„Olyan dolgokat veszünk, amikre nincs szükségünk, abból a pénzből, ami nem a miénk, hogy lenyűgözzünk embereket, akiket még csak nem is szeretünk” – hangzik el a Harcosok klubja című kultikus filmben. A kissé negatív hangvételű idézet tökéletesen példázza a mai fogyasztói társadalom felszínességét. Azonban csak rajtunk múlik, hogy megmaradunk-e a sekélyes álvalóságban, vagy tárgyak gyűjtése és a kifelé fordulás helyett magunkban teszünk rendet és mélyebbre ásunk.

Joshua Becker az amerikai Forbes hasábjain írta le történetét. Tíz évvel ezelőtt szakított addigi szokásaival és a minimalizmus felé vette az irányt. Úgy fogalmaz, hogy „túl sok időt pazarolt el az életéből arra, hogy a pénzt hajhássza, majd pedig olyan tárgyakra költse, amik igazán nem hozták el számára a boldogságot. Ez a folyamatos hajsza pedig csak még távolabb lökte attól, hogy megtalálja, mi jelenti számára a valódi örömöt.”

Az író úgy gondolta, ahhoz, hogy rátaláljon az útjára, ki kell iktatnia minden olyan dolgot az életéből, amik csak elvonják a figyelmét. Ezek pedig főként a felesleges tárgyak voltak. Ahogyan elkezdte csökkenteni a birtokában lévő használati cikkek mértékét, azzal együtt az élete is drámai fordulatot vett. A felesleges tárgyak eltűntetése nemcsak az otthonában hozott letisztultságot, hanem a fejében is. Számos érvet fel lehetne sorakoztatni, hogy miért érdemes a minimalista életmód felé fordulni és kevesebb tárgyat birtokolni. Most ebből szedtünk össze hetet.

  1. Jobban átláthatod, mi az, ami igazán számít.

Az életünk véges, miért pazarolnánk olyan dolgokra, amik igazából nem értékesek? A fizikai tárgyak elromlanak, elkopnak, elfelejtődnek. Az élmények, az emlékek, a szeretet, a szenvedély örökkévalók. Olyan életet kellene élnünk, amelyben ezeket helyezzük előtérbe.

  1. Sokkal több pénzt takaríthatsz meg.

Ahogyan az életünk, úgy sajnos az időnk, energiánk, pénzünk, sőt még a figyelmünk is véges. Még a kapcsolataink és a mentális kapacitásunk is. Fizikai értelemben is csak bizonyos korlátok között vagyunk képesek cselekedni. A minimalista életmóddal azonban lehetőséget kapunk arra, hogy a korábban felsorolt elemeket egy kicsit „megnagyobbítsuk.” Sokkal több időt kapunk, valamint több pénz marad a pénztárcánkban.

  1. Visszanyerheted a kontrollt a saját életed felett.

Óriásplakátokról, villogó reklámokról, tv-műsorokból, és különböző emberek szájából hangzik el folyamatosan, hogyan kellene élni, mit kellene megvenni, hogyan kellene kinézni, mit kellene enni vagy miben kellene hinni. Azzal a döntéssel, hogy sokkal kevesebb tárgyat vásárolunk meg, bizonyos szempontból visszanyerjük az irányítást a saját életünk felett, és lehetőséget kapunk egy sokkal tudatosabb élet megteremtésére, amiben nem mesterségesen kreált értékek mentén, hanem saját identitásunknak megfelelően élhetünk.

A kevesebb néha több.

  1. Sokkal több teret kapsz.

Ez felfogható mind fizikai, mind átvitt értelemben. Ha kevesebb árucikk között kell lavíroznunk az otthonunkban, az egyrészt kevesebb rendrakással, takarítással és javítással is jár. Másrészt, a korábban termékek utáni vadászattal töltött időt sokkal hasznosabb programokra is fordíthatjuk.

  1. Az Én-ről átkerülhet a fókusz a Mi-re.

Bizonyos tárgyak megvásárlása a legtöbb esetben önös érdekektől vezérelt, leszámítva, amikor valakinek ajándékot vásárolunk. Ha folyamatosan csak a szerzési vágy vezérel, és az, hogy a tulajdonjaid által másoknál különb legyél, akkor pont, hogy beállsz a sorba a felszínes életmód felé vezető úton. Ha az energiáidat inkább arra fordítod, hogy abból a pénzből, amit teljesen szükségtelen dolgokra költesz, hogyan segíthetnél másokon, sokkal jobb embernek érezheted magad.

  1. Rugalmasabban fogod kezelni a változásokat.

Joshua és családja mára már a minimalizmus segítségével teljesen más életet élnek, mint tíz évvel ezelőtt. Más karriert választottak, egy sokkal kisebb otthonba költöztek, új hobbit találtak. Teljesen megváltoztak a pénzköltési szokásaik. A minimalista életmód segítségével megreformálták az életüket, és újradefiniálták az életről alkotott elképzeléseiket.

  1. Inspirációt nyújthatsz másoknak.

A fogyasztói társadalom felemészti önmagát a folytonos pénz és tárgyak utána hajszában. A végeredményt pedig sokan érezzük a saját bőrünkön: megfelelési kényszer, stressz, szorongás, bűntudat. Arról nem is beszélve, hogy a nyugat kielégíthetetlen „étvágya” milyen pusztításokat művel a harmadik világban. Minél több emberre lenne szükség, aki szakít a konzumerizmussal, és inspirációként szolgálhat másoknak.

A folyamatos fogyasztás, legyen szó tárgyak felhalmozásáról, vagy túlzott mértékű étel- és italbevitelről, nemcsak saját magunknak árt, hanem az egész környezetünknek is. A megnövekedett igények miatt, egyre több erőforrásra van szükség a termékek, ételek előállításához. Miközben olyan életet követünk, amiben mi magunk sem vagyunk igazán boldogok, tönkreteszünk mindent körülöttünk, amiben pedig megtalálhatnánk a boldogságot. Elég nagy butaság, nem?

Ha legközelebb megvásárolnád a huszadik pár cipődet, harmincadik pólódat, negyvenedik bögréd vagy sokadik használati cikkedet, amit egyszer használnál, utána pedig valamelyik szekrény poros legfelső polcán végezné, tedd fel magadnak a kérdést: valóban szükséged van arra az árucikkre, vagy van benned valami űr, hiány, amit a termékekkel szeretnél betölteni?

Forrás: itt és itt