Az új év mindig egy új kezdet lehetőségét hordozza. Körülbelül az emberek fele tesz újévi fogadalmakat, amelyek között a leggyakoribb a dohányzásról való leszokás, a fogyás, a sportolás elkezdése. De mitől függ, sikerül-e betartani ezeket? Cikkünkből kiderül.

Fogadalmat tenni jó ötlet! Összehasonlítva azokat, akik tesznek, illetve akik nem tesznek újévi fogadalmat, kiderül: az előbbiek nagyobb arányban változtatnak az életükön. Ugyanakkor ezek a változások gyakran nem tartanak ki az év végéig, sokszor pár hónapon belül visszatérünk régi rossz szokásainkhoz. Mit tehetnénk, hogy megtartsuk fogadalmunkat egész évben?

Sok mindennek kell történnie a sikerhez. Lássuk ezek közül a három legfontosabbat!

1. Jelentés és kezelhetőség

Életünkben a személyes tervek és célok dinamikus egyensúlyban vannak, a jelentés, valamint a kezelhetőség jellemzi őket. Egy sikeres projektnek személyes jelentése, jelentősége kell legyen, ahhoz, hogy motiváljon minket. Továbbá kezelhetőnek is kell lennie, hogy mindig tudjuk, mit kell tennünk a megvalósítása érdekében. A jelentés és a kezelhetőség aspektusa egyaránt problémákhoz vezethet.

A jelentés

Újévkor például sokan úgy döntenek: ebben az évben egészségesebben kell élniük, vagy le kell adniuk pár kilót. Nem mindegy azonban, ezt mi magunk szeretnénk elérni, vagy úgy érezzük, a környezetünk várja ezt tőlünk. Ha csak másoknak akarunk megfelelni, akkor azok nem valódi belső célok. Ha az újévi fogadalom nem igazán a miénk, ha nincs valódi jelentősége számunkra, akkor nem is fogjuk betartani. Az első lépés

olyan célt választanunk, ami tényleg fontos nekünk.

Kezelhetőség

Ha az egészséges életmódot valóban fontosnak tartjuk, motiváltak vagyunk a változásra. A siker attól függ, hogyan menedzseljük ezt a projektet.

Azonosítanunk, majd ütemeznünk kell azokat a speciális tevékenységeket, amelyek a cél eléréséhez vezetnek. El kell jutnunk a megvalósítás szándékához. Pontosan meg kell fogalmaznunk magunknak, hogy X helyzetben Y módon fogunk viselkedni, Z állapot eléréséhez. A kívánt céltól el kell mozdulnunk, meg kell fogalmaznunk a kívánt viselkedést is az újévi fogadalmak megtartásához.

2. Érzelmek és negatív gondolatok

A személyes jelentőség és a kezelhetőség jó kiindulópont, ám még mindig nem elég. Lehet, hogy van egy számunkra fontos cél, például a fogyás. Tudjuk azt is, hogyan érjük ezt el, például hetente háromszor elmegyünk futni. Ennek ellenére még mindig elbukhatunk.

A kulcsszó itt az önszabályozás.

Kezelnünk kell az érzelmeinket, számos negatív gondolatot a siker eléréséhez.

Érzelmek

Néhány napja az újévi fogadalom, a vele járó változás még jó érzésekkel töltött el minket. Optimistán vártuk az új évet, az új kezdetet. Azonban el kell fogadnunk: ezek a jó érzések megszűnnek amikor a célról való ábrándozást tettre váltjuk. Amikor elkezdünk diétázni, vagy először elmegyünk mozogni, talán nem fogjuk jól érezni magunkat. De ne adjuk fel a hosszú távú célt a pillanatnyi jó érzések érdekében! Ha felkészülünk a kezdeti kellemetlen érzésekre, akkor könnyebb túllépni azokon.

Negatív gondolatok

Sokan úgy gondolják, a motiváltság együtt jár a szándékkal: „Majd holnap biztosan több kedvem lesz hozzá.” Ezt gyakran tévesen gondoljuk így. Kutatások igazolják, ha teszünk egy lépést a cél felé, attól jobban érezzük magunkat és motiváltabbak is leszünk. Vagyis nem azt kell várni, hogy megjöjjön a kedvünk például a mozgáshoz, hanem el kell kezdeni mozogni. Csak el kell kezdeni.

3. Kudarcok, és az elköteleződés az újrakezdésre

Végül pedig fogadjuk el: lesznek kudarcok. A változás mindig nehéz, az újévi fogadalmak pedig általában a legnehezebb célok az életben.

Legyünk kedvesebbek magunkhoz, ugyanakkor figyeljünk a kitűzött célra és a hozzá vezető útra is. „Csak el kell kezdeni!” – vagyis csak egyszer kell erőfeszítést tenni. Végül lehet, hogy megtesszük ezt az első lépést egy tucatszor, az első lépésből kialakul egy új szokás, szépen lassan pedig egy új életmódunk.

Kialakul az a korábban elképzelt új énünk, akivé válni akartunk

amikor az újévi fogadalmat megfogalmaztuk. Így, apró lépésekkel az újévi fogadalom és az életmódváltozás igenis megvalósulhat.

A szerző Lázárné Radics Bernadett, pszichológus, óvodapszichológus, a Lisznyai Pszicho-Műhely tagja.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://youtu.be/z-htXgkYeeE