Nincs pálya, nincsenek kapuk, nincs időmérés és nincs bemelegítő menet, csak a természet adta terep és a fantáziád – ez a freeride, ahol a kockázat és az adrenalin mértéke az egekbe csap. Amikor pedig mindez versenyhelyzetre tevődik át, a siker és a bukás közötti határ minimálisra szűkül, a sportolóra nehezedő nyomás pedig mérhetetlenné válik. Cikkünkben igyekszünk feltárni, hogy mit élhetnek át a sportolók eközben.

A freeride a szabad, nyílt és nem kezelt terepen való lesiklást jelenti – ahogy a Freeride World Tour (FWT) honlapján olvashatjuk: „egy improvizáció a hegyen. A végső kifejezése mindannak, ami szórakoztató és felszabadító a csúszásban”.

Az FWT vitathatatlanul az egyik legizgalmasabb téli sportesemény. 100 százalékban természetes és tiszta: nincs kijelölt pálya, nincsenek jelzőkapuk, mesterséges ugratók vagy rámpák, s képtelenség egyenletes lejtőt találni. A hegytetőn található kiinduló kapun és a hegy alján lévő szakasz-záró kapun kívül nincs más, a természet által létrehozott és kialakított terepen zajlik a verseny.

https://www.dailymotion.com/cdn/manifest/video/x59eqrg.m3u8?auth=1509046899-2562-6rkioi9r-e04906827126af6b126e004871f86156

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tett szert ez a sportág, amit egy jól működő piramisrendszer is biztosít. A fiatalok számára a Freeride Junior Tour és a Freeride Junior World Championships biztosítják a versenyzési lehetőséget, ahol 18 éves korig indulhatnak az extrém lesiklók. Miután betöltötték a 18. életévüket, a Freeride World Qualifier körökben versenyezhetnek a következő évi Freeride World Tour kvalifikációért, amit az első három helyezett síelő és snowboard-os érhet el mind a férfiak, mind a nők között.

A Freeride World Tour ma már egy, az egész világot behálózó versenysorozat, ahol a legnépszerűbb alpesi helyeken mérheti össze tudását a sportág elitje. A versenyeken a bírók öt szempont alapján pontozzák a lesiklásokat: a lesiklás vonalát, a folyamatosságát, a versenyző léc vagy deszka feletti kontrollját, a technikáját, valamint a levegőben végrehajtott mutatványok nehézségét és stílusát figyelik.

Nincs pálya, nincsenek kapuk, nincs időmérés és nincs bemelegítő menet, csak a természet adta terep és a fantáziád – ez a freeride.

Kétségtelen, hogy óriási a súlyos baleset vagy akár egy bukás következtében történt haláleset kockázata. Miért vállalják be mégis a sportolók?

Leírni a leírhatatlant

Nézzük először, mit ad a hobbi sportolónak egy ilyen csúszás!

Ad például élményeket: kezdve onnan, hogy hihetetlen tájakra utazhatnak el a sport szerelmesei, közösségi élményekkel is gazdagodnak akár a barátokkal, akár a más síelőkkel és snowboardosokkal együtt. Korhatár nincs, lehet 7 vagy 77 éves, mindenki olyan tapasztalatokkal gazdagodhat, melyek motiválók és energizálók, sőt a mindennapi működésre, gondolkodásmódra is hatással lehetnek.

Ad emellett szabadságérzést, hiszen a rider egyedül van a hegyen, a deszkáján: nem korlátozza pályahatár, nincs időkeret. Szabadon dönthet arról, merre megy, milyen ugrást tesz a csúszásba vagy milyen gyorsan teljesíti a szakaszt, melynek csak az egyén fantáziája szabhat határt.

Az énhatékonyság érzésével is gazdagabbá tehet, hiszen minden egyes csúszás kemény teljesítmény, ami kontroll, ügyesség, technikusság nélkül nem jöhetne létre. Éppen ezért óriási löketet adhat az énkép formálásában a „képes vagyok rá” érzés megtapasztalása, az önbizalom és a kontroll megélése.

Ezeket az érzéseket pedig megkoronázza a tudat, hogy sikerült legyőzni a félelmeket, kilépni a komfortzónából és valami új, merész és életreszóló dologba vágott bele az ember. Mindezt az FWT keretein belül versengéssel fűszerezve űzni pedig még különlegesebb élmény lehet.

Felhasznált és ajánlott irodalom:

Allman, T. L., Mittelstaedt, L. D., Martin. B. & Goldenberg, M. (2009). Exploring the Motivations of BASE Jumpers: Extreme Sport Enthusiasts. Journal of Sport & Tourism, 14(4), 229-247.

Brymer, E. & Schweitzer, R. (2013). The search for freedom in extreme sports: a phenomenological explo- ration. Psychology of Sport and Exercise, 16(4), 865-873.

www.freerideworldtour.com

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s