Örömmel jelentjük be, hogy a Mindset Pszichológia Szaklap új munkatárssal bővül, főszerkesztő-helyettesünk ezentúl Németh Zsófia okleveles pszichológus, pedagógiai szakpszichológus jelölt, aki Tanácsadó Központunkban való működését terjeszti ki szeptembertől kezdve.

Németh Zsófia pályája során korábban óvodapszichológusként tevékenykedett, több formában dolgozott családokkal, gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. Újságíró tevékenysége a Képmás magazinhoz köthető. Fontosnak tartja, hogy a pszichológia tudományát minél emberközelibbé és elérhetőbbé tegye minél szélesebb közönség számára. Ezt a küldetését immár 7 éve aktívan meg is valósítja: a Képmás magazin hasábjain „Egy történet sok kérdés” címmel rovatot vezet Szőnyi Lídiával karöltve, melyben filmeken keresztül igyekeznek megvilágítani és közérthetővé tenni a pszichológia aktuális jelenségeit.

Zsófival találkozhattok cikkszerzőként és szerkesztőként is. Annak érdekében, hogy Ti is megismerhessétek, feltettünk neki néhány kérdést.

Mit gondolsz, mi lehet egy pszichológiai szaklap küldetése ma Magyarországon?

Elsősorban mindenképp a hiteles, szakmai alapokon nyugvó információk átadása a nagyközönség számára minden olyan témában, ami a pszichológia szárnyai alá tartozik.

Mindezt közérthető és olvasmányos formában

kell közölni, hogy minél szélesebb rétegeket elérjen, és közelebb kerüljenek ezek a témák az emberekhez. Emellett pedig fontos szerepe van a mentális és lelki problémákat övező stigmák lebontásában, és abban, hogy formálja a közvélemény segítségkéréshez való hozzáállását azért, hogy terápiába járni egyáltalán ne legyen tabu többé. A pszichológia az emberekről szóló tudomány, mégsem tudunk magunkról eleget, de ez megfelelő edukációval megváltoztatható. Fontos, hogy a pszichológia tudománya reflektáljon a világban történő jelenségekre, ennek egy megfelelő platformja lehet a Mindset Pszichológia.

Szerinted mik azok a pszichológiai kérdéskörök, amelyekben leginkább tájékoztatásra vár az olvasóközönség?

Nekem nagy vesszőparipám a hatékony kommunikáció az emberi kapcsolatokban, legyen az akár párkapcsolat, barátság, vagy éppen munkakapcsolat. Nagyon fontos lenne, hogy mindenki tisztában legyen az emberi viselkedés alapjaival, miért és hogyan működik az ember, ezáltal önmagunkat és másokat is jobban megértenénk. Nem lehet eleget beszélni az érzelmi intelligenciáról, illetve az érzelmi tudatosságról sem, ami már egészen kicsi korban kezdődik a szülők útmutatásán keresztül. Ahhoz azonban, hogy ők jól segíthessék a gyermekeiket, tisztába kell jönniük a saját működésükkel, terheikkel, hozott mintáikkal, ez pedig behozza az önismeret fontosságát, amit nem csak a pszichológia egyik kiemelt témájának tartok, hanem emberi létünk egyik legfontosabb sarokkövének.

Németh Zsófia nemcsak főszerkesztő-helyettesünk, hanem Tanácsadó Központunk tagja is.
Nem hagyhatom ki a mentális problémákat sem, hiszen nincs olyan ember, akinek a környezetében ne lenne legalább egy olyan személy, aki valamilyen mentális betegséggel küzd. Rendkívül fontos, hogy hiteles információkat és megfelelő segítséget kapjanak. A sort természetesen még a végtelenségig tudnám folytatni, mert számunkra minden fontos, ami az emberi viselkedéssel kapcsolatos.

Mit adhat egy jól megírt, tudományos alapokon nyugvó cikk az olvasó számára?

Szakmailag alátámasztott, hiteles információt, ami az álhírek korszakában különösen fontos. Mindemellett elindíthatja az olvasót a saját önismereti útján, érdeklődést ébreszthet benne önmaga és mások iránt, fontos témákra hívhatja fel a figyelmét, ezeken keresztül pedig cselekvésre, változtatásra sarkallhatja őt. Egy jól megírt, hiteles cikk a valóság egy szeletét képviseli, és ami valódi az mindig hat. Sosem tudhatjuk kinek az életét menti meg egy jól eltalált sor vagy bekezdés, hogy hány ember életét változtathatja meg az, hogy hiteles információt kap, hogy szembenézhet valamivel, amitől eddig félt, vagy választ kaphat olyan kérdésekre, amik eddig bizonytalanságban tartották. Minden írásra, de különösen a szakmai cikkekre igaz, hogy felelősséggel tartozunk minden mondatért, amit leírunk, mert ezzel mások valóságát is formáljuk. A „Ne árts!” elve itt is érvényesül,

nem csak azért írunk, hogy közöljünk, hanem hogy oktassunk és segítsünk.