Belefásultál, hogy évek óta ugyanazt az unalomig ismert utat teszed meg a munkahelyedig?  Eleged van abból, hogy kilenctől ötig egy túlzsúfolt irodában ülsz? Vagy éppen imádod a munkád, de annyira beszippantott a mókuskerék, hogy nincs időd kikapcsolódni és utazni? Ha ismerősek ezek az érzések, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld magad digitális nomádként!

Mi teszi lehetővé a digitális nomád életformát?

Az internet térhódítása folyamatosan forradalmasítja a munka világát, azon túl, hogy olyan foglalkozásokat teremt, amelyeket nagyszüleink még el sem tudtak képzelni, lehetőséget nyújt arra is, hogy távolról dolgozhassunk. Legyen ez akár csak pár kilométerre a munkahelyünktől, az otthonunkban, vagy egy co-working irodában, netán a világ másik felén, Bali tengerpartján. A lehetőségeknek csak az internetkapcsolat szabhat határt!

Timothy Ferris The 4-hour workweek (2007) című könyvében ír először a nap barnította, mezítlábas vállalkozók generációjáról, amelyet cégtulajdonosok és szabadúszók alkotnak, akik munkájukban nincsenek helyhez kötve, így szabadon elmerülhetnek az utazásban. Ők az Y generációból kerülnek ki, így számukra értékesebb egy élmény vagy egy kaland, mint az anyagi javak. Ráadásul a technológiai körülmények is lehetővé teszik, hogy ezt az életformát válasszák.

Mit jelent digitális nomádnak lenni?

A digitális nomádok tehát olyan munkavállalók, akik csupán egy laptop és az internet segítségével képesek elvégezni a munkájukat, bárhol is éljenek, bárhová is utazzanak. Mivel gyakran – akár havonta – továbbállnak, ezért viszonylag nomád életmódot folytatnak, nem halmoznak fel tulajdont, és általában a közösségi gazdaság különböző szolgáltatásait veszik igénybe. Digitális nomádként

egyszerre építheted a karriered és bejárhatod a világot,

és a sokat emlegetett munka-magánélet egyensúly is új megvilágításba kerül.

Hogyan válhatunk digitális nomádokká?

A digitális nomád életvitel sok előkészületet és áldozatot igényel, és természetesen nem való mindenkinek. Ehhez elsősorban kalandvágy, valamint elhivatottság kell, de nyilvánvalóan előny egy olyan munkakör is, amely nem kíván személyes jelenlétet. Így többek között a programozók, a webfejlesztők, a designerek vagy az online marketingesek élveznek előnyt, ha a digitális nomád életforma kialakításáról és fenntartásáról van szó. Ugyanakkor egyre elterjedtebb megközelítés, hogy

„nem kell kockának lenned ahhoz, hogy digitális nomád légy”.

A személyes jelenlét sokszor helyettesíthető webkamerával, így a tanárok, az újságírók, a tanácsadók, de adott estben a pszichológusok is élhetnek digitális nomádként. Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a munkádat távolról is el tudod végezni, már csak azt kell eldöntened, hogy egy cégnek szeretnél-e dolgozni vagy inkább sajátot alapítanál.

Előnyök és hátrányok

A digitális nomád életmód lehetővé teszi két, az életminőségünket meghatározó kiskapu kihasználását. Az első egy pénzügyi kiskapu. Ez esetben általánosságban arról van szó, hogy a fejlettebb országokban, régiókban a fizetés és a megélhetés költsége magasabb, mint a kevésbé fejlett országokban. Digitális nomádként megteheted, hogy egy fejlett országból kapott magasabb fizetésből élsz egy fejletlenebb, olcsóbb országban, így többet tudsz olyan dolgokra költeni, amiket otthon nem engedhetnél meg magadnak, vagy ha az a célod, akkor többet spórolhatsz. A másik kiskapu pszichológiai. Az elménk folyamatosan új dolgokra vágyik, újabb és újabb információk és impulzusok után sóvárog. Ha hosszú ideig ugyanazon a helyen, ugyanúgy élünk, hozzászokunk a dolgokhoz, ezért ha újdonságra vágyunk, akkor például új étterembe megyünk, új ruhát veszünk vagy átalakítjuk a házat, ami mind-mind pénzbe kerül. Ha egy helyben maradsz tehát, akkor az újdonság drága,  ha digitális nomád vagy,

akkor minden új és az újdonság ingyenessé válik.

Tévedés azonban azt feltételezni, hogy a digitális nomádok egy soha véget nem érő nyaraláson vesznek részt. Nagyon csábítónak hangzik koktélt szürcsölgetve, a napernyő árnyékában, egy nyugágyban végezni a napi teendőket, ám hajlamosak vagyunk megfeledkezni a nehézségekről: a tengerpartra vezető tizenkét órás buszútról, az áramkimaradásokról, a szegénységről, az állandó Wi-Fi vadászatról. A digitális nomád életvitel sokak számára álomszerűnek tűnhet, olyan kiváltságokkal kecsegtet, mint az egzotikus helyek felfedezése, a romantikus kalandozás, vagy a társas konformitás normájának jóleső megszegése. A szembetűnő előnyök mellett azonban rejtett költségei is vannak. A digitális nomádoknak sokszor ugyanolyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint otthon maradt kollégáiknak. Elsőként mindjárt ott van a szorongás, amely egy ilyen helyzetben természetes reakció. A probléma akkor kezdődik, ha a szorongás állandósul. Ezen túlmenően a digitális nomádok könnyedén magányossá, elszigeteltté és – az internet sebességétől függően – frusztrálttá válhatnak. Ezen érzelmek kombinációja pedig súlyosabb esetben depresszióhoz vezethet. Nagyon fontos tehát, hogy alaposan felkészülve, saját személyiségjellemzőink ismeretében, egészséges kalandvágytól ösztönözve, de a kihívásoktól nem megfutamodva vágjunk bele a digitális nomád életformába. Ha így teszünk, akkor életre szóló élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodva térhetünk majd vissza a megszokott arcok közé, a belvárosi irodánkba.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=1s