Kávé, kóla, energiaital – a koffein a legelterjedtebb pszichoaktív szer a világon. Egy új kutatásban most kimutatták, hogy milyen hatással van az agyunkra.

Nem kérdés, a koffein a legtöbbünknek segít abban, hogy éberebbek legyünk és jobban tudjuk koncentrálni, azonban megzavarhatja az alvásunkat, ha este fogyasztjuk. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az alváshiány kihathat az agy szürkeállományára, ezért a Bázeli Egyetem kutatóinak az volt a kérdése,

vajon a rendszeres koffeinfogyasztás is befolyásolhatja-e az agy szerkezetét a rossz alvás miatt?

Dr. Carolin Reichert és Christian Cajochen, a Bázeli Egyetem és az UPK (a Bázeli Egyetem Pszichiátriai Kórháza) professzora által vezetett kutatócsoport ezt a kérdést tanulmányozta.

Az eredmény meglepő volt: a vizsgálat alatt elfogyasztott koffein nem eredményezett rossz alvást, de mást igen. A kutatók így is megfigyelték a szürkeállomány változását – ez a központi idegrendszerünk azon része, amely elsősorban az idegsejtek sejttestéből áll, míg a fehérállomány főleg az idegpályákat, az idegsejtek nyúlványait tartalmazza.

A vizsgálatban 20 egészséges fiatal vett részt, akik mindennap rendszeresen isznak kávét. Két, tíz-tíz napos időszak alatt tablettákat adtak nekik, és arra kérték őket, hogy ez idő alatt ne fogyasszanak más koffeint. Az egyik vizsgálati periódus alatt a tabletták tartalmaztak koffeint, a másik időszak alatt hatóanyag nélküli (placebo) tablettákat kaptak. A kutatók mindkét adagolás végén megvizsgálták a résztvevők agyát és alvásminőségét.

Az adatok összehasonlításából kiderült, hogy a résztvevők alvásminősége ugyanolyan volt a koffeines és a placebo időszakban, tehát a koffein nem okozott változást az alvásban. Azonban jelentős különbséget láttak a szürkeállományban: a 10 napos placebo – azaz „koffein-elvonás" – után

a szürkeállomány térfogata nagyobb volt, mint amikor a résztvevők koffeint fogyasztottak.

A különbség különösen szembetűnő volt a hippocampusban, amely az agy „memóriaközpontja” – elengedhetetlenül fontos terület az emlékek megszilárdulásához és előhívásához.

A kutatók azonban azt is hangsúlyozták, hogy ezek az eredmények nem feltétlenül jelentik azt, hogy a koffein rossz hatással van az agyra, illetve a kutatás alatt az is látszott, hogy a szürkeállomány gyorsan regenerálódik, amikor nem fogyasztunk koffeint, ahogy az megmutatkozott a placebo-időszak alatt. Az azonban mindenképp fontos eredmény, hogy a napi szintű koffeinfogyasztás – vagy ennek felfüggesztése – változást okoz a biológiai „hardvereinkben”, agyunk memóriatárában. Mivel a kutatásban olyan alanyok vettek részt, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, érdekes lenne még a keveset, vagy koffeint nem fogyasztók összehasonlítása, hogy megnézzük, valóban a koffein, vagy épp annak elvonása okozza-e a változást, és vannak-e alapvető különbségek a fogyasztók és nem fogyasztók szürkeállománya között.

Felhasznált irodalom

Yu-Shiuan Lin, Janine Weibel, Hans-Peter Landolt, Francesco Santini, Martin Meyer, Julia Brunmair, Samuel M Meier-Menches, Christopher Gerner, Stefan Borgwardt, Christian Cajochen, Carolin Reichert. Daily Caffeine Intake Induces Concentration-Dependent Medial Temporal Plasticity in Humans: A Multimodal Double-Blind Randomized Controlled Trial. Cerebral Cortex, 2021; DOI: 10.1093/cercor/bhab005

University of Basel. "Regular caffeine consumption affects brain structure." ScienceDaily. ScienceDaily, 16 February 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210216100137.htm>.