Nagy örömmel jelentjük be, hogy a Mindset Terápiás & Tanácsadó Központ új szakemberrel bővült. Vass Eszter pszichológussal szakmai identitásáról, integratív szemléletéről és motivációiról beszélgettünk.

“Az előttünk álló problémákat nem lehet a gondolkodásnak azon a szintjén megoldani, amelyeken azokat létrehoztuk.” Einsteint idézed bemutatkozó szövegedben. Mit jelent ez a gondolat számodra?

Nagyon beszédes már maga a kérdésfelvetésed is. Nem tudnék megnevezni vagy visszaemlékezni egy olyan szituációra sem, amiben ne lettek volna gondolataim. Azok mindig jelen vannak. Amikor valami nehézséggel szembesülünk a gondolataink efelé irányulnak, céljuk a megoldáskeresés. Azonban pontosan itt jön be az idézet lényegi része:

sok esetben az okozza valójában a problémát, ahogy érzékeljük.

Ez okozza azt a gátat, ami mind az érzelemvilágunkra, mind a hangulatunkra és a hozzáállásunkra rá tudja nyomni a bélyegét. A pszichológiai tanácsadás pedig éppen ezen a ponton tud beavatkozni, hogy ezt az ördögi körnek tűnő folyamatot megszüntesse, és élhető mederbe terelje.

Miért lettél pszichológus? Mikor és hogyan született meg benned ez a gondolat?

Viszonylag korán (már 12 évesen) elkezdett érdekelni a metakommunikáció világa, rengeteget olvastam a témában. Ettől kicsit mindig kilógtam a kortársaim közül, gyakran megkaptam, hogy milyen különc vagyok, de ez sosem zavart.

Úgy éreztem, értékes tudást sajátítok el azáltal, hogy az emberi viselkedés ezen aspektusait tanulmányozom.

Részt vettem egy kortárs segítő hétvégén is, ahol két pszichológus tartotta a tréningeket, és szó szerint varázslónak találtam őket, ahogy pusztán szavakkal mennyi mindenre rávilágítottak, és új perspektívába helyeztek. Azt hiszem, itt dőlt el végérvényesen, hogy én is szeretném elsajátítani azokat a „varázseszközöket”, amikkel az emberek jóllétét tudom segíteni. Szerintem ez adja az egyik legszilárdabb alapját a szakmai identitásomnak.

Mi a szakterületed a pszichológián belül? Mivel foglalkozol szívesen?

Jelenleg okleveles pszichológusként dolgozom, a szakosodás – szakvizsga még hátra van. A pszichológia sok részterülete érdekel, több területen is szeretném elsajátítani a szükséges tudást. Idetartozik a szexuálpszichológia, a sportpszichológia, valamint a művészetterápia is. 

Milyen módszerekkel dolgozol? Hogyan zajlik nálad egy tanácsadói folyamat?

Minden általam tartott ülés alapja a feltétel nélküli elfogadás, empátia és bizalom.

A hozzám érkező személyek számára olyan környezetet igyekszem teremteni, amelyben a kapcsolatteremtés kölcsönös bizalomra épül, és lehetőségük van megélni a saját életük feletti kontroll és szabad választás érzését.

Én jelenleg integratív szemléletben képződöm, ami annyit jelent, hogy a pszichológia több módszerét személyre szabottan igyekszem alkalmazni a különböző problémák során. Idesorolhatók a kognitív elemek, amelyekben a negatív gondolatok feltárása és átkeretezése lehetséges (ezen tartalmak leginkább saját magunk leértékelését szokták magukba foglalni).

De ugyanúgy alkalmazható az imaginatív eljárás is, amely során egy kreatív, belsőleg megjelenő képi világra támaszkodó kommunikációs csatorna tárul fel a kliens előtt. Ennek segítségével tulajdonképpen azon tudattalan tartalmak feltárása is lehetővé válik, amelyeket nem is tudnánk szavakba önteni (pl.: szorongás, félelem).

Mindez pedig kiegészíthető különböző viselkedésterápiás eszközökkel, amely pedig magát a viselkedésmintázatot célozza (pl.: szorongás esetén elkerülő magatartás). Ez jól használható kiegészítő technikaként (pl.: negatív gondolat mentén fellépő automatikus viselkedések megszüntetése), de olyan esetekben is, ahol egy konkrét magatartás okoz további nehézségeket. Azért is szeretem ezt az irányzatot, mert egy folyamat során is lehetőség van váltásra.

Mi motivál téged a szakmádban?

A szakmai része egyértelműen a folyamatosan változó világ kihívásaival való adaptív szembesülés és megküzdés, az emberek stabil megsegítése.

Az emberi oldala pedig, hogy öröm kísérni és látni azokat a felismeréseket, amik utána végérvényesen meg tudnak változtatni emberi életeket. 

Milyen problémákkal kereshetnek meg a kliensek?

Leginkább az önismeret kérdésköre áll hozzám a legközelebb. Első sorban annak tudok segíteni, aki úgy érzi, aktuálisan megrekedt a saját életében, céltalannak érzi magát. Esetleg önbizalomhiánnyal küzd, szeretne még közelebb kerülni önmagához, még jobban megismerni saját működésmódját. A kapunyitási pánik, azt hiszem, sokak számára ismerős jelenség, ebben a folyamatban is tudom kísérni az engem megkeresőket. De saját élmény útján közel állnak hozzám a stressz, illetve a szorongás leküzdésének mechanizmusai is. 

Mi az, amit mindenkinek ajánlanál a mentális egészsége és a boldogsága megőrzése érdekében?

Azzal kezdeném, hogy mindannyian unikális személyiségek vagyunk, és nincs egy általános recept, amitől „jól” leszünk. Éppen ezért azt hangsúlyoznám, hogy találja meg mindenki azt a szemléletet, keretrendszert amit autentikusnak érez, és keresse meg azokat az értékeket, amelyek mentén egy tartalmas, teljes életet tud élni.

Mi az, amit útravalónak adnál az interjú olvasóinak?

Szeretem a keretes szerkezetet, úgyhogy egy Bethlen Gábor idézettel fordulnék a kedves olvasó felé.

"Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet."