésre.

 1. Maradjunk normálisak!

  Próbáljuk meg a lehető legjobban fenntartani a normalitást – például ne csak a közelgő eseményről beszélgessünk, kerüljenek szóba szokásos, más témák is. Kérdezzük őket akár az iskoláról, akár egyéb szabadidős tevékenységeikről: mit olvastak, mit láttak a TV-ben. Ezzel csökkenthetjük az esemény által generált feszültséget, nyomást.

 1. Kerüljük az új dolgokat!

  Ne próbáljunk ki új dolgokat abban a reményben, hogy jó hatással lesz majd a teljesítményre! Legfőképp az új ételeket, italokat, új cipők viseletét vagy új bemelegítési formákat kell kerülni.

people-men-grass-sport
Az elvárások által jóval nagyobb szorongás keletkezhet a sportolóban, ami nemcsak a teljesítményét de a hangulatát is nagymértékben ronthatja.

 1. Ne tartsunk motivációs beszédet!

  Ne próbáljuk az esemény előtt „felturbózni” a gyerekeket! A legtöbb fiatal sportolónak a közvetlenül kezdés előtt már nincs szüksége mély gondolatokra, sőt, az is előfordulhat, hogy visszaveti lelkesedésüket.

 1. Legyünk tisztában a testbeszédünkkel!

  Főként edzőként fontos, hogyan fejezzük ki érzelmeinket, gondolatainkat – az aggodalom, a feszültség átragadhat a sportolóra, ami egyikőjükre sincs jó hatással.

 1. Ne ajánljunk fel ösztönzőket!

  Szülők gyakran mondják gyermekeiknek, ha jól teljesítenek, kapnak valamit, azzal a szándékkal, hogy motiválják őket. Nem kizárt, hogy van, akinél beválik ez a módszer, de legtöbb esetben inkább bénító hatása van amiatt, hogy ezzel kiemeltté válik a sportesemény jelentősége.

 1. Ne bonyolítsuk túl a dolgokat!

  Az utolsó pillanatokban a sportolóknak nincs szüksége bonyolult instrukciókra, stratégiákra vagy mély, jelentőségteljes gondolatokra. A verseny kezdete előtt hatékonyabb lehet csupán egy rövid biztató üzenet.

 1. Nyugodjunk meg és élvezzük!

  A szülők, edzők és más szakemberek viselkedése, hangulata a sportolóra is hatással van – igyekezzünk tehát nyugodtak maradni és a sportoló fiatallal együtt megélni az élményeket!

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s