A Mindset Pszicho-Kávéház sorozata egy exkluzív rendezvénnyel várja vendégeit az év legutolsó hónapjában, hiszen dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus és szakújságírónk, Illés Eszter szexuálpszichológus tart majd előadást az önbizalomról egy konferenciaest keretében. A témával kapcsolatban Forgács Attila gasztropszichológust, klinikai szakpszichológust, állandó kerekasztalunk egyik tagját kérdeztük. 

Mi jut eszébe elsőként, ha azt mondjuk: önbizalom?

Ovidius az Átváltozások című művében emlékezik meg az antik ciprusi király, Pügmalión történetéről. A király faragott egy női szobrot. Addig gyönyörködött benne, hogy szerelmes lett belé. Naphosszat dicsérgette, becézgette, cirógatta, hogy végül a szobor életre kelt. A történet a viszonyok önbeteljesítő jellegét ábrázolja.

Az önbizalom tehát dicséret által növelhető?

Az önbizalom-növelő viszony olyan belső erőket mozgósít, ami a teljesítményt megsokszorozza. Ám vannak olyan debilizáló viszonyok is, amik az önbizalom rombolásával bebizonyítják, hogy tényleg ostoba vagy.

Elsősorban mások visszajelzése számít?

Az önbizalom és a teljesítmény attól is függ, hogy kik vesznek körül. Keresd az előbbi, ösztönző kapcsolatot, ha szeretnéd a belső lehetőségeidet megvalósítani! Amennyiben ostobának szeretnéd érezni magad, keresd az utóbbit!

•••

Modern kori önsorsrontás: az önbizalomhiány

A Mindset december 5-i konferenciaestjén első előadóként szakújságírónkat, Illés Eszter szexuálpszichológust hallhatjuk az önbizalom és szexualitás kapcsolatáról. Ezt követi dr. Almási Kitti előadása az önbizalomhiány mögött meghúzódó pszichológiai tényezőkről, majd pedig Budapest egyetlen állandó pszichológiai kerekasztala (Orvos-Tóth Noémi, Kozma-Vízkeleti Dániel, Forgács Attila, Kun Ágota) is bekapcsolódik, akik értékes gondolataikkal teszik teljessé az estét. 

Az esemény Facebook eventje itt található.

Jegyvásárlás az online közvetítésre ezen a linken érhető el.