A Mindset Pszicho-Kávéházának december 5-i konferenciaestjét szakújságírónk, Illés Eszter szexuálpszichológus „Meztelen önbizalmunk” című előadása nyitja meg. Előadónk elárulta: „előadásomban elsősorban arra fogok kitérni, hogyan érintett a szexualitásban az önbizalmunk – vajon miből építkezik, vagy éppen mitől omolhat össze az önértékelésünk, illetve mit tapasztalhatunk a szexuális viselkedésünkben, ha elbizonytalanodunk önmagukban?” Interjúnk.

Mikor meghallottad, hogy a konferenciaest témája az önbizalomhiány, mik voltak az első gondolataid?

Emlékek törtek fel, olyan pillanatok az életemből, amikor a saját önbizalmam rendült meg valamilyen oknál fogva. Ez a téma nagyon személyes, zsigerileg képes hatni. Szerintem nincs olyan ember a világon, akiben ne érintődne meg valamilyen saját élmény a cím hallatán, legyen az egy banális helyzet, amelyen ma már csak nevetünk, komolyabb krízis a múltból vagy akár valamiféle aktualitás. Az is eszembe jutott, hogy mekkora erőforrást jelenthet ezekben a sérülékeny állapotokban a társas támasz akár párkapcsolati, családi, baráti vagy munkahelyi kapcsolatok formájában.

Hogyan hathat szexuális életünkre, ha kevés az önbizalmunk, túl alacsony az önértékelésünk?

Amennyiben ez begyűrűzik a szexualitásba, semmiképpen sem könnyíti meg, hogy felszabadultan élvezhessük az együttlétet. Azt a tevékenységet, amely akkor tud igazán örömszerző lenni, ha gátlások nélkül tudunk működni benne. Találkozhatunk azzal, hogy az illetőnek nincs is kedve a szexhez, vagy ha bele is kezd a partnerével, jóval több a szorongásos érzés közben, mint a felhőtlen gyönyör. Ugyanakkor olyan esetek is előfordulhatnak, amikor valaki pont azért folytat fokozott szexuális életet (jellemzően egyéjszakás kalandok, gyakori partnerváltás), hogy sérült önbizalmát kompenzálja tudattalanul. Ezek az együttlétek azonban kevésbé szólnak valódi intimitásról a testi örömökön túl.

Ismert olyan szexuális diszfunkció, mely kimondottan a személy önbizalomhiányából fakad?

Általában azt mondhatjuk, hogy egy szexuális diszfunkció kialakulása soktényezős folyamat. Vannak hajlamosító, kiváltó és fenntartó faktorok. Attól, hogy valakinek meg-megbillen az önbizalma, nem feltétlenül fog szexuális zavarban szenvedni. Amennyiben tartósan küzd annak csorbulásával és a szexualitás területe érintett ilyen szempontból, elképzelhető, hogy a szexuális funkciók is károsulnak az önbizalomhiányból fakadó szorongás kapcsán: csökkent vágy, merevedési-, orgazmusnehézségek és fájdalmas együttlétek léphetnek fel. Erre azonban ilyenkor sem lehet ennyire egyszerű ok-okozati viszonyban tekinteni.

Létezik olyan, hogy szexuális önbizalom?

Igen, mondhatjuk. Az életünk különböző szerepeiben szükségünk van az önbizalmunkra: párkapcsolat, munka, tanulmányok, szabadidő stb. Attól még, hogy valaki magabiztos egy tárgyaláson, nem biztos, hogy ez az önbizalom a hálószobáig is kitart.

•••

Modern kori önsorsrontás: az önbizalomhiány

A Mindset december 5-i konferenciaestjén első előadóként szakújságírónkat, Illés Eszter szexuálpszichológust hallhatjuk az önbizalom és szexualitás kapcsolatáról. Ezt követi dr. Almási Kitti előadása az önbizalomhiány mögött meghúzódó pszichológiai tényezőkről, majd pedig Budapest egyetlen állandó pszichológiai kerekasztala (Orvos-Tóth Noémi, Kozma-Vízkeleti Dániel, Forgács Attila, Kun Ágota) is bekapcsolódik, akik értékes gondolataikkal teszik teljessé az estét. 

Az esemény Facebook eventje itt található.

Jegyvásárlás az online közvetítésre ezen a linken érhető el.