Embert próbáló feladat egy tinédzser szülőjének lenni. Különösen bonyolult, ha gyermekünk épp egy szakításon van túl. Hajlamosak lehetünk a kapcsolatát elbagatellizálni, „diákszerelemnek” titulálni, hiszen a még fiatal gyerekünkről van szó. Pedig a szakítás mindig intenzív érzelmekkel, szenvedéssel járó élmény. Gyakran hoz fel régebbi – akár gyerekkori – sebeket, s az értéktelenség érzését keltheti. A jövővel kapcsolatos bizalom elvesztését is magában hordozza. Vegyük hát komolyan gyermekünk fájdalmát. Érthető az is, ha mi magunk tanácstalanságot, tehetetlenséget érzünk. Vajon mit tehetünk szülőként, ami segít neki továbblépni? Cikkünkből kiderül!

Ne ragadjon le az exnél!

Valószínű, hogy a gyermeked rengeteg időt fog tölteni a barátaival a szakítás után. Minden apró részletet meg kell velük osztania, ezzel is megtámogatva a feldolgozást. Ám ez csak egy bizonyos szintig egészséges. A közösségi médiában nagyon könnyű „lenyomozni” az ex életét a kapcsolat megszakadása után. Ám fontos tudatosítanod magadban és a fiadban/lányodban, hogy ez nem feltétlenül segíti a szakítás feldolgozását. Természetesen ha szeretne veled beszélgetni, akkor ne mondj nemet. De mindenképpen érdemes limitálni, hogy mennyi időt töltötök a volt kapcsolat negatív oldaláról való beszélgetéssel (az úgynevezett rágódással).

Arra is bátorítsd, hogy inkább

szakítson meg minden média kapcsolatot az  volt párjával.

Nagyon megnehezíti a továbblépést, ha Facebookon folyamatosan követi az ex életét, vagy ha nem tudja megállni, hogy SMS-eket küldjön neki. Így a volt barát(nő) továbbra is fontos része marad a napi rutinjának, még ha csak online is. Ez szinte lehetetlenné teszi, hogy feldolgozhassa a történteket, s idővel helyet kerítsen egy új kapcsolatnak.

Az idő gyógyít – ha hasznosan töltjük

Sok szülő elköveti azt a hibát, hogy arra biztatja frissen szakított gyerekét, hogy kezdjen újra randizni. Ha az előző kapcsolat lezárása nélkül ugrik bele egy újba, az jó eséllyel végződik szintén kudarccal – és ezzel kész is az ördögi kör. Ez az időszak inkább a feldolgozásé legyen. A szomorú zene hallgatása, a negatív érzelmek elfogadása segíthet a megküzdésben.

pexels-photo-54377
A szakítás megingathatja az önbizalmat, így szülőként ennek erősítése a legfőbb feladat

Töltsd fel önbizalommal!

A szakítás gyakran megingatja az önbizalmat is. Így szülőként a legjobb dolog, amit tehetsz, ha olyan tevékenységekre biztatod gyerekedet, melyben sikerélményre tesz szert, s talán új barátokat is szerezhet. Írasd be tánctanfolyamra, rajzszakkörre, sportegyesületbe. Bárhova, ahova szívesen megy, ahol jól érzi magát.

Nem könnyű a szakítás utáni időszak, egyikőtöknek sem. De talán biztató, hogy a szakítás után a legtöbb ember idővel teljes mértékben „felépül”, s a sebek begyógyulnak, így lesz ez a gyermekeddel is. Biztosítsd őt arról, hogy most lehet, hogy nagyon fájdalmas, de

az élet rengeteg fejezetet tartogat még a számára.