Az életben vannak bizonyos állomások, melyek fontos jelentéstartalommal, érzelmi töltettel bírnak. Ilyen lehet, amikor két ember úgy dönt, hogy kapcsolatukat új szintre helyezve elköteleződik egymás mellett.  A házassági eskü ott kezdődik, ahol a templomajtó becsukódik, viszont sok kérdés merülhet fel bennünk arról, hogyan is tudjuk ezeket a tanításokat mindennapi életünkbe átvinni. Nézzük, milyen jótékony hatásai vannak az imának és a hálának párkapcsolatunkra, illetve házasságunkra nézve. 

Elköteleződöm melletted mert szeretlek, vagy fordítva? 

Ha párkapcsolatban élünk, időről-időre meg kell oldani olyan problémákat, elakadásokat, melyek által partnerünk és mi is fejlődhetünk.  Margaret Mahler pszichiáter nyomán készült az a rendszer, amit Ellyn Bader és Peter Pearson foglalt írásba. A párkapcsolat négy szakaszát állapították meg, amelyben különböző feladatokat kell megoldani a pároknak ahhoz, hogy kapcsolatuk fejlődni tudjon. Ha nem tudják megoldani az adott, új szakasz feladatát, akkor később nehézségek adódhatnak. De mi is ez a négy szakasz és mit üzen nekünk? 

  • Szimbiózis: A kezdeti szakaszban megjelenik a köznapi „rózsaszín köd” jelensége, amikor nem létezik semmi és senki más csak a párunk. Ebben a szakaszban jellemző, hogy mindent együtt szeretnénk csinálni, fontosak a közös programok a közös preferenciák feltérképezésre. Ilyenkor megoldandó probléma lehet, hogy túlságosan függnek egymástól a párok, éppen ezért félnek az elhagyástól. 
  • Differenciáció: Az egyik legnehezebb időszak, amikor újra elkezdjük kialakítani saját határainkat. Ebben a szakaszban már sokkal objektíven tudjuk látni partnerünket, és saját szükségleteink, igényeink is fontosak lesznek. Ilyenkor olyan problémákba ütközhetünk, hogy az egyik fél jobban ki szeretné vívni önállóságát, míg a másik maradna a szimbiózis állapotában. 
  • Gyakorlás: A gyakorlás szakaszában fontos, hogy önmagunk szükségleteit újra fel tudjuk fedezni. Visszatérünk azokhoz a feladatokhoz, amiket mi szeretünk, külön programokat szervezünk, fontos az önmegvalósítás. Előforduló probléma lehet a pároknál, hogy egyikük túlságosan a világ felé fordul, ezzel egyidőben pedig el a párkapcsolattól, mely már nem okoz számára akkora örömöt, adrenalint, így az ellaposodik, míg a másik minden erejével vissza akarja párját terelni kettejükhöz. 
  • Újraközeledés: Ha megbirkóztunk az előzetes szakaszokkal, észrevehetjük, hogy ebben a szakaszban újra egymás felé fordulunk. Ilyenkor már pontosan tudjuk, mit várhatunk partnerünktől, az erős, stabil párkapcsolat kiállja az idő próbáját és a külvilág csábítását. Felmerülő probléma lehet, hogy a rózsaszín köd elmúlása után is tudjunk egymásnak nyújtani valamit, sokan azonban kiszállnak, mondván, „elmúlt a tűz, a szenvedély". 
Fontos, hogy dolgozzunk a kiegyensúlyozott kapcsolatért

A fent látható példákból, szakaszokból láthattuk, mennyi mindent szükséges kiállnia a párkapcsolatnak, hogy hosszútávon fenn tudjon maradni. Viszont még ezután is szükség van arra, hogy energiát fektessünk bele, és így harmóniát, megértést élhessünk meg általa. De vajon hogyan segíthet bennünket a hit, az ima és a hála jelensége a párkapcsolatban? 

Imádkozom érted, magamért

Tanulmányok bebizonyították, hogy azokban a személyekben, akik partnerünkért fohászkodtak, annak jóllétére összpontosítottak, növekedett az elkötelezettség. A kutatók arra jutottak, hogy a partnerért való imádkozás és a vele való fohász is pozitívan hat ránk, illetve kapcsolatunkra. 

Az ima fokozza a bizalmat, ezzel csökkenteni tudjuk a bizalmatlanságot okozó tényezőket, például a hűtlenséget. 

A kölcsönös ima segíthet abban, hogy a párkapcsolatban felmerülő konfliktusokat gördülékenyebben tudjuk kezelni. Javítja a kommunikációs nehézségeket, fokozza az intimitást, megerősíti az elkötelezettséget. 

Amíg a halál el nem választ, na és utána?

Előttem az utódom – A generációk imája

A Journal Family Psychology publikációja azt a témát kutatta, hogy a családi imának milyen hatásai vannak a tagokra és azok egészségi állapotára. A vizsgált családok esetében azt figyelték meg, hogy a szülőknek fontos a rituálék, az imádság átadása, míg a gyerekek azt emelték ki, hogy a szüleik által tanultak meg imádkozni, átvéve ezzel a hagyományokat. Az eredményekből kiderült, hogy az ima segítette csökkenteni a családban felmerülő feszültségeket, aggályokat, aggodalmakat. David Dollahite professzor, a tanulmány társszerzője azt állapította meg, hogy

„amikor a családok együtt Isten felé fordítják a szívüket, ez generációkon keresztül egymás felé is fordítja azt".

Láthattuk tehát, hogy az ima és a hálaadás milyen szereppel bír az egyének, párok, és a gyerekek életében is, mind vallási, mind pedig pszichológiai szempontból. Fontos azonban hozzátenni, hogy minden embernek, párnak más a megküzdési módja és érdemes feltérképezni a lehetőségeket, melyekhez nyúlhatunk elakadás, vagy probléma esetén, hogy mindenki megtalálja a leginkább hozzá illőt. 


Felhasznált források:

https://maipszicho.hu/2016/05/hagyjuk-mar-a-tundermeseket-igy-alakulnak-at-idovel-a-parkapcsolatok/

https://medicalxpress.com/news/2018-08-prayer-families-bonded-tension.html

https://www.psychologytoday.com/us/blog/why-bad-looks-good/201706/match-made-in-heavencouples-who-pray-together-stay-together