A sok meeting, telefonhívás, elolvasott és megírt e-mail után természetes, hogy egy kis feltöltődésre vágysz. Nincs is jobb, mint kicsit kikapcsolni az ebédszünetben, kezedbe venni a telefonod, végigpörgetni a Facebook-ot, elolvasni a legfrissebb híreket az online magazinokban. A napi feladatokból kiszakadva, relaxációs céllal teszed mindezt, akkor mégis hol rontod el?

Hongjai Rhee és Sudong Kim kutató pszichológusok több mint négyszáz dolgozó felnőttet kérdeztek meg arról, mivel töltik ebédszünetük nagy részét. A kapott válaszok nem tűnnek sokkolónak a 21. században: a válaszadók fele okostelefonnal a kezében „pihen”. A kutatók szerint az utóbbi időben egyre népszerűbb a feltöltődésre szánt szüneteinket ilyen módon elütni, az okostelefonozás pihentető hatását azonban még egyetlen kutatással sem sikerült alátámasztani. Az ellentétét azonban annál inkább.

Tanuljunk meg jól szünetet tartani!

Rhee és Kim szerint a munka közben tartott szünetek elengedhetetlenek a dolgozók fókuszáltságának, produktivitásának hosszú távú fenntartásában, ám egyáltalán nem mindegy, milyen a szünet minősége. Míg egy séta vagy a kollégákkal való beszélgetés energizál minket, a telefonunkkal töltött percek inkább elszívják mentális erőforrásainkat azok visszaépítése helyett. Ha online töltjük szüneteink értékes perceit, azt kockáztatjuk, hogy

ugyanolyan leterhelésnek tesszük ki az agyunkat, mintha dolgoznánk.

A két pszichológus mindezt konkrét eredményekkel is alátámasztotta. Kutatásukban azt vizsgálták, hogy a dolgozók két tábora (a szünetekben okostelefont használók, valamint a más pihenési módot választók) között van-e különbség a szünet utáni energia-szintben, érzelmi kimerültségben. Arra is kíváncsiak voltak, melyik csoport tud jobban elszakadni a munkától. A résztvevők online kérdőív segítségével rögzíthették a válaszaikat. Az eredmények azt mutatják, hogy az okostelefonozók táborának energia-szintje gyorsabban csökkent, illetve jóval nagyobb érzelmi kimerültséget éreztek a szünet utáni munkájuk során, mint az internetmentesen pihenők csoportja. Az offline szünetelők kevesebb munkával kapcsolatos gondolatról is beszámoltak, míg a mobilozók nem igazán tudtak elszakadni a feladataiktól.

Mit ajánl a tudomány?

A kutatók szerint, ha például hírek olvasásával szeretnénk kicsit kiszakadni a napi rutinból, akkor válasszunk inkább papíralapú újságot vagy magazint. Az online cikkek olvasáskor ugyanis nem csak a szöveg értelmezése jelent kihívást az agyunknak, a szövegbeli hivatkozások, a színes, gyakran a cikkhez egyáltalán nem kapcsolódó reklámok is iszonyú fárasztóak. Látjuk és feldolgozzuk őket, ha akarjuk, ha nem. Az olvasás közben érkezett chat-üzenetek, a döntés, hogy elolvassuk-e őket, és ha igen, mit válaszolunk rájuk, egy olyan további tényezőt hoz be a képbe, ami miatt egy egyszerű hír elolvasása rögtön multi-tasking készségeket kíván meg tőlünk. Így tehát az a kis kikapcsolódás, amire úgy vágytunk, máris munkává válik. Fáradtabban térünk vissza a feladatainkhoz, mint amilyenek a szünet előtt voltunk.

A tudomány álláspontja szerint tehát

érdemes elektronika-mentes övezetté alakítanunk az ebédszünetünket.

Chat helyett beszélgessünk élőszóban, egy játék applikáció helyett válasszunk egy sétát, az online médiumok olvasását pedig váltsuk le papíralapú cikkekre, vagy szerezzünk be egy izgalmas könyvet!

relax

Hazaérve már szabad?

Természetesen semmi értelme azt várni a mai emberektől, hogy mondjanak le a telefonjukról, ám a tudomány eredményeit sem szabad figyelmen kívül hagynunk. A kutatók szerint a szüneteken kívül az ágyunkat is érdemes offline zónává alakítanunk. Az okostelefonok elalvás előtti használata ugyanis csökkenti a melatonin hormon termelését, amely a jó alvás és a napi ritmusunk kialakításának egyik alapja. A lefekvés előtti mobilozás több kutatás szerint is erős összefüggést mutat a rossz alvásminőséggel és a kevesebb alvásidővel.

Összességében tehát elmondható, hogy bár sokszor össze vagyunk nőve a telefonunkkal, érdemes néha módját keresni a feltöltődésnek. Válasszuk a minőségi pihenést az agyunk további terhelése helyett, és találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb – OFFLINE - relaxációs technikát