Minden párkapcsolatban nehézséget okoz, ha valamelyik félnek súlyproblémája van, ezért diétázni kezd. Bár hasznos  elmondani, hogy nem a külső hanem a belső fontos, ez önmagában mégis kevés. Támogatásodat szavak mellett tettekkel is érdemes kifejezned, ezzel nemcsak párod akaraterejét növelheted, hanem kapcsolatotok is erősödhet.

A fogyókúra, az életmódváltás egy mentálisan is igen megterhelő folyamat, ilyenkor megnő az érzékenység a külsőt vagy akár az étkezést érintő megjegyzésekre, ezért érdemes alaposan átgondolnod, hogy hogyan is segíthetnél.

Kérdezz!

Ennél jobbat nem tehetsz. Ha párod elmondja, hogy mire készül, érdeklődj, tudd meg min fog keresztülmenni, milyen módszert választ és miért. Kérdezd meg, mit gondol, hogyan tudsz a számára legjobban mellette állni. Ha nem értesz egyet a választott módszerével, azt finoman a tudtára adhatod. De bízz benne annyira, hogy elhiszed: alaposan végiggondolta, hogy neki jelenleg ez a legmegfelelőbb. Közösen átbeszélhetitek a részleteket, ne akard meggyőzni, ne akarj ráerőltetni olyat, amit ő nem szeretne.

Szervezz közös programokat!

A diéta ideje alatt könnyen elmaradnak a megszokott programok, közös vacsorák, baráti pizzázások, érthető, ha nem akarja magát extra kísértéseknek kitenni. Ez nem jelenti azt, hogy be kell zárkóznotok a négy fal közé. Menjetek közösen túrázni, bringázni, vagy csak sétáljatok egy nagyot a környéken. Beszélgetni így is tudtok, testmozgásnak sem utolsó, ráadásul a figyelmét is eltereled az evésről ételekről.

Mozduljatok ki!
Mozduljatok ki!

Könnyíts a életén!

Vállald be, hogy vigyázol a gyerekekre, amíg edzeni megy, vagy készítsd te a család többi tagjának a reggelit. Igyekezz nem előtte enni azokat az ételeket, melyekről tudod, hogy szereti, de most mégis távol tartja magát tőle. És semmiképp se kínálgasd olyan étellel, amit nem ehet. Egy pár falat igenis sokat számít, ne te legyél az, aki miatt feladja az elhatározását.

Ne ítéld, dicsérd!

A társa vagy, nem a bírája ezt soha ne feledd. A támogatásodra van szüksége és a megértésedre, ami azt jelenti, hogy nem a hibáit, hanem a sikereit hangsúlyozod. Hidd el, pontosan tudja ő is, hogy az a szelet kenyér nem fér bele a diétájába, vagy hogy nem szabadna még egy tányér ételt megennie. Bármilyen jó szándékkal is hívod fel a figyelmét erre, egészen biztosan megbántod. Ha mindenképpen negatív kritikát akarsz megfogalmazni felé, ne feledd: a dicséret és a bírálat nem egyforma erősek, nagyjából négy dicséret ellensúlyoz egy bírálatot.

Védd meg!

Életmódváltás és diéta esetén kifejezetten nehéz a kételkedő, okoskodó családtagokat kezelni. Egy közös családi ebéden, ahol az idősebb generáció csak tukmál, a fiatalabb meg nem hisz benne és kineveti a háta mögött, rengeteg rossz élmény érheti. Vedd észre, ha kikezdik a társad, ilyenkor állj mellé. Mondd el, hogy neked fontos, hogy tesz az egészségéért, és tiszteled az erőfeszítéseiért, majd kérd meg a többieket, hogy tartsák tiszteletben a megváltozott étkezési szokásait.

Vedd komolyan őt, még akkor is, ha neked nem tűnik nagy ügynek a problémája. Biztatásoddal és támogatásoddal olyan plusz erőt adhatsz neki, amitől szárnyra kaphat. Nagyon sok elhízás mögött érzelmi okok állnak, ilyen esetekben a fogyókúrák, életmódváltások is rendkívül megterhelőek érzelmileg. Fogadd el, hogy ez egy nehéz időszak, próbáld megérteni, kezdeményezz beszélgetéseket, hallgasd meg. Ha értő figyelemmel teszed mindezt, társad egy teljesen új oldalát ismerheted meg.

Leskovics-Ortelli Andrea

Tanácsadó szakpszichológus

Fogyókúrás terapeuta