A szezonális affektív zavar (SAD) a depresszió egyik, az évszakok váltakozásával megjelenő formája. Habár a SAD gyakorta a téli hónapok kezdetével tör rá az érintettekre, a nyár folyamán megjelenő szezonális depresszió szintén létező jelenség. Ezzel egyidőben, a nyár folyamán felmerülő melankolikus hangulat vagy átmeneti hangulatromlás ugyancsak gyakoribb, mint gondolnánk. Cikkünkben a nyári melankólia jelenségét taglaljuk a szezonális depresszió tükrében.

A nyár minden bizonnyal az egyik legvidámabb évszaknak tűnhet, sokak számára egyet jelent a napsütéssel, szabadidős programlehetőségekkel, rövidebb vagy hosszabb utazásokkal és a kikapcsolódással.

A nyár azonban nem minden esetben felhőtlen vagy örömteli időszak. A nyári melankólia vagy olykor depresszió a napsütéses és feltöltődésre szánt időszakban is gyakoribb problémának számít, mint azt elsőre gondolnánk.

A szezonális affektív zavarról

A szezonális affektív zavar (SAD), elterjedtebb nevén szezonális depresszió, a depresszív tünetegyüttesek egy olyan formáját képezni, amely az évszakok változásával szoros összefüggésben jelenik meg.

A szezonális depressziót gyakorta a szürke, fényszegény, szomorkás évszakokkal azonosíthatjuk, pedig mind a téli időszakban megjelenő, mind a nyári hónapokra korlátozódó típusa létező jelenség.

A SAD alapvetően az év ugyanazon szakaszában tör rá az érintettekre, (késő) ősztől indulva a téli időszakban a leginkább kifejezett. Majd a koratavaszi, megváltozott évszakkal ugyanabban az időben is áll be a spontán javulás, a remissziós fázis.

A DSM-V diagnosztikai klasszifikációs rendszer a SAD-ot a major depresszió szezonális mintázattal kategória alá sorolja, amely a major depresszióhoz hasonló tüneteket mutat – többek között a depresszív hangulat, örömérzet képességének csökkenése, mindennapi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése, koncentrációs nehézségek, túlzott vagy csökkent étvágy, alvásproblémák, szorongás, ingerlékenység, fáradékonyság vagy szuicid gondolatok, melyek közül legalább öt együttesen és tartósan fennáll. A felmerülő tünetek szezonalitása, diagnosztikus szempontból, kulcstényezőnek számít.

Annak ellenére, hogy a SAD tünetei az év csak bizonyos időszakára korlátozódnak, a depresszív állapot jelentősen megnehezíti az egyén mindennapi funkcionalitását, így igen komoly problémát jelent. A SAD rendszeres ismétlődése pedig különösen megkeseríti az érintettek életvitelét, beleértve a munkavégzés és a magánéleti aspektusokat egyaránt.

Nyári depresszió?

Kétségtelenül, a nyári hónapokban tapasztalt melankolikus hangulat korántsem kirívó jelenség, gyakrabban jelenik meg, mint gondolnánk. Természetesen a nyári melankólia nem minden formája jelent egyből szezonális depressziós érintettséget. Mint számos más mentális probléma, a nyári depresszió tünetei is szélesebb skálán mozognak, amely nem minden esetben ér el patológiás mértéket. Ettől függetlenül a nyári melankólia ugyancsak megnehezítheti az év ezen időszakát.

A nyári időszakban megjelenő kedvtelenség, csökkent aktivitás, fáradékonyság vagy a mindennapok iránti lelkesedés csökkenése jelenhet meg az érintetteknél. Míg környezetünk a nyaralásra, a szabadság vagy iskolaszünet aktív időtöltésére fókuszál, addig egyeseket már ezek a gondolatok is inkább teherként érinthetnek.

Ezzel együtt persze további tényezők is befolyással bírhatnak a nyári melankólia megjelenése esetén.

Mindennapos rutin

A nyári időszak gyakran együtt jár az év nagyobb hányadára érvényes, mindennapos rutinunk valamilyen formájú felborulásával. Az iskolaszünet nemcsak a gyerekek, de szüleik és családtagjaik számára is a rutin felborulásával jár, hiszen akár a napi felügyelet biztosítása, akár a megváltozott tevékenységek is újfajta alkalmazkodást kívánhatnak.

Hasonlóképp, ideális esetben a hosszabb szabadságolások, a megnövekedett szabadidő is olykor a bőség zavaraként érhet minket, mely során megjelenhet az időtöltés ideális kihasználásának, a szabadidő maximalizálásának terhe is. Ilyenkor szeretnénk minél pihentetőbben és feltöltőbben megtervezni a szabadságunkat, amely olykor elégedetlenségbe is fordulhat, különösen, ha akadnak olyan napok, amelyeket elvesztegetettnek érzünk. Így akár könnyen stresszesnek élhetjük meg az aktuálisan megváltozott helyzetet.

Összehasonlítás, viszonyítás

További nehézséggel nézhetünk szembe, ha a környezetünkkel való összehasonlítás csapdájába esünk – amely persze szintén mindannyiunkkal óhatatlanul megeshet. A nyári időszakra szintén jellemző, hogy a közösségi médiafelületeken gyakorta szembesülhetünk az ismerősök impozáns nyaralós fotóival, bejegyzéseivel, vagy akár a nyári utazási tervek egymásra licitálásával.

Ilyen esetben megeshet, hogy saját terveinket (vagy éppen tervnélküliségünket) mások helyzetéhez hasonlítjuk, mely hatására könnyebben érezzük úgy, hogy kimaradunk valamiből. Továbbá, ennek hatására könnyebben törhet ránk a magány érzése is, még akár annak ellenére, ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem egyedül kell töltenünk a nyarat.

Környezeti hatások

Szintén megemlítendő, hogy a nyári hónapok során felmerülő extrém időjárásváltozások megterhelően hathatnak szervezetünkre. A gyakori frontok, hőhullámok és a tartós kánikula megterheli szervezetünket, amely a mentális egészséget is nagymértékben befolyásolja – gondoljunk csak a melegben megjelenő fokozott ingerlékenységre, türelmetlenségre, vagy frusztrációra. Ezek egyúttal alaphangulatunkra is befolyással bírnak.

Emellett, kutatások igazolják, hogy az olyan jellegű környezeti hatások, mint a légszennyezettség mértéke, a páratartalom vagy a földrajzi elhelyezkedés szintén befolyásolhatja a nyáron megjelenő szezonális depresszió elfordulási esélyeit – legyen szó a nyári hónapban előforduló napsütés vagy kedvező hőmérséklet váltakozásairól.

Kétségtelenül a napfény mértéke és a D-vitamin szint váltakozása összefüggésbe hozható a szezonális depresszió nyári megjelenésével is, különösen a napfény által ilyenkor kevésbé érintett országokban.

Mi segíthet?

Fontos leszögezni, hogy a SAD keretében megjelenő nyári depresszió szakszerű beavatkozást igényel, ennek gyanúja esetén mindenféleképp érdemes szakember segítségét kérni. A SAD gyanúja esetén is számos terápiás módszer állhat rendelkezésre.

A téli hónapok során megrövidülő nappalok és a lecsökkent mennyiségű természetes fény szintén közrejátszhat a SAD megjelenésében. Épp ezért, a különböző fényterápiás lehetőségek segíthetnek a depresszív tünetek csökkentésében, egyúttal az szerotonin, az örömért felelős hormon szintjének optimalizálásában is.

Emellett, a cirkadián ritmusért, vagyis az alvás és ébrenlét ciklikusságáért felelős melatonin hormon szintén szerepet játszik a szezonális depresszió alakulásában. A melatonin, tabletta formájában való rendszeres szedése segíthet optimalizálni a hormontermelés változásával járó esetleges hiányállapotot, a cirkadián ritmus helyreállítását. A depressziónál használatos farmakoterápiás kezelések továbbá a szezonális depresszió kezelésében is hatékonyságot mutatnak.

A nyári melankolikus hangulat enyhébb formájánál segítségünkre lehet néhány tudatos és rendszeresen beiktatott életmódbeli változtatás.

Hasznos lehet, ha önvizsgálattal megfigyeljük, mi az amivel egyidőben vagy aminek hatására ránk tör a melankolikus hangulat – találunk-e összefüggést a napi tevékenységeink vagy a minket ért környezeti tényezők és a hangulatunk romlása között? Ha igen, mennyire bizonyul tartósnak ez az állapot? Mi az, ami esetleg kizökkenthet belőle?

Lévén, hogy az alvásunk minősége a hangulatunk alakulásában szintén kulcstényezőnek számít, segíthet, ha igyekszünk a lehető legpihentetőbb alvásra törekedni a nyári időszakban is – olyan szempontokat beleértve, mint az alvásra szánt idő, az éjszakázás vagy a későig alvás mértékei, vagy a hálószobánk optimális hőmérséklete.

Emellett, szintén hasznos lehet, ha a nyári szabadabb időszakokban is törekszünk egy általános napi rutin fenntartására – beleértve a rendszeres testmozgást, a helyes, tápláló étkezést, a mértékkel való alkoholfogyasztást vagy a még meglévő kötelezettségek ideális beosztását.

A nyári melankólia vagy akár depresszió egészen gyakori jelenség, amellyel az érintettek nincsenek egyedül. Mint semmilyen más esetben sem, a nyáron felmerülő depresszív időszak esetén sem szégyen segítséget kérni, ha kevésbé örömtelinek éljük meg a vakáció látszólag a felhőtlenség és boldogság jegyében eltölthető mindennapjait.

Felhasznált irodalom:

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). https://doi.org/10.1176/appi.books.9780890425596

Kasof, J. (2009). Cultural variation in seasonal depression: cross-national differences in winter versus summer patterns of seasonal affective disorder. Journal of Affective Disorders., 115(1-2):79-86. DOI: 10.1016/j.jad.2008.09.004. PMID: 18849078.

Kurlansik, S.L., & Ibay, A.D. (2012). Seasonal affective disorder. Am Fam Physician, 86(11):1037-41. PMID: 23198671.

Molnár, E., Gonda, X., Rihmer, Z., & Bagdy Gy. (2010). A szezonális depresszió etiopatológiája és terápiás lehetőségei. Neuropsychopharmacologia Hungarica, 12(4). http://epa.oszk.hu/02400/02454/00040/pdf/EPA02454_neurohun_2010_483-494.pdf

Pulge, M. (2021). Summertime Sadness: 11 Ways to Chase Away the Warm-Weather Blues. https://www.everydayhealth.com/depression/summertime-sadness-ways-to-chase-away-the-warm-weather-blues/