Néhány hónappal ezelőtt, meglepő módon, egy szobanövény-gondozó workshoppot reklámozó esemény uralta a Facebookos üzenőfalakat. Több ezren akarták megtudni, mi is kell ahhoz, hogy az örökbefogadott zöldek ne pusztuljanak ki két hét után, hanem jelenlétükkel talán huzamosabb ideig is gazdagíthassák a teret. Miért jó, ha egy cseppnyi természetet csempészünk belső tereinkbe? Milyen hatásai lehetnek egy növénynek az otthonunkra és ezáltal ránk is? Ássunk a mélyére!

A modern ember élettere a természettől eltávolodva a mesterségesen létrehozott épületek lettek. Otthon, a munkában, sőt a legtöbb szórakozási lehetőséget figyelembe véve nagy részben falak vesznek minket körül. Az ember a mindennapjai nyolcvanöt százalékát tölti bent, a természettől távol. Mindez egyre fokozódik azáltal, hogy a technológia fejlődésével a számítógép előtt ülve is tudjuk ápolni kapcsoltainkat, be tudunk vásárolni és így tovább. Éppen ezért szinte mindenkiben megvan az igény, hogy egy kis természetet csempésszen otthonába. Szinte nincs olyan otthon, ahol ne lennének szobanövények, virágok, kaktuszok, vagy a mostanában nagy sikernek örvendő orchideák.

Nyugtatja a lelket!

Tudományos kutatásokkal is alátámasztották, hogy otthonaink szobanövényei már csak jelenlétükkel is csökkentik a pszichológiai stresszt és az olyan negatív pszichológiai tüneteket is, mint például a szorongás. A növények gondozása mindezt tovább fokozza, akár olyan flow-élményt vagy mindfulness-pillanatot létrehozva, ami által kreativitásunk szárnyalhat, koncentrációs képességeink pedig fejlődhetnek. Miért is fontos a stressz hatásának bármilyen módon történő csökkentése?

Stresszes helyzet hatására a szimpatikus idegrendszer túlzott aktivitása lép fel, ami a szív és érrendszeri problémák melegágya. Kardiovaszkuláris betegségekben halnak meg az utóbbi időben Magyarországon a legtöbben minden évben, így hazánkban különösen fontos a stresszcsökkentő módszerek elsajátítása és használta. A kutatási eredményekből is láthatjuk, hogy ehhez akár az is elég, ha az üres ablakpárkányt növényekkel díszítjük, és gondoskodunk a minket körülvevő szeretett virágainkról. Ez az intuitív és nonverbális tevékenység így a stressz csökkentése mellett hozzájárulhat a pszichés stabilitásunkhoz, javíthatja hangulatunkat és jótékony hatása lehet kognitív funkcióinkra.

A növények gondozása akár flow-élményt is okozhat.

Mennyi az annyi?

Azonban ne szaladjunk el rögtön az OBI-ba felvásárolni az összes növényt a kínálatból a stresszmentes életért. Kutatási eredmények szerint az az ideális, ha minden irányba, amerre nézünk, egy-két növény van a látóterünkben. Ha túl sok növényünk van, az zsúfoltsághoz vezethet, ami már sokkal inkább a stressz fokozását segíti elő, mintsem annak csökkentését. Modern világunkban a természet ilyesfajta becsempészése zárt tereinkbe azonban szinte elkerülhetetlen. Biztosan mindannyian átéltük már az élményt, hogy egy szép virág vagy egy zöld növény hozzáadása a berendezéshez mennyivel jobban feldobja a teret, ami által mi is jobban érezzük magunkat benne.

Ha otthonosabbá, szerethetőbbé szeretnénk varázsolni mindennapos életterünket, a szobanövényekkel megtehetjük. Tudományosan alátámasztott jótékony hatással bírnak, így egyáltalán nem is ciki beszélgetni hozzájuk, amikor öntözzük őket. Aki pedig úgy gondolja, nem alkalmas növény örökbefogadásra, próbálkozzon elsőként egy olyan darabbal, ami tűzön és vízen is túlél, így a sikerélmény hatására később a kényesebb darabok sem lesznek akadályok, vagy vegyen részt egy szobanövény-gondozó workshopon a száz százalékos siker érdekében.

 

Felhasznált irodalom: Lee, M., Lee, J., Park, B., & Miyazaki, Y. (2015). Interaction with indoor plants may reduce psychological and physiological stress by suppressing autonomic nervous system activity in young adults: A randomized crossover study. Journal of Physiological Anthropology, 34(1). doi:10.1186/s40101-015-0060-8