Amikor sportolásról van szó, akkor sem kell megfeledkeznünk négylábú barátainkról, hiszen rengeteg sportban részt tudnak venni mellettünk. Ha együtt mozgunk, azzal nekik és magunknak is jót teszünk. Mondhatjuk úgy is, hogy két legyet egy csapásra, hiszen a közös sporttal le is tudjuk az aznapi sétáltatást, egy sokkal intenzívebb mozgásformával. Merjük bevonni a kutyákat különböző sportokba, hiszen színesebbé teszik számunkra is a megszokott edzéseket! Cikkünkbe pár sportolási lehetőséget mutatunk be, amelyek a leginkább kivitelezhetők kutyákkal és talán a legtöbb élvezetet is nyújtják.

Tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás (legyen az bármi, futás, biciklizés, túra vagy beltéri edzés) jót tesz nekünk, mind testileg, mind mentálisan. Ezt a tudást akkor se felejtsük el, vagy tegyük félre, amikor kutyánkról van szó, hiszen számukra is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és rendszerességű testmozgás ahhoz, hogy egészségét, mentális és testi fittségét megtartsuk. A következőkben olyan sportolási lehetőségeket mutatunk be, amik a kutyának és gazdájának is szórakoztatóak lehetnek, nem mellesleg télen-nyáron kivitelezhetők!

Egy - megérett a meggy: 1. A futás a legegyszerűbb formája a közös sportolásnak, hiszen futni egyszerű, egyik lábunkat a másik után rakjuk, csupán kitartás kell hozzá. A kitartás mellé egy pár kényelmes futócipő és indulhatunk is! Ember és kutya részéről sem igényel nagy felszerelésrepertoárt, így talán a leg költséghatékonyabb is mindközül. Azonban azok, akik izgalmasabb formájára vágynak a kutyával való futásnak, azoknak is van lehetőségük erre. Így tehát a futásnak egy kicsivel tovább gondolt változata az úgy nevezett Canicross. Ennek a sportnak a lényege, hogy a futás során a páros a canicross felszereléssel összekapcsolva futja le a távot. Kiemelendő szabály, hogy a táv akkor válik szabályosan teljesítetté, ha a kutya a futott távolság minimum 95%-ban elől fut. Az előbb említett canicross felszerelés egy kutyahámból, részben rugalmas pórázból és egy széles övből vagy beülőből áll (ezt kell nekünk, embereknek a derekunkra rögzíteni). A Canicross versenyszerűen űzhető sport Magyarországon is!

Kettő - csipkebokor vessző: 2. Azonban, ha a futás nem a mi sportunk, de az elképzelés, hogy egy rugalmas póráz legyen köztünk és a kutya között, tetszik, akkor érdemes lehet kipróbálni a Bikejöring-et. Ez lényegében a Canicross terepkerékpáros változata. Ebben az esetben a póráz ezen végén nem futunk, hanem tekerjük a biciklit és így diktáljuk a tempót az elől futó kutyának. Azonban a kerképáron nagyobb sebességet érhetünk el, mint futva, így javasolt különböző védőfelszerelések beszerzése a kerékpáros számára!


Három - te leszel a párom: 3. Egy új keletű, de annál nagyobb népszerűségnek örvendő kifejezetten kutyáknak kialakított sport, az Agility. Segít fejleszteni a kutya és gazdája közötti kommunikációt és összehangot, azáltal, hogy a kutya egy akadálypályán szalad keresztül gazdája irányításával. Az akadálypálya teljesítése során, a kutyán nincsen póráz, így fizikai kontaktus nem alakul ki a két fél között, csupán a testbeszéd és a beszéd van a kutya segítségére. Az akadálypályák kialakítása variálható, bonyolultság, nehézség függvényében. A kutyának olyan akadályokon kell áthaladnia, mint a gerendák, a kúszó alagutak, az ugró karikák és akadályok, a pallók vagy a szlalom rudak. Igen összetett egy-egy agility pálya, így garantált az izgalom a páros mind a két tagjánál.

Négy - hová mégy: 4. Azonban ha nem kívánunk ilyen nagy intenzitású sportot űzni, a túrázás is kiváló ötlet lehet. Ekkor (szezontól és tereptől függően) elengedhetjük kutyánkat a pórázról, aki kedvére futhat, vagy baktathat mellettünk.


Utolsóként egy olyan sportolási lehetőséget mutatnánk be, amely hazánkban nem terjedt el igazán, azonban az északi országok lakói előszeretettel űzik ezt a sportot.

Öt - leszállott a köd: 5. Ez a sport nem más, mint a Skijöring. Sokan lehet nem hallottak róla, de az északi országok egyik nagy kedvence. A sporthoz mindössze kutya, síléc és egy nagy adag hó kell. A kutyára hámot raknak fel melyhez egy heveder van rögzítve, aminek a túlsó végét a sílécen álló ember derekára rögzítik. Sífutók előszeretettel alkalmazzák ezt a verziót a kutyák bevonására sportukba, hiszen sífutási technikájuk fejlődhet és a kutya is élvezi. Azonban ezt célszerű nagyobb testű kutyákkal űzni, hiszen a kisebb testű kutyáknak ez igen megeröltető lehet. Ahogy látható,

kedvencünkkel való sportolási lehetőségeknek csupán a képzelet szab határt,

így kifogás sem lehet, hogy unalmas mindig csak sétálni. Kalandra fel!

Ezek a sportok kutyánknak és nekünk, gazdáknak is éppen ugyan annyira élvezetesek. Emellett a közös programok, mozgás szorosabbra fűzhetik kapcsolatunkat kutyánkkal.

Források itt, itt és itt