Társadalmi párbeszédet indít a kormány július elejétől, hogy felmérje: a kormányhoz hasonlóan vajon a társadalom is szükségesnek tartja-e a csalók és álpszichológusok elleni fellépést. Amennyiben a válasz pozitív lesz, a parlament az év végén elfogadhatja a pszichológuskamaráról szóló törvényt.

A kormány társadalmi párbeszédet hirdet július első hetében a pszichológusok kamarájának szükségességéről. Ha a kormányhoz hasonlóan a társadalom is egyet ért azzal, hogy fel kell lépni a csalók és álpszichológusok ellen, akkor a parlament az év végén elfogadhatja a pszichológus kamaráról szóló törvényt. Ezután már csak a köztestület tagjai nevezhetik magukat hivatalosan pszichológusnak – írja a Magyar Idők.

A pszichológusoknak szóló kötelező kamarai tagság törvényjavaslatát közel egy éve tették nyilvánossá. A kamara megalapítása közel harminc éve téma a szakmában, ugyanis nagy gondokat okoz a csalók térnyerése, akik habár problémáiktól nem, a pénzüktől annál inkább igyekeznek megszabadítani a pácienseket.

A kamaráról a pszichológus társadalomban is nagy vita folyik, valószínűleg ezért sem terjesztette be a kormány a törvényjavaslatot, amikor az ősszel a parlament elé került. Tizenegy szaktekintély azóta a szakma egyöntetű támogatását fejezte ki Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének írt levelében. A kormány nem tett le a köztestület indítványozásáról, de úgy látják:

egy társadalmi párbeszéd megszervezése erősítené a törvényjavaslat elfogadottságát.

Az embereket arról kérdeznék, támogatják-e a kötelező nyilvántartást, a kamarai tagságot, a képesítések nélküli álszakemberek felelősségre vonását és az etikai szabályok betartását a pszichológusok körében.

Ha a válaszok pozitívak és a szakmán kívül a társadalom is támogatja a törekvést, akkor a parlament már az év végén elfogadhatja a pszichológuskamaráról szóló törvényt, és azt követően hivatalosan már csak a köztestület tagjai nevezhetik magukat pszichológusnak.