Azt biztosan tudjuk, hogy fantasztikus dolog, flow élmény az alkotás, a festés, a kreatív munka. Már gyermekkorunkban imádtuk lefesteni, lerajzolni, megjeleníteni a bennünket foglalkoztató dolgokat. De miért van az, hogy nem csak megalkotni jó egy-egy festményt, hanem ránézni is az? Miért vannak tele a galériák, múzeumok a kiállításokat megtekintő emberekkel? Miért is olyan hihetetlenül vonzó egy-egy kép? Mi az oka annak, hogy nemcsak ránézünk egy festményre, hanem akár hosszú percekig állunk előtte? Cikkünkben az OH asszociációs kártyacsalád bemutatásával keresünk választ a fenti kérdésekre!

A képek segítségével önmagunkkal is találkozunk. Egy festmény nem csak annyi, ami a vásznon van. A festményben benne vannak a mi asszociációink, az érzelmeink, a gondolataink, az, ahogyan érzékeljük a világot. A képek segítségével gyorsan és biztonságosan találkozhatunk a saját érzelmeinkkel, könnyebben megfogalmazhatóvá és megoszthatóvá válnak érzések. Egyszerre univerzális és egyedi az, amit látunk. Hát, ezért olyan fontos a festészet. Nem csak annak ad, aki elkészíti a festményt, hanem mindenkinek, aki megáll előtte egy rövid időre. Itt ér össze művészet és pszichológia.

Asszociáció a terápiában – pszichológusok visszajelzései

A kliens kihúz egy képkártyát a pakliból, és hosszasan nézegeti. Először nem szól semmit, csak mosolyogni kezd. Ránézek, megkérdezem, hogy mi jutott eszébe, ami mosolyra húzta a száját. Elmeséli, hogy ezen a képen bár csak egy pont és egy vonal van, ezt ő mégis egy hasnak látta ahogy először ránézett. Egy kismamapocak, az utolsó trimeszterben. Aztán elkezdi elmesélni, hogy milyen érzései, félelmei, gondolatai, vágyai vannak a saját várandósságával kapcsolatban. Egészen mélyen és egészen őszintén tud beszélni róla. Egyetlen kép segített neki, hogy el tudjon kezdeni mesélni a saját fantáziájáról, a saját asszociációiról, a saját érzéseiről. A végén újra nevet… Nem is tudja, hogy hogy jutottunk el idáig, hiszen ez egy pont és egy domború vonal… De mégis, nagyon jól esett erről beszélnie most velem. Jó, hogy KÉPES volt most ezt a témát idehozni, pedig nem is gondolta volna, hogy erről fog ma beszélni. Ezt tudja egy pont és egy domború vonal… Ilyen hatása van ránk a képeknek.

Egyetlen kártyáról ezer és egy dolog eszünkbe juthat.

A kliens hosszan nézi az egyik képet, amelyen egy búvár cápák között úszkál, előtte egy horgászhorog. A tekintete a horgon van. Elmeséli, hogy jobban zavarja a horog ezen a képen, mint a cápák. Azoktól nem kell félni, de az a horog kellemetlen érzéseket kelt benne. Elmondja, hogy hányszor érezte azt az elmúlt időszakban, hogy ki akarják fogni őt, el akarják venni a munkáját, ki akarják „pecázni”. Elkezd mesélni a mindennapi stresszhelyzeteiről, de már nem úgy, hogy a „történetet” mondja el, hanem úgy, hogy a saját érzései, saját megélései is megjelennek. Elkezdi megérteni a saját reakcióit, elkezdi felfedezni a saját erőforrásait, hogy mit tud tenni ő maga az ellen, hogy „ki legyen fogva”. A képek megsegítik az önreflexiót, ez nem vitás.

Könnyebb magunkról beszélni

Az asszociációs folyamat segít, hogy a résztvevők a saját élményeikről őszintén és autentikusan beszélhessenek, úgy, ahogy az most éppen bennük van. Meglátnak egy képet, és arról eszükbe jut valami, kapcsolódnak saját érzelmeikhez.

A kép kiegészül saját élményanyagukkal, érzéseikkel, gondolataikkal.

A bennük rejlő erő felhasználható a segítő szakmákban, a pedagógiában, a tréningeken és sok egyéb területen. Ez a lehetőség keltette életre az 1970-es években az OH asszociációs kártyacsaládot. Az első „pakli” megalkotója egy kanadai festőművész, Ely Raman és egy német pszichoterapeuta Moritz Egetmeyer kooperációjának köszönhetően született. Azóta eltelt közel 50 év, és már közel 20 kártyával bővült az OH asszociációs kártyacsalád, a magyar pedig a 23. nyelv, amelyre lefordították. Szerte a világban pedagógusok, szociális munkások, trénerek, segítő szakmában dolgozók, önismereti folyamatban résztvevők használják az OH asszociációs kártyacsaládot. Később egyre több szakember (pszichológusok, művészetterapeuták, festők) csatlakozott a fejlesztéséhez.

Szabad asszociáció

A képek úgy viselkednek, mint egy befejezetlen könyv, amelynek mi magunk írjuk meg a végét. Arra szolgálnak, hogy beindítsák a fantáziát, a kreatív gondolkodást. Eszünkbe jut valami, majd kapcsolódni kezdünk saját fantáziánkhoz, saját gondolatainkkal, érzéseinkkel tovább szőjük a képen történteket.

A módszer humanisztikus gyökerekből táplálkozik, melynek legfontosabb gondolata, hogy nincs jó vagy rossz válasz, reakció egy-egy képre.

A képeknek nincsen előre meghatározott jelentése, és nem is alkalmasak arra, hogy bármilyen skatulyába helyezzük a válaszaik alapján a részvevőket. Az OH kártya módszere így egyszerre lehet egy kellemes fejlesztő játék, egy beszélgetést elindító tréninggyakorlat, és igen, helye van a módszernek a terápiás térben is. Rengeteg lehetőséget kínálnak a képek, a játéktól a terápiáig – attól függően, hogy ki milyen területen szeretné/tudja használni.

Pszichológia és asszociációs kártyák

Magyarországon közel nyolc éve elérhetőek az OH asszociációs kártyák. Sok szakember, trénerek, pedagógusok, szociális segítők, pszichológusok, HR területen dolgozók használják sikerrel a munkájuk során. Célunk, hogy minél több felhasználási lehetőséget mutassunk meg az érdeklődő közönségnek, így a bemutató workshopokon kívül évről évre hívunk olyan nemzetközileg is elismert előadókat, akik szakmájukban használják az asszociációs kártyákat. Idén októberben Dr. Ofra Ayalon, család- és traumaterapeuta, az izraeli Haifa Egyetem oktatója, valamint a COPE asszociációs kártyapakli egyik megalkotója tart online workshopot, Élni és gyógyulni egy változó világban címmel. Ofra bemutatja, hogyan dolgozik traumaterapeutaként az OH módszerével, hogyan lehet a képek segítségével erőforrásokat megtalálni, fejleszteni a megküzdés képességét. Az előadásokon kívül a résztvevők sajátélményű kis- és nagyobb csoportos gyakorlatokban tapasztalhatják meg Ofra Ayalon munkamódját. Várunk szeretettel minden olyan segítő szakembert, aki szívesen tanulna egy nemzetközileg elismert terapeutától, megismerkedne egy új eszközzel.

Fontos információ! Az OH kártya workshopjai előképzettség nélkül nem jogosítanak senkit a segítői munkára. Lehetőséget biztosítanak, hogy saját szakmaiságunkon belül beépítsünk egy új eszközt, megismerkedjünk egy új munkamóddal vagy csak sajátélményt szerezzünk.

Bővebb információ: https://www.oh-kartya.hu/ofra-ayalon-workshopja-budapesten/