A legtöbb újévi fogadalom arról szól, hogy milyenek nem akarunk többé lenni. Ilyenkor gyakran a negatív dolgokra koncentrálunk és hajlamosak vagyunk csak a problémákat látni: „nem akarok többé duci lenni, sürgősen le kell fogynom”. De mi lenne, ha a pozitív oldal felől közelítenénk? Ha arra fókuszálnánk, hogy milyenné szeretnénk válni, hogy mi az, ami segíthet boldogabbnak lenni? Ha nem elkerülni akarnánk valamit, hanem elérni? Ha nem lefogyni szeretnénk, hanem egészségesebbé válni? Talán így a motivációt is könnyebb fenntartani és az eltervezett fogadalom belső igénnyé válhat.

Miért is érdemes rendszeresen sportolni? Az életvitelszerű testmozgás az egészséges életmód egyik legfontosabb összetevője. Segítségével megelőzhetjük a betegségeket, jelentős egészségügyi előnyöket tudhatunk magunkénak – mind a testünk, mind a szívünk, mind az elménk tekintetében – és boldogabbá válhatunk. A fizikai aktivitás csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit, fejleszti a gondolkodást, a tanulási, illetve az ítélőképességet és biztosítja a fiatalok egészséges növekedését, valamint fejlődését. Nem beszélve arról, hogy az inaktív életmód növeli a korai halálozás esélyét, miközben jelentős szerepet tölt be a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatok és a cukorbetegség kialakulásában. Nem utolsó sorban pedig javítja az általános közérzetet.

Az Egészségügyi Világszervezet, azaz a WHO korosztályokra bontva meghatározza, mennyi az a testmozgás, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy egészségesen éljünk. A WHO ajánlásai alapján a 18 és 64 év közötti felnőtteknek heti százötven perc mérsékelten intenzív vagy hetvenöt perc intenzív gyakorlat végzése javasolt és hetente legalább kétszer izomerősítő gyakorlatok, illetve ezek kombinált végrehajtása ajánlott. Sajnos a világon négy felnőttből egy nem teljesíti a WHO által ajánlott mozgásmennyiséget, az inaktív életmódot folytatók esetében pedig 20-30 százalékkal magasabb a halálozási kockázat a kellően aktív emberekhez képest. A serdülők körében a világ lakosságának több mint 80 százaléka nem eléggé aktív fizikailag. Magyarországon a felnőttek közel kétharmada egyáltalán nem sportol a szabadidejében. Láthatóan tehát van hová fejlődnünk a mozgás tekintetében. De hogy tartsuk be az elhatározásunkat?

A fokozatosság elve

Gyakran ott bukik el a testmozgás életünkbe való beépítése, hogy túl gyorsan akarunk túl sokat. Ahogy az manapság gyakran elhangzik a közösségi média különböző platformjain:

ahhoz, hogy jók legyünk valamiben, először „bénáznunk” kell.

Senki nem születik olimpiai bajnoknak. Lépésről lépésre vezet az út a siker felé. Éppen ezért nem kell rögtön heti öt napot edzeni vagy minden reggel lefutni a félmaratont. Mérjük fel, hogy állunk a fizikai aktivitás terén és ennek megfelelően alakítsuk ki a rutinunkat. Tűzzünk ki elérhető és reális célokat.

Az egyszerűség elve

Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, ha kicsit sportosabbá akarunk válni. Nem szükséges rögtön féléves kondibérletet vennünk vagy rengeteg pénzt különböző felszerelésekre költenünk. Egy hosszú séta vagy biciklizés a barátokkal is roppant eredményes lehet az egészségünk szempontjából. Az is sokat számít, ha két buszmegállót lesétálunk vagy egy rövid kirándulást szervezünk a hétvégére. Használjuk a kreativitásunkat!

Könnyebb, ha szeretjük

Ha tudjuk magunkról, hogy irtózunk a futástól, nem feltétlenül érdemes ezzel a mozgásformával kínoznunk magunkat. Szerencsére rengeteg sport közül választhatunk, így mindenki megtalálhatja a személyiségéhez, lelkiállapotához, fizikumához legjobban illőt.

Válasszunk olyan aktivitást, ami örömet okoz, amiben fejlődhetünk, ami hozzájárul ahhoz, hogy jobb hangulatban teljen a napunk.

Érdemes időt szánnunk ennek a feltérképezésére, hiszen sokkal könnyebb egy olyan tevékenységet szokássá alakítanunk, amelyben jól érezzük magunkat, amit élvezünk.

Ünnepeljük a kis lépéseket!

Azt, hogy felöltöztünk! Azt, hogy megindultunk! Azt, hogy egy méterrel tovább jutottunk! Azt, hogy be mertünk menni a csoportos órára! Azt, hogy ki mertünk próbálni valami újat! Azt, hogy szélesítettük a látókörünk! Azt, hogy kiléptünk a komfortzónánkból! Azt, hogy teszünk az egészségünkért! Van, hogy egy tíz perces kocogás sokkal többet ér, sokkal nagyobb lélekjelenlétet és energiabefektetést igényel, mint tíz kilométer lefutása. Ünnepeljük meg a kisebb és a nagyobb mérföldköveket is!

Magadhoz mérd magad!

Ahogy az élet minden területén, úgy a sportok terén is mindig lesz nálunk ügyesebb, tehetségesebb vagy erősebb, nem érdemes tehát másokhoz hasonlítgatnunk magunkat. Sokkal inkább fontos észrevennünk a saját fejlődésünket, a saját lépcsőfokainkat, a saját határaink és komfortzónánk kitolódását. Azt gondoljuk, hogy egy jó tanár, egy jó edző mindig a tanítványa saját teljesítményéhez viszonyít, tegyünk tehát mi is így!

Legyünk önmagunk legjobb edzői!

Keress társakat!

Közösen mindig könnyebb! Gyűjtsünk magunk köré embereket, akikkel együtt sportolhatunk, csoportos órákra járhatunk vagy csak nagyokat sétálhatunk. Sokkal élvezetesebb így a mozgás, nem beszélve arról, hogy óriási motiváló erőt jelenthet a társak jelenléte.

+1

Bár banálisnak tűnhet – ha nem érezzük magunkat épp a legenergikusabbnak és motiváltabbnak – még jól jöhet a következő trükk: öltözzünk be sportruházatba! Ha épp semmi kedvünk edzeni, vegyük fel a futó felszerelésünket! Milyen furcsán hatna, ha egész nap sportolónak öltözve járnánk-kelnénk, viszont, ha végül elindulunk futni, már teljesen logikusnak tűnik ez a lépés. Hátha a beöltözés már elég motiváció ahhoz, hogy valóban el is induljunk.

A kitartás és a következetesség elengedhetetlen, ha rászánjuk magunkat, hogy betartsuk az újévi fogadalmunkat. De nagy segítségünkre lehet, ha türelmesek vagyunk önmagunkhoz és nem mindig a negatívat, a hibákat keressük, hanem az egészségünkért és boldogságunkért küzdünk!

World Health Organization. (2022). Physical activity. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

Központi Statisztikai Hivatal. (2019). Testmozgás, 2019. https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/elef/testmozgas_2019/index.html#azoptimlistestmozgstteljestkngytdnekjazegszsgillapota