Futás. Valamilyen formában legtöbbünk életének része: vagy az volt, vagy az év eleji fogadalmak keretében tűztük ki, hogy az idei évtől le fogunk járni, de a hideg, a hó közbeszól… A test edzése mellett remek lehetőséget ad a gondolkodásra, a problémák elöli elfutásra, de felfedezhetjük a természet szépségét, értékeit is közben. Rengeteg cikket, könyvet találunk a futás és a testmozgás pozitív testi-lelki hatásáról. Kevesen foglalkoztak azonban eddig az aerob tevékenységek, mint például az állóképességi futás hatásával az agy szerkezetére és kapcsolataira vonatkozóan.

Felkészültség

Megfelelő körülmények között, gondoljunk itt az ideális felszerelésre, talajformára, illetve fizikális felkészültségre, a futásnak rengeteg pozitív hatása van. Fejleszti a keringési rendszert, az állóképességet, de ne menjünk el amellett se, hogy milyen jó érzés néha kikapcsolni pár kilométer erejéig, belemélyedni saját gondolatainkba, kicsit kizökkenni a mókuskerékből,  vagy épp elveszni pár igazán jó ritmusú zene világában.

Testi-lelki jóllétünkre hatást gyakorolhat a futás.

Az Arizona Egyetem friss tanulmánya az említett sport eddig kevésbé ismert fejlesztő hatásra hívta fel a figyelmet. Eszerint az állóképességi futás funkcionális és strukturális szempontból is fejleszti az agyat oly módon, mintha valamilyen hangszeren játszanánk. Korábbi kutatási eredményeket is figyelembe véve mondhatjuk, hogy a zenetanulás és a futás hasonlóképp stimulálja agyunkat.

Futás közben felfedezhetjük a természet értékeit is.
Futás közben felfedezhetjük a természet értékeit is.

Néhány tudnivaló a kutatás hátteréről

Funkcionális működésnek a térben távol lévő, mégis időben egyszerre aktiválódó részek közös működését nevezzük. Nem szükséges tehát a szerkezeti összekapcsolódás, bonyolult neuronhálózatok biztosítják a működéshez szükséges összeköttetéseket. Míg a strukturális szempont az anatómiailag összekapcsolódó részekre terjed ki, és nem feltétlenül jár együtt a funkcionális kapcsolattal.

A kutatásban használt funkcionális rezonancia vizsgálat, avagy a közismertebb rövidítését használva, az fMRI egy olyan képalkotó eljárás, amely az idegrendszeri működést méri az élőlények agy- és gerincvelőjében. Az Arizona Egyetem munkatársai fcMRI eljárást végeztek, amely két részre bontható: egy nyugalmi állapotban végzett, valamint egy feladatok végzése közbeni mérést tartalmaz a kutatás. Ennek az eljárásnak köszönhetően bizonyították, hogy nyugalmi állapotban a funkcionális agyi működését tekintve eltér a futó és a nem futó csoport eredménye.

Futni jó!

A futók jelentősebb funkcionális kapcsolatokkal rendelkeznek az egyes agyi területek között, beleértve a prefrontális kérget, amelynek kitüntetett szerepe van olyan kognitív funkciókban, mint a tervezés, döntéshozatal vagy a figyelmi váltás képessége különböző feladatok között.

A futó csoporton belül szignifikáns kapcsolatot találtak az aerob kapacitás (fitnesz), a fizikai aktivitás és az agyi kapcsolatok között. A kutatók következtetése szerint kapcsolat van az agyi kapcsolatok erőssége és az állóképességi futáshoz való elköteleződés között.

Az idősödés elkerülhetetlen velejárói

A funkcionális kapcsolatok az életkor előrehaladtával csökkennek, ez megmutatkozik például a neurodegeneratív betegségben szenvedőknél is (pl. Alzheimer-kór, Parkinson-kór, Sclerosis multiplex). További kutatások szükségesek a következtetések levonásához, de érdemes belegondolni, hogy a futás akár segíthet az ilyenfajta betegségek megelőzésében vagy az idősödéssel járó kognitív leépülés lassításában.

A futás és a hangszeren játszás hasonlóképp fejleszti agyunkat.

Mi a teendő, ha nem tudok futni, azonban edzeni szeretném az agyam?

A futás mellett a már említett hangszeren való játék is segíthet. Egy 2014-es kutatásban arra a feltételezésre jutottak, hogy a zenei gyakorlatok végzése pozitív hatással van a végrehajtó funkciók működésére gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. A végrehajtó funkciók tulajdonképpen abban segítenek, hogy gyorsan feldolgozzuk a beérkező információkat, amik alapján pedig gyors és jó döntéseket hozzunk, problémákat oldjunk meg, irányítsuk viselkedésünket. Nem mellesleg a végrehajtó funkciók működése jobb előrejelzője a tanulmányi eredményeknek, mint az IQ. E kutatás szerzői úgy vélik, hogy

a zenei képzés jobb tanulmányi teljesítményt eredményez.

Egy másik vizsgálatban, amelyet a Vermont Egyetem munkatársai végeztek, arra következtettek, hogy a zenetanulás segítheti a gyermekek figyelmének fókuszálását, érzelmeik kontrollálását és szorongásának csökkenését. Érdekesség, hogy kapcsolatot találtak a gyermekek zenei képzettsége és agykérgi vastagság között, melynek kiemelt szerepe van a viselkedés irányításában. Tehát a zenélni tanuló fiatalok valószínűleg jobban tudják kontrollálni cselekedeteiket és feldolgozni érzelmeiket.

Összegezve arra jutottak a kutatók, hogy hasonló agyi változásokat eredményez a precíz, finomhangolt motoros aktivitás, mint a hangszeren játszás és a tartósan ismétlődő aerob edzési forma, mint az állóképességi futás.

Miért csináljam, ha fáj? Semmi kedvem hozzá…

Kevesen vannak, akik testi élvezet miatt járnak futni. Ez a mozgásforma, ahogy szinte minden sport fájdalommal, küzdéssel és gyötrelmekkel jár. Azonban a fejlődő tudománynak köszönhetően empirikus adatokkal sikerült alátámasztani a futás pozitív hatásainak meglétét. Ezek alapján kijelenthető, hogy a futás (és a zenélés is) olyan agyi területeket fejleszt, amelynek szerepe van a mindennapi döntéshozatalban, az események megtervezésében, a figyelem megosztásában és váltásában, amikor egyszerre több feladatot végzünk, illetve a gátlási és ellenőrzési funkciókat is segíti.

Érdemes tehát a gyermekeket a sport mellett hangszerekkel is megismertetni. Nem fontos, hogy a gyermekből kiemelkedően eredményes sportoló vagy zenész váljon, azonban az előbbiekben vázoltak szerint láthatjuk, hogy a későbbiekben a mindennapi életvitelt könnyítheti, nem beszélve a társas aspektusokról és a jó élményekről. Sosem késő elkezdeni ezeket a tevékenységeket, hiszen kutatásokkal bizonyították azt is, hogy ezek lassítják az elkerülhetetlen, öregedéssel járó kognitív funkciók romlását.

Fel a futócipőt, kézbe a lantot!

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s