Az ikrek, legfőképpen az egypetéjű férfiak, tovább élnek a többi embernél  derült ki a Washingtoni Egyetem egyik kutatásából. De vajon mi lehet az egészséges, hosszú élet titka? Hiszen nem mindenkinek adatik meg, hogy ikertestvére legyen, mégis akár 100 évig is élhet. A szerzők úgy gondolják, a védőhatás a társas támogatás előnyeiből származik.

Az ikerségnek számtalan pozitívuma lehet, ám a legfontosabb kétségkívül a születéstől fogva jelen lévő szoros kötelék. Ennek a kapcsolatnak az egészségvédő hatásáról számol be David Sharrow és James Anderson tanulmánya. A Washingtoni Egyetem kutatói a Danish Twin Registry (az egyik legrégebbi ikernyilvántartás) alapján összesen 2932 egynemű ikerpárt vontak be vizsgálatukba.. Az ő halálozási életkorukat hasonlították össze a teljes dán lakosságra vonatkozó adatokkal.

Az eredmények szerint az ikertestvérek szinte minden életkorban magasabb arányban élnek túl az általános populációhoz képest.

Az egypetéjű férfiak élete a leghosszabb

A szerzők eredményeiket a társas kötelék erősségével hozzák összefüggésbe. Az ikrek nagyobb valószínűséggel biztosítanak érzelmi és más jellegű támogatást a nehéz időszakokban testvérük számára. Ám az ikerpárok között is különbség figyelhető meg: az egypetéjű ikrek túlélési aránya magasabb, mint a kétpetéjűeké. Mivel hasonlóbbak, könnyebben ismerhetik fel, testvérüknek mikor és hogyan van szüksége támogatásra.

Életre szóló kötelék alakulhat ki testvérek között, ami ikrek esetében még szorosabb lehet.
Életre szóló kötelék alakulhat ki testvérek között, ami ikrek esetében még szorosabb lehet.

A kutatásban megkülönböztettek akut (pl. baleset vagy valamilyen viselkedéshez kapcsolódó ok) és természetes (időskori) halálesetet. A nőnemű ikerpároknál csak az akut halálokok esetén mutatkozik alacsonyabb halandóság, míg a férfi ikreknél jóval alacsonyabb halálozási arány figyelhető meg mindkét fajta haláleset tekintetében. Ez a nemi különbség valószínűleg annak tudható be, hogy a férfi ikrek egészségtudatosabb döntéseket hoznak. Sharrow szerint a férfiak hajlamosabbak a kockázatosabb viselkedésformákra, így az ő esetükben hasznosabb, ha valaki védelmezi, visszatartja őket az ilyesfajta magatartási formáktól.

A társas támogatás, mint védőfaktor

„Nagy előnyt jelent, ha van valaki közelálló az ember életében, aki törődik vele” magyarázza Sharrow. „Olyan anyagi vagy lelki támogatást nyújthat, ami hosszú élethez vezethet.”

Nem ez az első olyan kutatási eredmény, amely a társas támogatás egészségvédő hatására mutat rá. Több tanulmány is arról számol be, hogy a házasságban élő felnőttek általánosan egészségesebbek és alacsonyabb elhalálozási kockázatnak vannak kitéve, mint azok, akik nem házasok.

A házasság és az egészség közötti kapcsolat azonban tisztázatlan. Valóban maga a házasság ennyire jótékony hatású? Esetleg egy társ jelenléte ösztönöz az egészségmegtartó viselkedésre?  Netán alapvetően az egészségesebb emberek házasodnak össze?

Ugyanez a kérdés merül fel azon kutatási eredményekkel kapcsolatban is, amelyek a nagy baráti kört vagy valamilyen közösséghez tartozást kapcsolják össze a jobb egészséggel. Mivel az ikerség nem választás kérdése, ez a kutatás egyértelműbbé teszi a szoros társas kötelék és az egészség közötti összefüggéseket.

A hozzánk közel álló személyek támogatása boldogabbá és egészségesebbé tehet minket, ezáltal életünket is meghosszabbíthatja.
A hozzánk közel álló személyek támogatása boldogabbá és egészségesebbé tehet minket, ezáltal életünket is meghosszabbíthatja.

A társas kapcsolatok ugyanis nagyon sokféleképpen javíthatnak egészségünkön. A barátaink, közeli hozzátartozóink egészségesebb tevékenységekre vagy káros szokások feladására ösztönözhetnek minket, ápolhatnak betegség idején, de hosszútávon az általuk nyújtott pszichés támogatás is hozzájárul egészségünkhöz.